Kako preveriti ali delodajalec plačuje prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

23. jan 2014 9:11

-pika je napisal/a:

OJLA

Frina zdej sem se pa čisto zmedla,oz.če prav razumem DURSU se plačujejo prispevki od plač in jaz plačujem še sama 95,00 eurov za delovno dobo ker sem pri firmi zaposlena samo za 4 ure ,da imam skupaj polni delovni čas. Potem pa DURS posreduje vse podatke ZPIZU da lahko  izračunajo pokojnino.

Še vedno pa nevem kam naj se obrnem glede pokojninske dobe oz.za plačilo prispevkov na DURS ali ZPIZ.

Pa še nekaj ali moram biti zaposlena vsaj 20 let da mi iz teh plač izračunajo pokojnino,seveda ko bom dopolnila pogoj,kaj se zgodi če jih nimam.

Upam da nisem preveč zakomplicirala.

lp 



-pika

Nisem frina, vem pa nekaj o teh rečeh:

Ti plačuješ prispevke za POKOJNINSKO DOBO (tistih 95 evrov), od tega vplačanega denarja pa ne boš imela odmerjene pokojnine (torej ne boš dobila denarja), ampak boš imela samo priznano dobo/čas.

Če ti je delodajalec plačal prispevke za piz, zz in vse ostale, ki se obračunajo od plač, preveriš na DURS-u. 

Koliko pa imaš pokojninske dobe, ti bodo povedali na ZPIZ-u. Najdeš pa na njihovi spletni strani v rubriki OBRAZCI dokument, ki ga izpolniš in jim ga pošlješ. Če ti do pogojev za upokojitev manjka tam nekje do 2 leti, boš odgovor dobila kmalu.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje pa dobiš podatke in prijavah in odjavah v delovno razmerje in tudi, za koliko ur tedensko je bila prijava narejena.

Glede časa upokojitve so ti pa tudi že napisale, da si lahko sama narediš izračun na spletni strani ZPIZ-a, saj najbrž veš, od kdaj oz. koliko časa si bila kje zaposlena, to vneseš in sistem ti napiše možni datum.



Ognjič

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 23. 2014 09:12

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

23. jan 2014 12:30

ojla

Super ste punce in se zahvaljujem za vse podatke,res ste mi v pomoč,ker napišete preprosto,da človek vsaj razume.No nekaj že vem, vendar imam še nekaj vprašanj.Če grem na ZPIZ kaj moram imeti s seboj (kakšne papirje -delovno knjižico......)?

Drugače pa me še nekaj teži glede te pokojninske dobe,ki si jo sama plačujem (95,00 eur),drugače imam še kar 10 let do pokojnine in sprašujem če se mi splača to plačevat,ker bodo kot je bilo rečeno to vsoto povečevali meni pa se že teh 95 eur zdi veliko plačevat.Zmeraj upam da bom kje dobila zaposlitev za 8 ur ampak se še ni nič pokazalo,zato vem če neham plačevati mi sledi še 20 let dela po 4 ure.Ima kakšna tudi tak primer ali si tudi med vami kakšna plačuje delovno dobo in kaj mislite kaj naj storim.Seveda odločitev je moja samo mnenja so vedno dobrodošla.

lp     

-pika

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

23. jan 2014 12:53

Ali se ti splača doplačilo, ti lahko pove le pogled v stekleno kroglo. Nihče ne ve in pač tvegaš. Povsod potrebuješ osebni dokument, po možnosti davčno številko, ob zapletih pa tudi pogodbe.

Če vam je kaj v tolažbo: delovno dobo so kradli že okrog leta 1970, kar so delavci ugotovili, ko so šli v pokoj, ko so primerjali čas, ki je bil vpisan v delovno knjižico, ki se ne ujemal s prijavo na socialnem zavrovanju. Delovna knjižica ne dokazuje zavarovanja, je samo dokument za iskanje podatkov. Vseeno se mi zdi, da je bilo nesmiselno, da so ga ukinili, ker so tako ljudje imeli na istem mestu podatke, ki jih ne bodo imeli nikoli več.

F r i n a

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

23. jan 2014 13:22

Žalostno, žalostno.

Mi vemo, da v naši firmi že skoraj leto dni nimamo plačanih prispevkov in vsi bivši sodelavci so oddali prijavo na durs, inšpekcijo za delo- zgodilo se ni nič.

Iščem novo službo, ker tukaj ni več vzdržno, ker ni osnovnega spoštovanja do ljudi.

Samo moj emšo je že tako visok, da nimam preveč upanja v teh časih, ko še mladi ne dobijo službe.

Kam plove naša država?

syu

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti