Iz študentskega statusa v zaposlitev za določen čas

*T*A*N*J*A*  

član od: 27.11.2007

sporočila: 30

tema odprta - 4. sep 2009 18:56 | ogledi: 2.350 | odgovori: 6

Pozdrav vsem,

Kako je zanimivo brati te forume na Kulinariki, mene osebno kar dopolnjuje ko preberem različna mnenja, zanimivo...

Zato sem se še sama opogumila, da mi mogoče s kakšnega drugačnega pogleda poveste svoje mnenje. In sicer kdor želi bom zelo vesela vašega mnenja.

Sem študentka, imam status do konca sept. 2009, stara 25 let. Delam pa v podjetju že od 15 novembra 2008. Po današnjem pogovoru so mu ponudili zaposlitev za določen čas in sicer za 7 mesecev, se pravi od 1.10.2009 do 1.5.2010, nadomeščanje odsotnosti. Moja dvomljiva vprašanja so:

- sprejeti in podpisati pogodbo za določen čas, ali biti raje študent - imam možnost imeti status?

- kaj pridobim ko sem zaposlena 3 mesece letos, 4 drugo leto, poznate zakonodaje? kaj mi pripada, regres? dopusta kaj?

- a je mogoče kakšen kadrovnik, ki bi mi lahko pomagal pri okvirnem izračunu plače za 5. stopnjo, nisem še diplomirala in sicer regija NM?

Za vsa mnenja, opombe ali pripombe bom zelo vesela. Res hvala.

Tanja

*T*A*N*J*A*

neznan uporabnik

4. sep 2009 19:58

Pozdravljena, tudi sama imam podobno situacijo kot ti: sem študentka, absolventka (še pol izpita in diploma), status mi prav tako poteče konec septembra. Od novembra 2008 sem zaposlena, najprej za 4 mesece, potem mi je podaljšal do konca decembra 2009. Kaj bo potem ne vem? Ker mi absolventa nočejo podaljšati, kljub temu, da nisem ponavljala oz. pavzirala in vse obveznosti opravljala v roku, se bom v teh dneh vpisala na višjo šolo zaradi statusa. Sem se pozanimala, da je mogoče biti vpisan na šolo in biti zaposlen. Verjetno lahko tudi ti podaljšaš status in si zaposlena. Dopusta sem imela (oz. ga še imam) 22 na letni ravni. Upam, da sem ti kaj pomagala. Lepo se imej. tanbrat

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

5. sep 2009 6:42

Sama iščem zaposlitev. Ko gledam razpise za nova delovna mesta, imajo vsi pogoj delovne izkušnje (min. 6 mesecev). Če bi jaz izbirala v tem času med absolventom in službo, bi se odločila za službo, pa čeprav je samo za 7 mesecev. Delovne izkušnje štejejo.

 

marelica

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

5. sep 2009 7:23

Tanja, malo premalo podatkov si napisala glede svojega študija: koliko imaš še do konca, si absolventka, ...?

Drejček

*T*A*N*J*A*  

član od: 27.11.2007

sporočila: 30

5. sep 2009 11:09

Pozdrav vsem... @ marelica - res je da vsi iščejo delovne izkušnje, sama npr. delam redno iz dneva v dan že več kot 2 leti, vendar ko sem šla na kakršen koli razgovor za redno službo, moja študentska dela ne jemljejo ravno resno... čeprav sem se naučila ogromno. @ drejček - moj študij, kar pridna sem bila letos, julija sem dokončala vse izpite, samo še diploma mi je ostala, diplomo pa bom tudi pisala s področja tega podjetja kjer delam. sem pa letos absolventka, stara pa 25 let. Hvala za vaše opombe, še zaposleni povejte kakšni so odzivi s plačami s 5. stopnjo - po tej me naj bi plačevali, ker nisem še diplomirala, trenutno sem kot študent plačana 5 eur na uro. Lep pozdrav. *T*A*N*J*A*

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

5. sep 2009 12:48

Potem raje sprejmi pogodbo za določen čas, da Ti teče doba, obenem pa se moraš zavedati, da bo šlo marsikatero popoldne in vikend za pisanje diplome.

Ampak se bolj splača biti redno zaposlena, predvsem zaradi dobe in formalnih delovnih izkušenj, pa čeprav le 7 mesecev.

Pripada Ti tudi dopust in regres, proporcionalno na dobo zaposlitve, ampak to se zmeniš pred podpisom pogodbe.

Za plačo pa na netu poišči splošno kolektivno pogodbo, kjer so definirani razredi, pa vzemi najnižjega za svojo trenutno stopnjo izobrazbe, da ne boš v firmi neprijetno presenečena.

Drejček

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

5. sep 2009 16:02

za plačo bi ti morali povedati na razgovoru, glede tega da v tej firmi že delaš kot študent pa verjetno malo poznaš razmere v firmi. Je pa zelo pomembno ali ti povejo za bruto ali neto. Pri bruto so lahko velika presenečenja, vsaj meni piše v pogodbi bruto plača + dodatek ta , dodatek oni, seveda je tu tudi prikaz uspešnosti, a sedaj se vsi izgovarjajo na recesijo in drugega dodatka razen na leta ni, to pa se pri plači zelooo pozna. Plača pa je odvisna v kateri panogi je kolektivna pogodba, recimo v živilski ind. je plača za 5 stopnjo bol boga(580 dalje), medtem ko v kakšni drugi zelo dobra, odstopanja so lahko prisami bruto plači tudi 300e, s tem ne mislim zraven drugih dodatkov, ni pa zenamarljiv tudi del v katerem je omenjena malica, in prevoz na delo, naprimer prevoz v živilski in trgovinski branži je že v splošni pogodbi navedem tem 60- do 70%(v bistvu ti, ki so še največkrat v službi), pri malici pa je tudi zelo različen razpon po panogah, očitno imajo eni drugačne ritke! veliko sreče ti želim, anitram1 Sporočilo je spremenil(a) anitram1 dne 05. 2009 16:10

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti