Marmelade za diabetike

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

tema odprta - 28. avg 2009 20:08 | ogledi: 9.984 | odgovori: 5

Zanima me, kako pripravljate marmelade, džeme in želeje za diabetike.

Ali uporabljate fruktozo in v kakšnem razmerju glede na sadje? Ali kozarce po polnjenju pasterizirate?

Letos je dosti izabele in sem se namenila vkuhati nekaj želeja za diabetike. Nameravam uporabiti minimalno fruktoze (ker je izabela sladka sama po sebi), malo limoninega soka, vse skupaj shraniti v malih kozarčkih (da se ne valjajo v neskončnost po hladilniku) in žele v kozarčkih pasterizirati v pečici.

Vesela bom vseh nasvetov.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

28. avg 2009 20:40

Nola, ne boš verjela, pred kakšnim tednom dni sem prvič slišala, kako se dela Grozdni žele. Pri nas ga je ogromno, tudi tega z umetnim sladilom.

Za žele rabiš 1 liter grozdnega soka, 6 žlc želatine v prahu (uradno 1 žlica je točno 15 ml, torej naj bi je bilo 90 ml), sok dveh limon, 6 žlic (ali po okusu) kakšnega umetnega sladila.

Želatino preliješ z nekaj grozdnega soka. Segreješ preostali sok mu dodaš limonin sok, nabreknjeno želatino in sladilo. Še enkrat segrej, pazi da ne zavre, vlij v sterilne lončke in zapri s pokrovčkom. Pusti, da se počasi ohladi.

 

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. avg 2009 20:53

Ja, nola, po moje boš sladkor kar izpustila, ker ima grozdje tako ali tako toliko glukoze, da je samo v malih količinah primerna ta marmelada za diabetike.

Svetujem ti pa raje pektin kot želatino, je po moje bolj okusno.....kolikor bo sploh potrebne. Kuhaj na velikem ognju, dobro mešaj in žele se bo hitro zadosti zgostil.

Malo cimeta v del želeja tudi ne bi bila slaba ideja.

Še varianta: dodaj jabolka, po zgledu moje bezgovo jabolčne marmelade. Ne more biti slabo. Malo nezrela jabolka bodo dodala potrebi pektin.

rimljanka - zasebno mnenje

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 28. 2009 20:55

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

28. avg 2009 21:00

Za grozdje ne vem, ampak meni je zelo vsec slivova marmelada brez sladkorja. Tu imas link,recept je malo star, ampak se vedno uporaben... Cespljevec( povidl) http://freeweb.t-2.net/savel/slovenskakuharica lp

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. avg 2009 22:07

Ja hvala, res ste prijazne ker ste se tako hitro odzvale!

@Vanja _v_ZDA  grozdni žele delam že vsa leta, ampak še nikoli ga nisem delala z umetnim sladilom, sladkor sem dodala zato, ker se mi je zdelo, da bo žele tako bolj obstojen. Pa kot praviš, se da tudi brez. Želatine izabela niti ne rabi, to je eno tako napol divje, gosto grozdje, ki se takoj zgosti.Hvala za nasvet, se ga bom kar držala.

@rimljanka, imaš prav, pa saj nisem imela v mislih da bi se diabetična skupnost čezmerno naslajala z velikimi količinami želeja, bolj mi bo prišel žele prav za namaz čez kakšno tortno testo, pa tudi večina mojih prijateljev in celo njihovih otrok se zadnja leta izogiba sladkarijam. Hvala za začimbne ideje in nasvet z jabolki, ta mi bo prišel gotovo prav jeseni, ko bom vkuhavala kakšno manj strdljivo sadje.

@Lučka, ta recept že leta in leta gledam, povidl je delala moja nona. Naučila jo je pa gospa s Češke, ki je takrat (še pred prvo vojno) stanovala v njihovi hiši v Trstu. Enkrat poskusim, žal nimam domačih sliv (ma menda morajo biti medene bosanske).

Vsem hvala za nasvete, jutri , če ne bo take grozne vročine  se bom kar lotila industrije.

Hvala za nasvete, bom pa vsekakor poročala o rezultatih.

nola

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

29. avg 2009 2:03

Jaz sem lani delala žele iz izabele: v sveže sprešan sok sem zamešala želin (pektin) po navodilu na vrečki (tistega 2 : 1), segrevala, dodala vanilijev sladkor (letos bom raje malo limone, mi ni všeč preveč z vanilijo, ker pride nekako "medlo" vse skupaj), v tople kozarce in ohladila v pečici, segreti na 150 stopinj (kozarce v pečico in pečico ugasnila). Imam še ene 3 kozarčke, se ni noben pokvaril. Če jo je ežoj probal, bi lahko povedal, kakšen žele je bil. Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti