Pre-fall, oblačilni report za novo sezono

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 15. avg 2009 20:53 | ogledi: 17.438 | odgovori: 283

Avgusta smo kolikor-toliko dopustniško spočiti (oziroma, naj bi bili spočiti), naši organizmi bi morali biti na vrhuncu energije in zdravja in to lepoto bi veljalo podpreti tudi z oblačili. Po drugi strani je prvi avgustovski dež tudi znanilec bridkega spoznanja, da bo poletja enkrat konec (mene to dejstvo vedno vrže v eno otožnost). Povrh vsega je avgust za veliko gospodinjstev likvidnostna mora. Počitnice so stale, kolikor so pač stale in kartice se še niso čisto opomogle, se jih že "pegla" v knjigarnah in papirnicah in otroci so čez poletje tako obupno zrasli, da jim nobena obutev ni več prav.... In ko dama zjutraj odpre svojo omaro in ugotovi, da so "v tehle belih sandalih ne more več v službo" in ko prosojna poletna oblekica iz večerov na hotelski terasi v službi preprosto ne funkcionira....gre razpoloženje rapidno na slabše.

Pa slaba volja ni potrebna. Tudi ni potrebno na vrat na nos teči v trgovine in iskati med tistim, kar je ostalo po razprodajah, niti ni treba nemudoma kupovati tistega, kar ponujajo pre-fall (tako se temu reče v norem svetu oblačil) kolekcije. Hočem reči, če zmorete, kupujte, ampak s premislekom.

Večnamensko dober kos predstavlja "moževa bela srajca". Ni treba, da jo ravno vzamete partnerju. V resnici bi vam bile partnerjeve srajce tozadevno ponavadi prevelike. Ampak, če kupite na moškem oddelku dvakrat znižano belo moško srajco klasičnega kroja, si boste do nadaljnjega hvaležne. Če imate konfekcijo 36, potem si kupite srajco velikosti M, če ste 38-40, potem je za vas srajca velikosti L, če ste 42-44, potem je za vas XL, ampak samo, če ste višje od 172 cm, v nasprotnem primeru pa tega raje ne počnite. Srajco se nosi na dva načina: kot tuniko, ki jo potem v pasu ali na bokih stisnete s pasom (npr, kakšna etno verzija pasu se na tole prav lepo zloži) in to kombinirate s krilom. Ali pa kraka srajce preprosto zavežete spredaj v vozel. Spodaj imate kakšno tenko majčko (katerkoli barv, če je kontrast, še bolje) in zraven ustrezne hlače ali krilo. In dodate še kakšen keramičen ali lesen nakit, ki ga že leta niste uporabile...in ste opremljene za ustavljanje prometa. Kvalitetno belo srajco, povezano v vozel, lahko tudi oblečete čez kako poletno obleko brez rokavov (ob predpostavki, da tista stvar nima ene mase volančkov in mašnic in cvetličnih vzorcev). Kombinacijo z moško srajco in spodaj majčko priporočam tudi vsem puncam, ki imajo bolj supersize oprsje in ne vedo, kam bi s tem obiljem. Moška srajca silhueto ravno prav nakazuje, ne pokaže pa čisto vse geometrije.

Ta sezona je tudi dobra za to, da pogledamo, kakšne hlače nosimo. Namreč, pogled po ulici kaže, da si salamensko veliko žensk ne zna kupiti hlač. Ne najdejo dobrega kroja. Klasična napaka punc, ki po emšotu niso več v prvi pomladi in imajo posledično tudi že nekaj trebuščka, je, da si kupujejo hlače, ki jih rinejo visoko v pas, ker naj bi s tem skrile trebuh. Drage dame, s tem ne skrijete trebuha, definitivno si pa optično povečate zadnjico. Bolj, kot bi si želele. Če je ravno ne vidite, to pe ne pomeni, da je ni.

Kroj hlač, ki pomaga vsaki postavi (zvenim trinny-susannasto, ker onidve to stalno ponavljata in sodeč po občem videzu Britank, bosta to še dolgo časa počeli) je klasičen kroj, ki gre takole:

- hlače se končajo 4-5 cm pod popkom, skratka, ravno tam, kjer se začnejo boki. Ko se kroj ustavi na bokih, hlače ne lezejo dol, tudi če imate trebušček.

- hlačnice se v bistvu začnejo tam, kjer je obseg hlač največji, hlačnice pa se minimalno širijo (max 3 cm od vrha do tal).

Nikakršnih gub ni spredaj, ker to širi. Žepi spredaj zadoščajo. Žepom na zadnji strani pa se odpovejte, če je vaša konfekcijska številka 42 in več.

Pomembna je tudi obutev. K hlačam se nosijo bodisi peep-toes, v hladnejših dneh pa čevlji, ki se končajo v špico ali pa se končajo oglato (visokopetni dvobarvni "moški2 čevlji z vezalkami). Okroglo končani čevlj na hlače grejo samo v primeru, da imate zelo dolge noge in zelo širok kroj hlač in so čevlji itak čevljarski presežek. Drugače pa okrogla balerinka in klasični kroj hlač - tega še Carla Bruni ni zmogla dostojno nositi in je šla nazaj na višje pete in gleda Nicholasa zviška.

Skratka, ladies, če vaša številka ni 36-40 in če hkrati vaša višina ni od 170 cm naprej, ostanite na klasičnem kroju- Cigaretni kroj, korenčkov kroj, zvonast kroj, zelo širok kroj, pajkicam in špichozam...temu se odpovejte. Če pa ustrezate enemu od obeh kriterijev, potem je pa vaša izbira hlač večja.

Avgust je tudi izvrsten mesec za to, da pogledate, kako je s popusti za linžerijo. Nekaj teče beseda o tem tudi na topicu o supersize breasts. Namreč, drage moje, poleti se zelo vidi, kako dobro perilo pomaga k boljšemu videzu. Oziroma, kako bombažne sprane spodnjice z razvlečenimi luknjami za noge in z debelim robovi, ki se popolnoma neerotično slutijo pod tričetrtinskimi hlamodračami, ki jih nosijo starejše gospe (ker poleti smo bolj komot) in se vse skupaj vidi iz aviona...to preprosto ni najboljša izbira. Dame, dajte raje pogledati, ženske bokserice z elastanom, je tega ogromno tudi za precej večje številke. Bokserice so sploh okej, zlasti naredijo fin push-up efekt tam, kjer gravitacija kliče zadnjico k tlom.

Nekaj o strateškem oblačenju. Klima našega prostora gre takole, da imamo 6 temperaturnih obdobj, v katerih nosimo določene oblačilne kombinacije.

- od 15. junija do 15. avgusta (plusminus teden-dva) je visoko poletje in takrat nosimo poletno kodo

- med 15. majem in 15. junijem in 15. avgustom do 15. septembrom je podobno temperaturno obdobje, kar majska oblačila nosimo tudi v začetku septembra in to imamo v mislih, ko kupujemo stvari za svojo oblačilno bazo

- med 15. aprilom in 15. majem in 15. septembrom in 15. oktobrom je pomladno-jesensko oblačilna doba. Tu kombiniramo enkrat trenčkote, se pa zgodi, da se da tudi s kratkimi rokavi. Sporočilo je nako, aprislke stvari bomo nosili tudi oktobra in obratno

- potem je zgodnjepomladno in poznojesensko obdobje, ki potema od 15. marca do 15.aprila in od 15. oktobra do 15. apiral. V tem času se še da voziti s trenčkoti, tanjšimi usnjenimi plaščki, če pa gre temperatura okoli 10 stopinj, imamo na zalogi ljubek volnen plašček do kolen.

- poznozimsko in zgodnje zimsko obdoje poteka od 15. februarja do 15. marca in od 15. novembra in 15. decembra. To je obdobje, ko je temperatura maksimalno do 10 stopinj in včasih gre tudi pod ničlo.

- in potem je od 15. decembra do 15. februarja obdobje zime, kjer je najbolj pomembno, da nas ne zebe....

Torej, en set oblačilnih kombinacij nosimo približno 2 meseca v letu. Imejte to v mislih, ko kreirate svojo oblačilno bazo. Rado se zgodi, da punce pozabijo oblikovati set prehodnih oblačil in potem se ogromnokrat zgodi, da ugotovijo, da nimajo nič za obleči in jih pleme sploh ne razume.

Pa še nekaj namigov za prihajajočo sezono. Sedaj se v bistvu začenja tisto, kar se v oblačilnem svetu imenuje "pre-fall", Pre-fall je finta, ki so si jo izmislili za to, da bi kaj prodali v avgustu in finta je kar uspešna. Pre-fall ponavadi najavlja smernice za glavnino jeseni. Je pa v pre-fall kolekcijah precej kvalitetnih stvari, ki sodijo v raster strateških nakupov. Npr: tu prodajajo dobre večnamenske tanjše temne kostime, tanjše temnejše oblekice in precej dobrih bluz, ki nimajo več visokopoletnega cunjiš pridiha, ki na obali funkcionira, na kontinentu pa ne.

Letošnji pre-fall ponuja (poleg črnih stvari) zelo zanimve sive izvedbe. Namreč, že poleti se je zelo diskretno v barvno skalo vpeljala svetlo siva barva. Svetlo siva, skoraj bela, svetlo siva kot beton, siva svetleča kot metalic-srebrni avtomobili - v kombinaciji s sivim nobukom na obutvi. Ta siva se super kombinira s črno in tudi se super kombinira s srebrno. Pa v nadaljevanju se bo kombinirala z antracitno sivo. Skratka, bluzica v tej barvi se zdaj kombinira z drapiranim svetlosivim krilcem,.pozimi pa jo boste kombinirale z antracitnim zimskim kostimom. Po drugi strani pa je možno drapirano krilce ali oblekico v nadaljevanju kombinirati s črnim ali srebrnim in imate outfit za teater ali za novembrske in decembrske evente. Pre-fall najavlja tudi obdoje, ko se veliko kombinira z mat in svetlečimi materiali. Sama sem totalno navdušena nad možnostjo, da eno barvo preizkušam na različnih materialih in potem dobi monokromatiičnost čisto nov pomen. Svetlo siva pa se silno rada kombinira s srebrno. Veliko srebrnih dodatkov bo tudi v prihajajoči jeseni in zimi.

Druga stvar, ki si jo velja zapomniti, je črna usnjena jakna. Namreč, ta kos se je letos pojavljal v večini kolekcij za jesen-zimo (kolekcije se predstavijo februarja, ko so najmočnejši tedni mode v Evropi in potem grejo še v NY). Od biker jacket (zaponke in zakovice) do kakšne bolj umirjene verzije, ki se kombinira na oblekico in se jo v tanjši izvedbi vpelje v pisarniško oblačilo (videla zelo dobro tanko jakno pri H&M in celo usnjena je bila...me prav zanima, kje na Kitajskem so delali tisto usnje in kam so stekle odplake...), skratka usnjena jakna do pasu je prišla v žensko garderobo. Potem pa je konec junija umrl Michael Jackson in to je takoj dobilo odzive tudi v kolekcijah in stiliranju. Thriller jakna (rdeča) ali pa Bad jakna (črna z zakovicami) sta se vrnili in bosta dolgo časa v garderobi. Ampak, previdno s temi kosi. Te jakne se, če so zelo tanke, kombinirajo z oblekicami - najlažje je z malo črno ali malo sivo oblekico ali malo vijolično oblekico. Zelo tanko pomeni, da taka jakna nadomešča blazerje z zadrgami. Malo bolj kompaktna jakna pa se kombinira s hlačami. Poleg tega, da gre na ozko krojene džins hlače, se super kombinira s hlačami korenčkastega kroja. Ampak, če vaša postava ni višja od 170 cm in če nimate manjših konfekcijskih številk, potem se korenčkastim hlačam odpovejte.

Je pa usnjena jakna v stilu osemdesetih nekaj, kar bodo zanesljivo hotele imeti oblačilno osveščene najstnice (poglejte, kaj nosi Miley Cyrus in točno to bo hotela imeti tudi vaša najstnica, čeprav Miley drugače ne posluša, ker se ji zdi otročja). In najstniki tudi.

Prej sem navedla, da imamo šest temperaturnih obdobij in da po njih sestavljamo oblačilne kombinacije in načrtujemo nakupe. Ampak nekaj razlik je pa vseeno, april ni enako september. Predvsem je važno, kako izbiramo barve. Spomladi gremo v svetlejša oblačila in izbiramo barve, ki jih vidimo v naravi (barva pomladnega cvetja, barve vode in poleti morske barve in mornarske kombinacije. Jesni pa te barve zamenjajo barve plodov, jesenskega listja. Oziroma, tisto, kar imenujemo "clear colours" se nosi spomladi in poleti, jeseni pa se nosijo temnejše in bolj zamokle barve (kot bi tistim jasnim barvam dodal nekaj sivkaste ali pa rjavkaste, upam, da se mamaF ne križa, ko bere tole razlago). Na primer: limonino rumena spomladi - sončnično in žafranasto rumena jeseni in če gre stvar v oker smer, je še bolje. Zelena kot je mlado listje spomladi se jeseni spremeni v bolj olivno zeleno, steklenično zeleno ali pa v žadasto zeleno (ena od zelo na novo najdenih barv za prihajajočo sezono). Mornarsko modra se težko obleče po tem, ko so enkrat listi že zelo rumeni - to nekako ne funkcionira. Se pa namesto tega nosi slivovo modra, pa tudi indigo modra, pa pariško modra, pa midnight-blue (to je tisto, ko ne veš ali je modro ali črno in če ste maksimalno suvereni, lahko to kombinirate s črno, ampak zgolj, če ste maksimalno suvereni). Rozaste barve se spremenijo v losos-rožnato in v fres roza (nekateri tej barvi rečejo rožnati pepel). To barvo Karl Lagerfeld vnaša v svoje kolekcije že dve leti in menim, da se bo to letos pojavilo tudi v konfekcijski verziji za slehernike. Paradižnikovo rdeča spomladi in poleti se jeseni spremeni v rdečo kot paprika. Višnjevordeče in jagodnordeče pomladne barve se jeseni spremenijo v bordo (mene bordo in temno rjavo spomladi nikakor ne sede, mornarsko modro pa težko zložim konec septembra). Pri barvah še nekaj zelo pomembnega: strateške kose v smislu kostimov izbirajte v naslednjih barvah: modra, siva, črna, rjava. Izogibajte pa se dvodelnih oblačil v naslednjih barvah: rdeča, vijolična, zelena.... Namreč, kostime v takih barvah si eventuelno lahko omislite po tem, ko imate polno omaro z oblačilno bazo. Pa še takrat velja premislit. Te barve so preveč močne in človeka pojedo. In rdeče hlače iz hlačnega kostima ubijejo čisto vsako obutev. V zelenem kostumu boste delovale preveč jagrasto, v vijoličnem kostimu boste pa izgledale kot ogromna mačeha, ki čaka, da se jo posadi na grob tam okoli prvega novembra.... Rdeča, vijolična, zelena, neonske barve...to so barve, ki so super za dodatke, ne pa za oblačila, ki definirajo glavnino.

Drugače pa prihajajoči sezoni (tako pre-fall) kot kasnejša jesen-zima prinašata ogormno zanimivega. Sama sem totalno navdušena nad raznovrstnostjo. V bistvu novitete zahtevajo poseben zapis, ki bo prišel enkrat od konca tega meseca - odvisno od tega, kako boste tole sprejeli. Raznovrsnost pomeni,da lahko v garderbo vključimo ženstvene kose in stajling, ki se referira na 40. leta (večna eleganca Lauren Becall), kombiniramo motoristične in disko elemente iz osemdesetih let s svilenimi in jersey oblekicami v pisarni, redefiniramo koncepte malih črnih oblekic in zraven belih bluzic in po dolgem času lahko izbiramo med zelo raznovrstnimi duhovitimi obuvali, v katerih se da celo dlje časa hoditi

Da o mejkapu sploh ne govorim. Upam, da je lidkič že čekirala mat temne veke na reviji od Donatelle Versace in da je že nabavila mineralno terakota podlago za veke... in da je vrgla uč na nove rdeče lipsticke.

Vendelina jr.

kozamurnik

sporočila: 2311

15. avg 2009 21:14

Joj, dolgo, a zelo zanimivo branje ni kaj! Kaj pa hlačna krila? Izgleda, da so( bodo) spet v modi,meni so zelo lepe,da praktičnosti ne zgubljam besed, ampak v trgovinah jih pa pr nas vidim bolj malo? kozamurnik

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

15. avg 2009 21:30

Joj, parkrat sem se prav pošteno zakrohotala...hvala, da si mi malo polepšala tale večer. Sicer pa, sama jutri ponovno odhajam kazat svoje čare na hotelske terase, nato pa odrinem še na jadranje, tako da meni tale pre-fall letos še nič ne sede :) katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

15. avg 2009 22:35

Veendyyy!, ja kaj je pa s tabo? Nič kontoversialnega nisi napisala.   Kakšen dolgčas!!!  O čem bomo pa debatirale? "Ja, prav imaš", ni preveč zanimiva diskusija.

No, če že, bom dala tukaj svoj HO o moških srajcah: Tisto, kar  nosi moj možiček, si jaz za žive denarje ne dam nase (in grem v javnost)  . Pa naj bo prepasano z najlepšim pasom. Moje  bluzice imajo vse nekakšen dekolte in detajle (brez fru-fruja), da se ne more zamenjat s srajco iz moževega dela garderobe.

 

Zdaj pa resno: Lepo si se potrudila.

Vanja

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

15. avg 2009 22:47

Ravno danes popoldne sem iskala, če je Vendy že napisala jesenski oblačilni raport. In očitno je telepatija delovala :) Morda bi k barvam dodala, da sem sama opazila iz lanskih sezon še vedno aktualne vse možne odtenke vijolične - od melancanaste do tiste s pogrebnih trakov.

_kekec_  

član od: 25.2.2005

sporočila: 230

16. avg 2009 10:27

vsaka naj obleče v kar se najboljše počuti, pa če so hlače do popka ali 5 cm. pod njem... _kekec_

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

16. avg 2009 11:26

Ampak ženska se dobro počuti, če dobro izgleda

Vendelina, a ti mogoče pišeš v Elle?

Super napisano,sem se v začetku tedna malo razgledala po omarah in videla, da bo treba par stvari nabavit

jasna

Sporočilo je spremenil(a) jasna1 dne 16. 2009 11:27

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. avg 2009 20:37

No, lepo ladies, vidim, da vas tema kar zanima, čeprav smo še v poletju in upam, da bomo še nekaj časa. Moda je moj konjiček. Začela sem v zgodnjem otroštvu, ko sem nedvoumno povedala, kaj bom oblekla in česa ne in se tega več-ali-manj ni dalo premakniti, nadaljevalo se je pri štirih letih, ko sem si prisvojila prvi vijoličasti eyeshadow (mama itak ni uporabljala vijolične) in so mi dovolili, da sem doma malo namažem, da o laku na nohtih od vrtca dalje (mirno so me "vrgli na finto", da sem dve uri sedela pri miru, da "se lak posuši") ne govorim....O oblekicah je celo žensko pleme imelo ogromno za povedati. Kroji, metraže, volna, pletilke, pfaff od babice, prvi pletilni stroj, ki ga je prinesla babičina sestra, ki je bila tekstilka, žurnali, nakupovanje z mamo, ki me je naučila vseh trikov dobrega nakupovanja in vse te aktivnosti sta moj dedek in moj oče maksimalno podpirala, skratka od malih nog sem dobivala potrditev, da je super, če si človek organizira svoj videz tako, da je z njim zadovoljen. V odraslem življenju mi je šlo oblačenje kar dobro od rok in potem sem to spretnost uporabila tudi pri kolegicah, če so me prosile za pomoč. V odraslem življenju sem tudi ugotovila, da pač potrebujem eno dozo oblikovanja, likovnosti, skratka lepe umetnosti v najširšem pomenu za neke vrste protiutež tistega, kar drugače počnem in za kar sem šolana. In v tem kontekstu se je moje zanimanje za modo razširilo s področja veščine dobrega nakupovanja. Enkrat sem, ko je beseda dala besedo, napisala en tekstič na temo oblekic na podelitvi Oskarjev in potem so rekle frendice, da je škoda, da nimam kolumne na to temo, ker da so se krohotale ob branju. Sem rekla, da tega ne bi počela profesionalno (v tem se ravno ne vidim), ampak včasih pa paše. Ker žanr modnega novinarsta omogoča, da si malo bolj začinjen. Anyway, vprašanje o hlačnih krilih je dobra iztočnica za to, da napišem nekaj bazičnih o stiliranju. Ampak najprej o hlačnih krilih. Ta kos oblačila je v osnovi star več kot sto let. Namreč, dame so se naveličale jahati v ženskih sedlih in jim je bilo treba za to ne posebej dostojno držo skreirati eno oblačilo, ki ob koncu 19. stoletja ne bi bilo nespodobno. In so naredili hlače, ki po širini ne bi spominjale na hlače in če je dama lepo stala, je to delovalo kot krilo. In to krilo, ki je bilo potem od koraka naprej razdeljeno v dve cevi, so ženske nosile tudi v novem tehničnem izumu, imenovanem avto. Naslednji push tega oblačila se je zgodil s filmi. Najprej v obliki Marlene Diestrich, ki je oblekla smoking, nadaljevalo pa se je z Greto Garbo, ki je nosila široke hlače in Katharine Hepburn, ki je pa kraljevsko seksi nosila široke hlače v kombinaciji s twin seti in dvorednimi biseri. Plus Katherine je v vseh filmih tudi blazno športala in v tem kontekstu je tudi njen karakter igral golf in je imela tam hlačno krilo. Skratka, te punce so lansirale široke hlače, ki so bile v bistvu naslednice hlač z začetka stoletja. Ampak to so bili časi, ko so bile hlače na ženski še vedno znak ekscentričnosti. Potem pa je prišla WWII in je bilo treba zaposliti veliko žensk in kar naenkrat je bilo treba narediti tudi uniforme za ženske. In ker se s krili ni dalo čisto vsega doseči, po drugi strani pa tudi niso znali sešiti dobrih ženskih hlač (ker se tega preprosto ni nosilo) in potem so salomonsko rešili dilemo s hlačami, ki izgledajo kot krilo (točno tako, kot so desetletja prej reševali problem krila, v katerem se da jahati) in nekaj takega so itak že videli v ameriškem filmu.... V čemer so ženske lahko plezale po lestvah, se usedle v džip, na motor in postale blazno mobilne. Skratka, hlačno krilo, tako kot ga poznamo sedaj, ima v bistvu zametke v uniformah iz druge svetovne vojne. Tudi je hlačno krilo še vedno opcija v marsikateri ženski uniformi (zlasti v letalstvu, spominajm se KLM-jevih pilotk v tem). Hlačno krilo v smislu "hlač, ki zgledajo kot krilo" je, kolikor mi spomin nese, imelo visok vzlet v poznih sedemdesetih in začektu osemdesetih. Nekaj je tudi h'wood prispeval k temu, ker je v tole oblekel Jane Fondo (Kitajski sindrom) in Faye Dunaway (Trije kondorjevi dnevi) in seveda tudi Meryl Streep (Moja Afrika). Potem pa ta kos ni bil več tako aktualen. Zakaj ne? Ker so se povsod naselile hlače. Namreč, hlače v sedemdesetih letih še niso bile splošno sprejet del ženske garderobe. So bile dame kar deležne ogledov, če so se v to oblekle, vse pa itak niso smele v tem v službo. Se spominjam leta 1972, je 1. september in z mamo greva v šolo, jaz grem v prvi razred. Oblečene imam svetlomodre hlače in čez tuniko iz enakega materiala, kupili na Via Carducci in zraven stopa moja mati, mlada profesorica slovenščine v mornasko modrem hlačnem kostimu in hlače so zelo na zvonec, zraven ima rdeče-belo majčko, rdečo torbico in ubijasle rdeče platforma sandale ...in ko stopava proti vratom, se naredi koridor in otroci in starši si naju ogledujejo in jaz zaradi dejstva ker "imam tako lepo mami" hitro postanem zelo znana prvošolka in skozi osnovko sem tudi zaradi tega ker "tvoja mami se tko lepo oblači, js bom tut taka, ko bom velka" precej popularna....My point is, zaposlitev moje mame je prenesla hlačni kostim, v kakšni bolj konservativni sredini pa se tega ni dalo obleči. In potem so ženske reševale zadevo s hlačnimi krili. Ko pa je v osemdesetih Armani oblekel žensko v blazer, ki je bil narejen v maniri moškega suknjiča (polsti, podložena ramena...) Yves Saint Laurent pa je naredil maso ženskih hlačnih kostimov. je to pomenilo, da je ženska v bolj "moških" oblačili postala del vsakodnevnega poslovnega oblačenja. Ko so ženske v politiki, diplomaciji in financah začele nositi hlače in suknjiče, ni bilo več razlogov, da bi te hlače skrivale v nečem, "kar je kot krilo, samo da so hlače". In zato so v osemdesetih hlačna krila v tej maniri začela izginjati. Ker, ne pozabimo, tista hlačna krila so se odpirala zadaj ali pri strani in ne spredaj, tako kot se odpirajo hlače. So pa se začele pojavljati hlače, ki so imele krajše hlalnice ali pa širše hlačnice. Skratka, hlače, ki so zaradi širine hlačnic malo spominjale na krilo. Ti kosi več-ali-manj ostajajo v kolekcijah. Recimo, veliko je zanimivih širokih večernih hlač, ki imajo gube in razporke in v tem elemntu spominjamo na dolga krila. Potem se spominjam, da so imeli v kolekciji teniških krilc tudi kratke hlače s preklopom spredaj, tako, da je to delovalo kot krilo (to je nekaj časa nosila Monika Seleš). Zadnja leta pa se vračajo tričetrtinske hlače (ponavadi v kombinaciji s suknjičem) malo širšega kroja (okej, ali so to hlače ali hlačno krilo...je morda malo sholastično). In zdaj poglejmo, kaj početi s takim kosom. Ko vidite oblačilo v trgovini (ali pa na kom drugem in bi same rade kaj podobnega), in ko vidite, da imajo vašo številko in da kroj kolikor toliko sede na vašo postavo, se je treba vprašati: Kaj imam doma od stvari, ki bodo šle k temu? Kaj ŠE bom k temu oblekla? Če iz prve po spominu ne najdete treh stvari, ki jih že imate, potem dajte tisti kos nazaj na obešalnik, ker ta kos je za eno drugo. Če pa najdete tri stvari, ki jih že imate, potem razmišljajte, kaj ŠE bo treba k temu novega dodati. In če se bo tisto novo lepo zložilo s tem, s tremi stvarmi od prej in še s tremi, ki jih niste že nekaj časa nosile, zdaj bi pa se tole mogoče dalo kombinirati, šele potem kupite tisti osnovni kos. Recimo, da najdete zanimiv kostim s tričetrinskimi hlačami. Okej, je temen in zraven boste nosile svetleče bluzice in majčke. Ali pa, okej je tvidast in zraven se bodo lepo kombinirale dolčevite (to so puliji) v zimskih dneh in to bo malo reminiscence na Lauren Becall (ker ste na Kulinariki prebrale, da je to itak brezčasno). Zdaj pa (in to je v hladnih sezonah ključno, ker moramo upoštevati več kosov oblačil), kaj boste oblekle za "čez kostim" in kaj boste zraven obule? In ste na spolzkem terenu. Namreč, tričetrtinske hlače so točno toliko dolge, da gledajo ven iz zimskega plašča in to malo hecno deluje. Tudi kombinacija s plaščkom ne funkcionira. Plašček namreč prenaša to, da imamo spodaj kakih 8 cm daljša krila, ki gledajo iz plaščka, medtem kio hlačnic, ki bingljajo kakih 20 cm ven, tega plašček ne prenese. Ergo, kaj poten ostane? Jakna! Kakšne jakne imate doma? Če imate kakšno jakno, ki se konča na sredini stegen in je krojena malo na ven in stožčasto....je popolnoma jasno, da to ne bo šlo zraven, ker v tistem kroju bi še Giselle Bundchen izgledala kot hodeči šotor. Če pa imate doma že prijazno jakno - prijazna jakna je taka, ki drži strukturo, taka z reverji, gumbi, pasom, da se vidi, kje je kaj in kej približno je kateri del telesa, skratka jakna, ki se malo referira na uniforme, in če jakna s pasom paše k temu kostimčku, potem je izbira kostimčka okej. Ker predpostavljam, da če imate jakno, ki stilsko dopolnjuje tak kostim, predvidevam, da imate zraven tudi pasent torbico, Kar pomeni, da zraven potrebujete škornje. Ja, k hlačnem krilu in k tričetrinskim jesenko-zimskim hlačam se nosijo škornji. Škornji, ki ravno tako dajejo refernce na uniforme ali pa vsaj na jahanje, kar tudi spada med vojaške veščine. Tako z jakno in škornji v bistvu držite referenco na uniformiranost . po drugi strani pa žensko noto vzpostavljate s tem, da imate zraven kakšno bluzico z majhnim volančkom, ali pa broško na reverju ali pa uhane, ki so obvezno pozimi biserni ali pa briljantni, ker zakaj za vraga pa so obletnice, če ne zaradi nakita? Štekate kontrast? Na eni stranifeminilnost v bluzi in nakitu, na drugi strani maskularnost v škornjih in jakni z referenco na vojsko, oblačilo ima tezo, antitezo in sintezto in to je tisto čemur pravimo stiliranje. Če pa človek zgolj daje nase oblačila za to, da ga ne zebe in da je kolikor toliko spodobne, je pa samo oblečen. In če grem nazaj na te hlače in škornje: Hlačnice morajo pokrivati škornje tudi takrat, ko sedite. Drugače vse skupaj ponesrečeno spominja na moško gorenjsko narodno nošo, tista verzija s kratkimi irharicami, samo da v vašem primeru spodaj ni gat.... Upam, da bo zadnja tretjina tega zapisa kateri pomagala, ko bo naslednjič stala pred štenderjem. Vendelina jr.

korenckova  

član od: 14.10.2008

sporočila: 222

16. avg 2009 22:01

Uh, to pa je reportaža! Res si se potrudila, bravo! korenckova

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

17. avg 2009 9:22

Vendelina jr., odlična si _kekec_, se strinjam, vsaka naj se obleče tako, da se dobro počuti in res je, kar pravi jasna1, da se počutimo dobro, če dobro izgledamo, ampak kdo je tisti, ki reče, da dobro izgledamo? Za kakšno žensko bi kdaj rekli, da se je čisto mimo oblekla, da recimo hlače, ki jih nosi, ne laskajo njeni postavi, ampak ona je prav zadovoljna, se dobro počuti in nam sploh ne daje vtisa, da se ne bi dobro počutila v svojih oblačilih.. Želim povedat, da imajo vsake oči svojega malarja in da če se recimo ne oblačiš ravno po nekem splošno sprejemljivem kodue, še ne pomeni, da sam sebi nisi všeč in da se ne moreš počutiti dobro. Pravzaprav sama bolj živim po načelu, da je bolj pomembno, kako nosiš nek kos obleke, kot pa kaj nosiš.. Seveda v mejah okusa ..pa smo spet tam, kaj je bolj ali manj okusno.. Ali je še 'okusno' recimo, da se 45-letnica obleče v outfite iz npr. Newyorkerja? (kjer imajo prav lepe zadeve, čeprav so si sezonske kolekcije tako podobne, da tja stopim le vsaka 3 leta, ko se tako imenovane 'nove' kolekcije celo začnejo razlikovati med seboj..)Po mojem mnenju ja, da se le dobro počutiš, si si všeč, ko se vidiš v ogledalu in s tem v mislih zadovoljno zakorakaš odeta v ni-važno-kaj-oblečena.. Ko sem začela delat, to kar delam danes, sem bila precej v konfliktu, kako se oblačit za v službo, saj imam tako delo, da moram imeti oblačila za strogi poslovni kod, vsakdanji poslovni z in brez kamer, pa tudi za afterhours poslovni za razna neuradna srečanja, poslovne večerje, celo piknike, ipd. Osnovna oblačila so res reprezentativna za posamezni kod, vendar potem z accessories (pas, šal, čevlji, nakit, frizura in lasni okraski, parfum in makeup) vsaki situaciji primerno definiram namembnost. ja, moja torbica je res prava Sportbilly torbica Hlače, krila, topi, srajčke so le osnovni kosi moje garderobe, kostimov ne nosim kot kostim, ampak krilo in hlače kostima vedno kombiram s čim drugim, jakno od kostima pa prav tako, je dosti bolj zabavno, pa še osebno mi kostimi niso všeč.. stvar okusa.. Imam nek stil, prepoznavna sem po njem, na srečo mi tudi pristoji v smislu, da laska moji postavi v mojem pogledu in pogledu drugih - na srečo Strinjam pa se, da se nekateri ljudje enostavno ne znajo obleč, imajo oblačila vseh možnih stilov in nobenega ne znajo prav lepo nosit.. Hmm, pa se verjetno počutijo prav vredu, ali pač? Ja, ali pač, če bi se res vsi, potem najbrž ne bi bilo stilskih izzivov Vendelina jr., si že razmišljala, da bi se lotila kakšnega stilskega izziva? Ali si se morda že kakšnega? Mislim, da bi ti šlo to odlično od rok, tole temo si bom shranila kar med priljubljene Lee Ann

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

17. avg 2009 9:25

Tole sem pozabila prejle - na kanalu Style Network imajo super oddaje čez cel dan o tem, kako se ličiti, kakšne kose oblačil izbirati in kombinirati in podobno, odlične nasvete dajejo, kot Vendelina Lee Ann

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti