1 žlica moke ...

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

tema odprta - 15. avg 2009 12:38 | ogledi: 4.783 | odgovori: 13

Mene je babica učila vse sestavine tehtati, nikoli nisva delali "po žlicah". Zdaj pa berem recepte, v katerih so sestavine navedene npr. 3 žlice moke, 3 žlice sladkorja itd. Kakšne žlice so to mišljene? Zravnane ali zvrhane? Res ne bi rada zamočila kakšnega fajn recepta ...

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

15. avg 2009 14:04

mislim, da je vseeno... ker je na koncu itak važno razmerje sestavin v pecivu. Pa če malo pomisliš, se zvrhano žlico moke ali pa sladkorja da zajeti, tekočin pa ravno ne. Vsakič ko delam pijano nevesto iz baze (je recept na žlice), "mečem" v skledo kolikor zajamem sestavine z žlico, pa je še vedno uspela. Če te pa tako skrbi si pa kupi merico za žlico: to so takšne manjše žličke, ponavadi povezane skupaj, pa bolj globoke so. tam odmeriš pravo žlico tako, da je zravnana. Pa itak, če že znaš vsaj malo peči in približno veš kakšno gostoto naj bi imela npr. masa za biskvit, takoj vidiš, da nekaj manjka in "na uč" popraviš. Sem se tudi sama precej sekirala za točnost sestavin, pa sem s časoma ugotovila, da ni treba bit do grama natančen. Urša

ekorenci  

član od: 9.8.2009

sporočila: 107

15. avg 2009 15:58

jaz delam biskvit vedno zvrhane žlice in je super ekorenci

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

15. avg 2009 17:56

Saj se mi je nekako dozdevalo, da gre verjetno za tako žlico, kolikor pač zajameš, a danes zna biti to problem, ker so jušne žlice zelo različnih velikosti.

Urssa, merilno žlico pa imam, sem jo dobila zraven kruhomata - vidiš, sploh nisem pomislila, da bi jo lahko uporabila. Ah, včasih sem prava smotka . Hvala, da si me spomnila na to možnost .

Drugače pa težko tako na oko ocenim, a je masa v redu, ker se mase za biskvite lahko zelo razlikujejo. Se mi je že zgodilo, da sem šla nekaj (po novem receptu) zgoščevat, ker se mi je zdelo preredko, pa se ni dobro končalo ...

Katja D.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. avg 2009 15:06

Katja, se mi zdi, da ravno za tisto nianso, kot se med samo razlikujejo prostorske kapacitete žlic, kompliciraš in cepidlačiš. Vzameš jušno žlico, zajameš moko, tisto, kar ostane na žlici, tisto vmešaš, nobene raketne znanosti ni tule. Enkrat malo več, enkrat malo manj, pa se v treh, štirih zajemih stvari lepo saldirajo - kot je bilo tule že rečeno s strani predhodnice. Namesto tega, da meriš do mikrograma in mililtra natačno, raje glej, kako se tvarina obnaša, medtem, ko jo delaš. In ko boš zadevo naredila nekajkrat, ti bodo tudi žlice odveč. Če je človek v formi, naredi vsako stvar s ščepci in z grifom (meni se ne ljubi niti z žlicami, če mi gre, zmorem usuti moko in nastane super stvar, če pa glava ni pri stvari, potem pa pač zeznem in potem popravljam) Kako že pravijo naravoslovci: meriš z nanometrom, občrtaš s kredo, odrežeš pa s sekiro in takole na uč bo kar držalo..... Vendelina jr.

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

17. avg 2009 15:20

Tole me spominja na čas, ko sem dobila novo kuhinjsko tehtnico-digitalno, tehta na gram natančno. Mislim, tako sem pazila, da je bilo točno 100 g in ne 99 ali 101, da je joj! To mi je vzelo 3 x več časa, kot pa prej! No, potem sem se pa vzela v roke in skulirala. Sedaj pa tehtam na približno, pa je čisto v redu. Ne sekiraj se zaradi teh žlic, tako na približno bo tudi v redu. Jelenckova

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

19. avg 2009 9:24

Marsikatero pecivo uspe, tudi ce sestavine niso popolnoma pravilno odmerjene. Me pa isto vprasanje vedno muci pri kremah npr. pri kremsnitah in princeskah. Vcasih jo poskusim naredit tudi po kaksnem zelo hvaljenem receptu, pa kremo potem jemo z zlickami iz skodelic. Veliko raje se drzim ameriskih receptov kot nekaterih nasih "starih domacih". Pogosto imam obcutek da je recept kar na pamet napisan. LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

19. avg 2009 10:15

Čao, ja, meni se pa zdi, da je ravno ta razlika tista "začimba" vsake gospodinje.... mislim, ne vem, recimo kako zmeriš ščep soli, pest moke... pač daš po občutku (če ga na začetku nimaš, pa še pride, definitivno) in to je tisto, kar "začini" našo kuho... to nas pač dela različne in zato hrana, pa četudi je skuhana po istem receptu, ni pri dveh kuharcah nikoli ista.... Pri nas doma smo tri ženske za šporgetom in vsaka "dozira" po svoje - stara mama vedno uporablja roke (česar nikoli ne bom razumela - kar zagrabi sladkor ali sol in vedno je ravno prav...), mami žlice, jaz pa na pamet, se pravi direktno iz dozic.... pa tudi vagam čedalje manj, imam nekaj merilnih posodic in to je to.... imam malo prostora na pultu in vedno je problem najdit plac, da lahko čisto na ravno podlago postaviš digitalno tehtnico s tisto veliko ovalno posodo.... Tako da, po moje kar pogumno in predvsem se čim manj sekirat, kolikšno žlico vzameš in koliko jo napolniš.....ok, obstajajo izjeme, ampka te pa itak potrjujejo pravilo. Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

19. avg 2009 10:17

Čao,
Vendelina jr. je napisal/a:
Če je človek v formi, naredi vsako stvar s ščepci in z grifom (meni se ne ljubi niti z žlicami, če mi gre, zmorem usuti moko in nastane super stvar, če pa glava ni pri stvari, potem pa pač zeznem in potem popravljam)...
Bravo !!! Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

20. avg 2009 6:41

Vendelina jr. je napisal/a:
Katja, se mi zdi, da ravno za tisto nianso, kot se med samo razlikujejo prostorske kapacitete žlic, kompliciraš in cepidlačiš. Vzameš jušno žlico, zajameš moko, tisto, kar ostane na žlici, tisto vmešaš, nobene raketne znanosti ni tule. Enkrat malo več, enkrat malo manj, pa se v treh, štirih zajemih stvari lepo saldirajo - kot je bilo tule že rečeno s strani predhodnice. Namesto tega, da meriš do mikrograma in mililtra natačno, raje glej, kako se tvarina obnaša, medtem, ko jo delaš. In ko boš zadevo naredila nekajkrat, ti bodo tudi žlice odveč. Če je človek v formi, naredi vsako stvar s ščepci in z grifom (meni se ne ljubi niti z žlicami, če mi gre, zmorem usuti moko in nastane super stvar, če pa glava ni pri stvari, potem pa pač zeznem in potem popravljam) Kako že pravijo naravoslovci: meriš z nanometrom, občrtaš s kredo, odrežeš pa s sekiro in takole na uč bo kar držalo.....

Vendelina, ne sklepaj prehitro, ne pretiravaj, ne meči me v neke tvoje predalčke in ne vsiljuju mi svojega načina dela, lepo te prosim!

Nisem neka začetnica, nikjer nisem rekla, da merim do mikrograma in mililitra natačno, samo tele žlice mi niso všeč, OK? Če tebi ustreza, da moko kar usuješ, meni pač ne, vedno jo tehtam ali pa ji merim prostornino, nikoli ne na gram ali mililiter natačno, pa mi zadeve uspevajo. In še celo zelo dobro uspevajo . Ko pa preizkušam nove recepte za biskvit, sem malo bolj previdna, ker, roko na srce, sem biskvit že od svojega 5. leta, torej skoraj 30 let, navajena peči po istem, preizkušenem receptu moje praprababice in samo za ta recept res vem, kako naj bi izgledala "tvarina" (In ja, moja praprababica je imela doma tehtnico in ni odmerjala na žlice).

Pri dveh majhnih otrocih tudi nimam možnosti, da bi pretirano eksperimentirala, ker si moram za peko vzeti čas, tega pa nimam ravno v izobilju, torej si res ne želim, da bi se "zeznila" in bi vse skupaj romalo v smeti.

Katja D.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti