Kosila in večerje za 6 -12 ljudi

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

9. avg 2009 17:15

Jaz bi tako rekla..., če ima Mestno dekle toliko pomagačev oz. delavcev, se pravi, da fizično delajo.  Zakaj niso vzeli profesionalce za določeno delo? Iz znanih razlogov - verjetno zaradi financ. Zato jo ne begajte z razno-ranimi melancani, pršutom, pečenkami in tako naprej... Sem prepričana, da nima prevelik proračun za hrano.

Mestno dekle - tako kot pravi ribica, najprej sestavi jedilnik za vse dni dokler boš imela te kmečke pomagače. Osredotoči se na močno hrano. Sploh nam povej ali boš delala zajtrk - kosilo - večerjo... Ne vem, če delavci prav tako jedo. Da ne bo izpadlo, da samo jedo, od takih ni kaj haska pomoči.

 

Mogoče so ti pa že naredili posel, mi pa še vedno ponujamo pomoč v receptih.

Jaz bi naredila malico tam okrog 10.30 ure in potem kosilo po končanem delu, verjetno okrog 17. ure.

 

Pozdravček!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. avg 2009 21:15

Pametne besede, dragička.

rimljanka - zasebno mnenje

olgaa  

član od: 15.12.2011

sporočila: 12

4. okt 2017 20:22

takole. vsaka zenska bi morala znat vsaj osnovno kuhat....nisem kuharica ... pa mi ni problem skuhat kompletno kosilo za 50 ljudi...vsak dan pa itak kuham za 10 do 24 ljudi... Kaj skuhati... klasika ...ce sam mal pogledas po trgovini pade ideja,....pa seveda  dobra organizacija...   sarma..krompir;  golaz. polenta;  zreski vomaki..riz..solata;  pasulj... miske;  kurja obara...zlicniki in rizev narastek;  pecenice. t. zelje in v kosih krompir; segedin..;  in se se...  Pa imam tudi visoko izobrazbo in odgovorno delo...pa mama in tudi ze babica....  Pa dober tek...

 

 

olgaa

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

4. okt 2017 20:42

O moj bog, vsak dan za 10 - 24 ljudi?! Koliko vas pa je . Menda nimaš vsak dan trgatev .

Si pa čakala osem let, da odgovoriš na temo, ki je bila zgoraj.   

Jaz bi pripomnila, da se gre v trgovino / mesnico z že izdelanim planom, ker če to delaš na licu mesta v trgovini, potem pa "adio pamet".   

Pozdravček!

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

4. okt 2017 21:11

To je tako, kot je pri moji teti. Ona za osnovno bolonez omako s špageti in solato iz vrta porabi celo dopoldne...jaz pa malo bolj zahtevno kosilo za 6 skuham v 2-3 urah..Organizacija in plan, kaj se naredi prej in kaj kasneje sta ključna. 

LP, Saša

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

4. okt 2017 22:22

Venturini, se strinjam, da sta organizacija in plan  ključna.  Jaz imam v naslednjem tednu dvakrat predvideno pozno kosilo za 10-12 oseb, ki bodo precej fizično opravljali svoje delo, pa že sedaj točno vem, da bo moja dejavnost glede kosil trajala 2-3 ure, saj imam v glavi že vse, kaj bom pripravila. Medtem, ko se bo pripravljala glavno jed (ki bo divjačinski golaž s kruhovimi cmoki), bom pa , kot presenečenje, mimogrede pripravila še rozen torto in tri pekače mafinov, ker vem, da so vsi sladkosnedi. Vse pa je v PLANU  in ORGANIZACIJI.

kača

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. okt 2017 7:19

Venturini je napisal/a:

To je tako, kot je pri moji teti. Ona za osnovno bolonez omako s špageti in solato iz vrta porabi celo dopoldne...jaz pa malo bolj zahtevno kosilo za 6 skuham v 2-3 urah..Organizacija in plan, kaj se naredi prej in kaj kasneje sta ključna. 

LP, Saša

To je Parkinsonov zakon (oziroma ena od njegovih izpeljav): opravki imajo lastnost, da zapolnijo celoten čas, ki je zanje na razpolago. (Seveda imamo vsi svojce in znance, pri katerih lahko občudujemo veljavnost tega zakona.)

 

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

5. okt 2017 9:07

Olgaa ne vidim logične povezave med izobrazbo in kuharijo oz. kakšno vezo sploh ima ta poudarek ??!

Venturini zanima me kaj je po tvojem bolj zahtevno kosilo ??

Proxima Parkinsonov zakon je zakon :)

hedonist

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. okt 2017 10:24

 Tudi meni se zdi povezava med učinkovitostjo pri kuhanju kosila in formalno izobrazbo malo čudna. Vsak dan skuhati kosilo za toliko ljudi ob odgovornem delu v službi. Ok, nekateri so res zmožni neverjetnega. Ob poudarku, da vse to sama. Če pa še kdo pomaga, potem verjamem. 

Nisem Saša, bom pa povedala, kaj meni pomeni malo bolj zahtevno kosilo. To so kosila, ko povabiva domače na praznovanje kakšne obletnice. Nekoč sva skupaj nabavljala, si razdelila delo, eden meso, jaz priloge, sladice. Zdaj vse naredim sama. Mož prinese kakšno pijačo iz trgovine, sama pa ostalo. Kilometrina je naredila svoje. Znam se organizirati in sploh ni težko. Najprej si sestavim jedilnik, potem nabavim, kar potrebujem. Stavim na tisti dan, ko imamo kosilo, ne kuham en dan prej. Vstanem bolj zgodaj in ob enih je kosilo na mizi. Zadnji rojstni dan smo jedli: gobovo juho (pa ne iz vrečke), zelenjavni riž, svinjsko in telečjo pečenko, mešano solato, fižolovo solato-fižol sem skuhala prejšnji večer, torto sem tudi sestavila prejšnji večer, prav tako sem naredila pehtranovo pecivo. Pa še kaj je bilo, itak vedno preveč. Prišli so bratje in sestre s partnerji, skupaj nas je bilo 14, potem so se nakapljali še nekateri nečaki. Mizo pogrnem sama, ker to rada delam, strežem tudi sama, ker je mož pač slavljenec, pospravim tudi sama, ker... Mogoče se sliši kot samohvala, a ni. Tako pri nas funkcioniramo od vedno. Otroka sta v tujini, včasih sta rada kaj pomagala, danes pa sem vesela, da še vedno lahko vse naredim in mi je zraven še v veselje. Najbolj se bojim časa, ko bom morala samo gledati, ko bodo drugi delali. Seveda pa moram poudariti, da to ni vsak dan, da sem babica na daljavo in da sem zadovoljna penzionistka, ki ima čas za vse, kar želi narediti.

 

naor

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

5. okt 2017 10:48

Naor,     - kako lepo povedano, se nekako najdem v napisanem.

 

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti