South beach-dieta

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

2. avg 2009 21:03

Moj dragi bo jutri začel s to dieto oz. tem načinom prehranjevanja in bom poročala, kako mu gre. Vanja, tudi jaz se priporočam za kake tvoje jedilnike, če ti ni odveč.

Anja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. avg 2009 0:55

Ponedeljek:

1. Omleta iz 2 beljakov (na par kapljic olivnega olja prepražiš po 1 žlico nasekljane čebule, šampinjonov in paprik), posoliš in dodaš vmešane beljake. Pol zelene ali rdeče paprike (namesto kruha). Kava brez mleka in sladkorja ali čaj.

 

2. Ena kocka zdenka sira (lahkega), namazanega na eno steblo zelene, poper, paprika ipd. po okusu.

 

3. Mešana solata: Solata, mlada špinača, na lističe nrezana kumara, na lističe narezani surovi šampinjoni, pol manjšega paradižnika, paprika iz kisa. (Zase vedno dodam feferone iz kisa, ker imam res rada pekočo solato ) 75 g na koščke narezanega piščanca, popečenega v pečici, na teflonskem pekaču ali žaru) ali prešana piščančja prsa (iz delikatese, pakirane v obliki salame).

Polivka: 1/2 žlice nasekljane šalotke, limonin sok po okusu, 1 žlička olja ter sol in poper.

 

4. za 2 igralni kocki parmezana in ena pest surovih cvetov brokolija ali cvetače

 

5. 10 do 15 dag v teflonski posodi popečene ribe, zelen fižol z zélenino soljo. (semena zelene zmešaš s soljo). Za začimbe lahko uporabite katerokoli drugo mešanico začimb, ki ne vsebuje sladkorja). Na pol žličke olja pražiš zelen fižol samo par minut, tako da je še vedno hrustljav.

Za desert: Par žlic oslajenega rikota sirčka ali skute (oboje nemastno), oslajeno in po okusu rahlo začinjeno s cimetom.

 

Čez dan morate obvezno popiti 3 litre vode.

 

Napisala sem 5 obrokov. Ker imamo vsi različni delovni čas, jih med seboj poljubno kombinirajte. Ker meni res ni do omlet zgodaj zjutraj, si včasih namesto tega naredim proteinski napitek. Pazim samo, da ne vsebuje sladkorja ali preveč maščob, da nima neč kot 100 kalorij in da se meša z vodo.

Solato sem po navadi nosila v službo s tem, da sem imela polivko v kakšni manjšem plastičnem lončku in jo prelila po solati tik pred kosilom.

Zelene zelenjave lahko pojeste tako rekoč v neomejenih količinah. Kakršnekoli sladke pijače, sokovi, cockte, fante ipd. prav tako niso dovoljene.

 

Da mi je lažje piti vodo, narežem pol limone na liter vode na majhne koščke, jo stisnem v možnarju, vse skupaj stresem v posodo za vodo, ki jo potem postavim v hladilnik.

Črna kava je ravno tako dovoljena.

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03. 2009 03:00

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. avg 2009 4:43

Torek:

 

1. 2 vmešani jajci z drobnjakom, sol, poper po okusu. 5 do 10 na pari kuhanih špargljev. Nesladkana kava ali čaj.

 

2. 50 g nepraženih in nesoljenih arašidov, orehov ipd.

 

3. Tunina solata: 75 g tune iz konzerve (pakirane v vodi), malo senfa, 2 žlici drobno nasekljane čebule ali na lističe narezan por. Gladko zmešamo, posolimo in poporamo po okusu. Meni je to odlično s stebelno zeleno. Solata iz kuhanega zelenega fižola z žličko olivnega ali bučnega olja.

Zobna ščetka, zobna pasta in žvečilni brez sladkorja kot poobedek, če vam je to obrok med službenim časom.

 

4. 1 paradižnik posoljen in z žličko olivnega ali bučnega olja. Žličko olja lahko zamenjate z za 2 igralni kocki velika koščka mozarelle.

 

5. Zelena solata z vloženimi srčki artičok, limonin sok, sol in poper.

Ponarejen pire krompir: Priblilžno 1/4 cvetače skuhamo v slani vodi. Odcedimo, dodamo 1 žličko masla, nekaj žlic nemastnega mleka, sol in poper po okusu. Naredimo pire.

Košček poljubno začinjenega piščančjega ali puranjega mesa. Porcija naj bo tako velika, kot je 1 paket igralnih kart. (pa ne za tarok)

Desert: Malo nemastne, rahlo oslajene skute, po želji odišavljene z vanilijevo aromo. (ne vanilijev sladkor!)

 

NE pozabite na vodo!!!!

Vanja

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

3. avg 2009 9:30

Vanja, hvala. Zelo zelo si prijazna!

Anja

sladkosnedko  

član od: 6.2.2008

sporočila: 223

3. avg 2009 9:44

 

Hvala Vanja za napotke, a fižol v zrnju se lahko je in zakaj si pri omleti izločila rumenjak.Hvala in lep dan.

bea  

član od: 29.7.2009

sporočila: 23

3. avg 2009 10:17

Sarin, me zanima kako je bilo ko si prekinla z dieto...si se takoj zredila nazaj? ker ne razumem zakaj sploh ta dieta brez kruha, krompirja in testenin 14 dni, če jih pa lahko potem spet vključiš v svoj jedilnik, če sem prav razumela. LP!

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. avg 2009 14:42

@sladkosnedko, Fižol v zrnju ni dovoljen. Rumenjak ima precej maščob in holesterola, pa se ga je bolje izogniti vsake toliko časa. Tako porabim beljake, ki mi ostanejo, ko možu pečem Migline Fernandote po moje Poleg tega je skoraj pri vsakem obroku malenkost maščobe, kar daje boljši občutek "sitosti" , kot če poješ, na primer, samo 1 paradižnik.

@bea, po teh dveh tednih dodaš majhne (res majhne) količine polnozrnatega kruha, testenin ipd., korenček, peso, vendar vedno v kombinaciji z zeleno zelenjavo. Ker res nisem iz stroke, bom napisala čisto enostanvo: Enostavne OH telo hitreje absorbira kot kompleksne OH in s tem bolj (naenkrat) poveča sladkor v krvi. Ta potem pade, kar povzroči lakoto itd. S komplesnimi OH naj bi bila količina sladkorja v krvi bolj enakomerna. Poleg tega je bilo kar nekaj raziskav, da enostani OH povečujejo holesterol v krvi. Ampak, to sem samo prebrala v nekaj različnih knjigah. (mojega je treba z lupo iskat ) Nekaj avtorjev knjig je trdilo, da npr. Eskimci, ki so se hranili izključno z mesno hrano, niso imeli srčnih bolezni in odvečnih kil, dokler se niso "posodobili" in dieti dodali škrobne jedi in sladkor. Poznam kar nekaj ljudi, ki so dobili Tip 2 diabetis, poleg povečanega pritiska, pa so se odličili preiti na tak način prehranjevanja. Vsi so odvrgli cel kup teže in jim ni treba jemati zdravil.

Kaj kmalu se naučiš, da je večerja zadovoljiva, če namesto krompirja ali testenin poješ večjo količino dovoljene zelenjave.

Če po prvih dveh tednih preideš na štrudl, veliko porcijo krompirja in kruh, bo šla pa teža nazaj kot pribito. Ko se enkrat navadiš, je vse skupaj precej enostavno. Če odmislim kruh in čokolado

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03. 2009 17:17

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

3. avg 2009 15:04

Vanja, v ZDA se dobi kruh imenovan Ezekiel bread in ga uživajo celo tisti, ki so na strogo beljakovinskih dietah zaradi športa (beri fitnes mania). Ne vem sicer iz česa natančno je, ampak mogoče pa bi ga lahko uživala. fresh

neznan uporabnik

3. avg 2009 15:20

Tale dieta bi verjetno zelo dobro delovala tudi pri zdravljenju kandide (z nekaj dodatnimi omejitvami). Jaz sem začela danes. Hvala Vanja, za jedilnike, že letim v šoping ... Sicer pa: zajtrk: LCA jogurt kosilo: postrv, kuhana zelenjava, solata večerja: stročji fižol v solati s kuhanim jajcem Poskušam se odvaditi kisanja in podmazovanja solate. Glede na to, kako fina je domača zelenjava, to še kar gre. jancka

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

3. avg 2009 15:23

Joj Vanja,a boš tako prijazna in še dalje pisala jedilnike?Prosimmm...ker jaz bi pa poskusila tole ampak priznam da me muči,ker ne vem,če si bom znala sestavljati jedilnike. Najhuje od vsega je,da ne smeš jesti sadja .Jaz sem se tako navadila zvečer zmiksat pusto skuto in nekatrino/maline/borovnice...no ja bo že...poročam o uspehu {:)} Roncolino

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtTrixi
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti