Sladice brez sladkorja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. dec 2013 19:53

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

FilipaMaj, sem ena tistih, ki dobi blazne glavobole, če pojem malo preveč sladkega. Pred kratkim sem imela priložnost probati eno od teh tortic in moram reči, da je bila odlična. Če bi pojedla cel kos, bi se zagotovo zbudila z glavobolom. Tudi sladice, "narejene brez sladkorja" so SLADKE. Lahko celo zelo sladke. 

Drugače se za ljudi, ki drugim pod muss turijo nekaj, kar jim ne paše, reče: With a friend like that, who needs enemies?

 



Vanja

 

Kot pravi Vanja, sladice s suhim sadjem vsebujejo še več sladkorja (da o kalorjah ne govorim), kot če dodaš le običajen sladkor, pa še veliko bolj sladke so.

Navsezadnje, sladkor lahko brez škode izpustimo, in FannyRae, če se ti v receptih zdijo količine sladkorja nezaslišane, jih pač primerno zmanjšaj. No problem.

mamamia

FannyRae  

član od: 7.1.2010

sporočila: 10

18. dec 2013 12:06

"Nezaslišano" se res sliši kot bi bila kakšna primadona, ampak če so imeli včasih sladkor za začimbo, je zdaj skoraj glavna sestavina ojej. Aha, še to: niso se mi obnesli razni nadomestki sladkorja (stevia ipd.) = če že, je med še vedno najboljši.

 

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

18. dec 2013 13:00

FannyRae, tudi jaz se strinjam, da je v receptih (vsaj za moj okus, pa tudi tisti, ki jejo moje sladice se strinjajo) ponavadi dosti preveč sladkorja, zato ga avtomatično zmanjšam za 1/3 ali polovico, pa nam je vedno dosti sladko. In nisem opazila, da katera od tako pripravljenih sladic zaradi tega ne bi uspela. Teplo me je edino pri pripravi grozdjevega sirupa, tam očitno ne smeš preveč "goljufat", ker se mi ga je zaradi tega kar veliko pokvarilo.

JJ

FannyRae  

član od: 7.1.2010

sporočila: 10

18. dec 2013 16:11

Predpraznični čas ni ravno idealen za razpravo o sladicah brez sladkorja, pa vseeno: kadar iščem kakšen brezsladkorni recept se pogosto smejim (ali jezim). Predvsem američani so neverjetni - sladica brez sladkorja po njihovo pogosto vsebuje javorjev sirup, sladko smetano, med, fruktozo, melaso, koruzni sirup,...ali vse našteto hkrati. Kakorkoli, če poznate kakšno stran z brezsladkornimi recepti, se priporočam.

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

11. maj 2016 0:01

Tudi sama iščem take recepte. To brez sladkorja, medu, sirupov, sladke smetane saj je SLADKOR. Prav tako v sirupih.   Kaj pa misliš, da je med : SLADKOR

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

11. maj 2016 0:31

https://sl.wikipedia.org/wiki/Med

Sestava:

Točna sestava medu je odvisna od cvetlic, na katerih so cvetni prah nabirale čebele. Med ima gostoto okrog 1500 kg/m³ (1,5 kg/l), kar pomeni, da je od vode gostejši za okrog 50 %.

Med vsebuje do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev. 

Jaz sladkor nadomestim s pravim sadjem ali črno čokolado s 85 % kakava ali več . Odličen recept, ki sem ga našla. So palačinke. So zelo zelo dobre! 

sestavine: banane, jajca, kokosovo maslo, cimet (po želji)

Količino sestavin razdelimo glede na število oseb. Vedno se držimo razmerja 1:1 = 1, se pravi 3 banane : 3 jajca = 3 osebe. V skodelico »ubijemo« jajca in jih dobro stepemo z metlico za stepanje. Banane olupimo in jih narežemo na manjše kolobarje. Stresemo jih v posodo in jih dobro pretlačimo z vilico, nato jajca polijemo čez in dobro premešamo. Po želji v maso dodamo še cimet. Sladkorja ne dodajamo, saj so banane same po sebi že dovolj sladke. Ponev postavimo na zmeren ogenj in dodamo malo kokosovega masla. Počakamo da se raztopi in ga enakomerno razporedimo po celi ponvi. Z zajemalko zajamemo maso (pazimo, da je ne zajamemo preveč) in jo prelijemo po sredini ponve. Naredimo manjšo, debelejšo palačinko (stil ameriških), saj jo bomo tako lažje obrnili. Pri pečenju smo pozorni, da nimamo prevelike temperature pečenja, saj se bodo bananine palačinke tako preveč zapekle. Z lopatico jo obrnemo šele takrat, ko celotna zgornja stran spremeni barvo (posvetli). Popečemo še po drugi strani. Ko je pečena jo odložimo na krožnik. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase.

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

11. maj 2016 0:35

Namesto sadnega jogurta iz trgovine. Pa Smuti

 

100 g borovnic
1 banana
1 navaden jogurt

 

V blender vsujemo borovnice in vanj narežemo olupljeno banano na večje kose. Dodamo jogurt in vklopimo blender za kakšno minuto, da dobimo gost smuti brez koščkov.

pomoc

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. maj 2016 18:03

pomoc je napisal/a:

Jaz sladkor nadomestim s pravim sadjem ali črno čokolado s 85 % kakava ali več .



pomoc

Pomoc, malce si se izneverila svojemu slogu pisanja, kajne? Ja, tudi blesavo pisat je težko, se strinjam. Če bi napisala: "Jaz sladkor nadomestim. s pravim sadjem ali. črno čokolado 85% kakava. več. ali" bi še verjela, da si res tako nepismena, kakor se tu gor delaš. Ker ti pa kdaj pa kdaj uidejo čisto normalni stavki, se mi pa zdi, da nas skušaš vleči za nos. Zakaj že?

lp

cervus

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

12. maj 2016 0:16

Zanima me izključno le tema sladice brez sladkorja. Dva dni sem delala le palačinke, tako zelo dobre so. Upam, da najdem še kakšen odličen recept.

pomoc

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti