Arnika, šentjanževka, borovnice, rogla

neznan uporabnik

tema odprta - 16. jul 2009 16:23 | ogledi: 11.008 | odgovori: 17

Danes sem bila na Rogli, nabrala arniko in šentjanževko, pogledala za borovnicami, so prazne.

Arnika je prve cvetove že imela pred kakšnim mesecem menda. A tudi ti, drugi, so letos kar lepi in nič črvivi.

Na poti sem srečala nekoga, ki mi je zatrdil, da je arnika zelo zdrava namočena v žganjici in vsako jutro eno šilce za "dober želodec".

Kolikor jaz vem, arnika ni ravno ne vem kako priporočljiva za notranjo uporabo, ampak tale nekdo, ki je bila še celo ženska, mi je kar nekajkrat zatrdila, da je to res ena super zadeva, arnika v šnopčku za dober želodec (in ta gospa mi ni delovala zabuhlo..).

Zdaj sem v dvomih..

Ali tudi kdo izmed vas popije šilce arnike za boljše zdravje?

Druga stvar: šentjanževka je bila res lepa in sem jo z veseljem nabrala. Mi je pa spet nekdo pokvaril veselje, ker mi je povedal, da šentjanževka na Rogli nima "toliko v sebi", ker raste na prevlažnih tleh..

Ali kdo ve, če je res kaj na tem? (res pa je, da na šentjanževki ni bilo niti sledi tiste krvave barve ampak je bila lepa zelena, seveda cvetoča).

Tretja stvar: so mi rekli, naj pogledam za borovnicami. In tudi sem, a bolj ko sem gledala, bolj se mi je zdelo, da tisto tam na Rogli niso borovnice ampak brusnice in da so zato prazne, ker še ni čas zanje. Je to res?

japaja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

16. jul 2009 16:30

Samo eno vprasanje - a ni arnika zascitena rastlina? To imam od nekod v spominu. Lahko pa da se motim. LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

16. jul 2009 16:30

Tukaj kar lepo piše o tem: http://www.trebnik.com/zelisca/sentjanzevka.php Mi jo uporabljamo za čaj; namočeno v olje; namočeno v tropinovec za masažo (priporočljivo potem ostal v zavetju doma...). Sicer mi ni znano, da tista z Rogle ne bi bila OK, mi jo vedno nabiramo čim dlje od ceste. Borovnice je tašča pred kratkim nabirala nekje okrog SG. Ogromno o zdravilnih zeliščih in njih uporabi vesta rimljanka in kobra 1. Ognjič

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

16. jul 2009 16:35

Če je arnika zaščitena, ne vem, mislim pa, da je že kar redka; tako kot tudi tavžentroža. ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^

neznan uporabnik

16. jul 2009 16:52

No, na Rogli je arnike toliko, da jo gaziš, raste kar ena čez drugo, dobesedno. je pa toliko zaščitena, ja, da so tam točno po njenih rastiščih začeli planirati za sankaško ali smučarsko stezo ali morda za cesto.. ne vem, je bilo pa prav žalostno za videt. In arnika poganja in se bori za življenje še na tistih zrinjenih robovih peska, kamenja in zemlje.. no, saj meni je bilo tudi jasno, da arnika ni za pit, ampak ker se vse spreminja, sem mislila, da je zdaj po tanovem tudi kaj takega možno. kolikor jaz vem, lahko z arniko narediš samomor, rukneš ene dva deci in ti srce odpove. Tako so pripovedovali včasih. Očitno se preveč rada pogovarjam in včasih poberem dvomljive informacije. Potem me pa malo zmede. Dokler ne razčistim. Arniko uporabljam za masažo proti revmatičnim bolečinam, zelo pomaga, pa za razkuževanje mozoljčkov je tudi fajn.. Šentjanževka mi pa pomaga, da se pokonc držim, ni boljšega za hrbtenico in vretenca in ohranjanje hrustanca. Še zdaj pa ne vem, ali je možno, da tiste borovnice niso bile borovnice ampak brusnice? Na Rogli je pač tako okolje, da vse nekako drugače zgleda in mi je bilo čudno, da na "borovnicah" ni dobesedno nič, pa čeprav je več kot 1000m nadmorske višine. japaja Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 16. 2009 16:57

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. jul 2009 19:30

Joj, japaja, prosim, prosim, hitro, hitro mi povej, kako uporabljaš šentjanževko za hrbtenico in hrustanec!!! Hvala, hvala!

LP

cervus

neznan uporabnik

16. jul 2009 19:52

Potrpežljiva masaža s šentjanževim oljem po hrbtu. Najprej ogreješ hrbtenico, se pravi nekdo drug te mora lepo najprej dol in gor nežno z naoljenimi rokami pobožati po hrbtenici. Potem levo in desno ob hrbtenici rahlo ščiplješ vsak kubični centimetrček ob vretencu, dol gor in nazaj, ne prehitro. Potem vsako vretence posebej pocrkljaš s krožnimi gibi. Vsake toliko s celimi dlamni zajameš celoten hrbet.. Joj, takole je težko točno opisat, skratka - masaža, s tem, da uporabljaš šentjanževo olje. Šentjanževo olje (vsaj meni) nima prijetnega vonja, tudi rjuhe se umažejo, tudi ne pomaga takoj tako kot tabletka ali injekcija, ampak pomaga na malo daljši rok. No, bom poskusila razložit naprej: tista vretenca, ki jih crkljaš, jih krožno obdelaš (z občutkom seveda) s prsti kot bi hotela zajeti ščepec soli. Vsakega posebej, najmanj enih 5 sekund. Gor in dol. Potem obrneš dlani proti hrbtu (ne svojemu) tako, da se palca dotikata, dlani sta vzporedno. S palcema spet obdelaš vsako vretence posebej, z ostalimi prsti pa istočasno gneteš obhrbtenične mišice. Seveda nežno, a odločno in s kontinuiranimi gibi, nič sunkovitega in nepotrpežljivega ne pride v poštev. Nekako tako. Ja, in seveda na koncu spet končaš z gladenjem hrbtenice dol in gor. Nimam pojma, če ti bo tole kaj jasno? Ma bistvo je, da vtreš olje tja, kamor mora it. Sej koža ima luknjice in potem se tole olje lepo počasi razleze in vpije in deluje. japaja Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 16. 2009 19:57

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

16. jul 2009 21:12

Moj mož ima težave s hrptenico in vratom,se mu bula naredi na zgornjem delu hrptenice.Misliš ,da za vrat tudi pomaga?

 

Elči ,pa ima mož novo zaposlitev...

lp goga

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. jul 2009 21:15

Bere se kot....kot..... ma, ni važno, važno je, da pomaga. Si bom tole sprintala, pol se bo moral nekdo naučiti in pol ne bom imela več težav s hrbtenico. Jupi!!! In hvala, seveda!

lp

Imam olje še od predlani, še od lani in letos se mi spet cmari zadnje dva dni na soncu. Tisto staro je bilo hranjeno v temnem in hladnem, nima nič vonja po žarkem. Kaj pravite, je še uporabno?

cervus

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

17. jul 2009 7:47

Bom kar tukaj vprašala. Letos prvič delam šentjanževo olje. Pred samo pripravo sem se informirala malo o tem in praktično povsod je pisalo, da se šentjanževi cvetovi namakajo v olivnem olju, redkeje tudi v lanenem ali sončničnem olju. Samo na enkrat je bilo omenjeno, da lahko uporabimo tudi navadno jedilno olje. Ker doma nisem imela olivnega olja, sem vzela kar jedilno (100% repično) olje in kozarec postavila na sonce. Na soncu ga imam že približno 5 tednov, obarvalo se je že kar lepo na rdeče, vendar je nastal en problem. Ko je kozarec na soncu, je olje lepe, čiste rdečkaste barve. Zvečer, zjutraj in ko je oblačno (torej takrat, ko ni močnega sonca), pa postane olje motne barve. Ve kdo, zakaj? Bojim se tudi, da že sama izbira olja (repično) ni bila najbolj posrečena. Zanima me tudi, kakšen vonj ima potem to olje, če nekaj tednov stoji na soncu? Hvala! ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti