Poroštvo in terjanje-kaj sedaj??

price  

član od: 21.4.2009

sporočila: 7

tema odprta - 16. jul 2009 16:11 | ogledi: 4.924 | odgovori: 8

Moj izvenzakonski partner je šel pred leti bivšemu dekletu za poroka pri najemu gotovinskega kredita.

Sedaj pa ga je začelo sodišče terjati za znesek cca 16 tisoč €, kolikor je znašal celoten kredit, ker ni ona plačala do sedaj niti evra.

Mi smo družinica z dvema otrokoma in za nas to predstavlja zelo velik finančni zalogaj, in ne vemo kako ga bomo zmogli saj naši otroci tudi zahtevajo svoje.

Ali obstaja kaka možnost - vem kaj je porok - vem kaj pomeni ta beseda - čisto smo obupani in na koncu z živci - ker to za nas predstavlja pravo premoženje.

price

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

16. jul 2009 16:33

Na posvet k odvetniku, čeprav se mi zdi, da vam ni pomoči. Banka bo od vas terjala izpolnitev pogodbenih obveznosti, partner lahko od bivše partnerke, torej dejanske dolžnice, po sodni poti terja vračilo denarja. Se mi zdi, da z vprašljivim uspehom, glede na okoliščine pač. Morda se z banko uspete dogovoriti, da z novim kreditom poplačate to obveznost, oziroma da vrnete dolg postopoma, vmes pa skušate od dolžnice izterjati denar. Drugega izhoda ne vidim. Mamamia mamamia

price  

16. jul 2009 16:39

Do odvetnikov ne želiva it, ker sva že tako brez denarja, pa še uspeh je vprašljiv. Kaka druga možnost? price

carli  

član od: 17.11.2006

sporočila: 59

16. jul 2009 16:53

Če ne želita do dovetnikov (čeprav to niti malo ni slaba ideja), poiskusita prit z dolžnico v kontakt in se nekako dogovorit (pač upajta na to, da se vas bo usmilila), da reši to zadevo (konec koncev je ona dobila denar, ne vi). Če o tem ne bo hotela slišati, ji zagrozita s tožbo. Potem pa stopita do banke, zahtevajte, da vam pokažejo pogodbo (čeprav bi jo partner kot porok moral imeti), lahko da je v pogodbi poleg poroštva še kakšno drugo zavarovanje, npr. zastava nepremičnine ali česa drugega. Potem pa se poizkusite dogovoriti za ugoden kredit za vračilo tega. Žal se temu ne bosta mogla izogniti, saj poroštvo pomeni to, da v kolikor kreditojemalec ne vrne kredita, prevzame celoten dolg, skupaj z obrestmi in drugimi stroški, porok. Nekaj pa mi je zelo čudno. Če je bil ta kredit najet že pred leti in ni ona plačala do sedaj niti centa, kako to, da komaj sedaj terja banka (preko sodišča) od poroka vračilo. To ni praksa bank, banke že po nekaj neplačanih obrokih terjajo vračilo od poroka (nekatere po treh, nekatere celo mesečno), ne pa po toliko letih in to celo preko sodišča (kjer se spet naberejo sodni stroški itd.) carli

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

16. jul 2009 16:55

Edina možnost je še, da dolžnica sama vrne kredit. Banka želi imeti dolg poravnan, in če ga ne vrne tisti, ki je kredit vzel, ga terja od tistega, ki je jamčil, torej od poroka. Tretje možnosti ni, saj se banka gotovo ne bo odrekla denarju, ki ga je dala od sebe. Zato bi jaz šla na banko in se skušala dogovoriti o možnostih vračila, ker to ti gotovo ne uide. Gre torej samo za način vračanja oziroma rok. Lahko pa zavlačuješ, na različne načine, postopek na sodišču, a za to potrebuješ odvetnika. Ko pa je sodba enkrat pravnomočna, sledi izvršba (in te so danes hitre). Torej je še vedno manjši strošek plačat odvetnika, ki se na te zadeve spozna, in tudi zna svetovati, kaj storiti, kot pa da vam na podlagi izvršbe zaplenijo premoženje (premično ali nepremično) in iz tega poravnajo dolg. Žal je tako. Lastna šola je najdražja. Me pa nekaj čudi. Če se kredit ne vrača redno, je tudi porok vedno obveščen o vsakem zapadlem obroku (vem iz izkušenj, ker sem bila sorodnikom porok, in če je en mesec za nekaj dni zamujal s plačilom, sva oba dobila opomin - no, on je vse poravnaval, včasih pač z zamudo, a vendarle; ampak opomini so prihajali že za en zamujen obrok). In je tvoj partner moral vedeti, da njegova bivša ne vrača kredita, in bi bil moral ukrepati že prej. Zdaj sicer nima smisla pametovati za nazaj, zato pravim, da botreba do odvetnika, iz te godlje se s ama zlepa ne bosta izvlekla. Mamamia mamamia

price  

16. jul 2009 17:02

Do sedaj je plačal tri obroke po cca 500 €. Šele tri mesece torej. Šele od letos ve, da ne plačuje kreditov, ker je brezposelna. price

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. jul 2009 21:38

O grozljivih posledicah poroštva je le malo napisano, ima pa bistveno hujše posledice kot kredit, ki ga najema posameznik.

Kot porok namreč nimaš informacije, če kreditojemalec plačuje obroke in po koliko. Če si sam dobil denar, si zanj nekaj kupil. Imaš interes,da dolg poravnaš.

Običajno poči ob sklepu o izvršbi, ko se izkaže, da dolžnik ne plačuje.

Dolžnik( tisti, ki je dobil denar ), prikriva, da ne plačuje obrokov. Ima edini korist od denarja. Sram ga je, da nima denarja. Včasih pa se mu preprosto fučka za plačilo, ki ga obesi drugemu.

Prvi korak:

Na smrt resno vzamite vsa pisanja od sodišča, zlasti sklepe, ki imajo zgoraj zapis I ( črka I). Roki za ukrepanje so namreč kratki. Poiščite enega pravnika, finančnika, ki bo pojasnil, kaj se dogaja. Upnik, ki je običajno Zavarovalnica, ima pravico terjati od tistega, ki ima denar. Torej od poroka. Običajno je izvršba in rubež na plačo.

Kaj je žesnka kupila za ta denar? Ima še kako premoženje ? Ima skupno premoženje s partnerjem? Je odtujila kaj, da bi zmanjšala možnosti upnika ?

Kaj storiti:

1. Najprej poslati zahtevo in svojo številko računa s pozivom, da v 8 dneh poravna dolg.

2. Vložiti tožbo in nato izvršbo na drugo njeno stvar ( avto, stanovanje ipd., vse račune pri Bankah, delnice ), za vračilo plačanih obrokov.

3. Spremljati, da delodajalec od plače ne pobere denarja nad minimumom, ki zagotavlja preživljanje družine.

4. Čeprav gre za denar, upnik lahko rubi tudi - stanovanje.

5. Pisati vse pomembne okoliščine. Torej datume prejema pošte, datume in vsebino pogovorov.

Drugače pa velja: v teh časih ne podpisujte poroštva za kredit, če zadaj ni jamstva ( hipoteke, plombe ) na kako nepremičnino.

Vsi sodni postopki stanejo, da ne govorim o obrestih, ki se nabirajo. Skušajte čimprej plačati, da ne bo obresti in se pogajati za odpis obresti.

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 16. 2009 21:43

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. jul 2009 21:42

Glede rokov pa je takole: družina, ki so ji prodajali streho nad glavo za kredit iz leta 1998 je šele leta 2003 izvedala, da dolžnik ni plačal ničesar. Oče in mati sta bila poroka za 3 kredite.  Povem vam, da niso imeli niti za hrano. Zgodba se je dobro zaključila, zgodil se je čudež. Dolžnik pa je bil moje pomoči tako vesel, da me je pred leti prišel premlatit kar na domače dvorišče.

Tožba za vračilo je pravnomočna, zdaj vsake toliko preverjam, ali že dela, ker bomo šli v rubež. On namreč misli, da v 3 letih zastara. Zastara v 10 letih po izdaji sodbe.

F r i n a

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

17. jul 2009 13:19

Mogoče bi se našla še kakšna možnost. Če partner nima premičnega in nepremičnega premoženja in ima prenizke dohodke (neto dohodek - preživnina za dva otroka) tudi sodišče nima kaj in kje vzeti. Praviš, da je partner že dal 3 obroke po 500€. To je dosti. Kredit 16000€ na 10 let - mesečna anuiteta znaša cca. 160€, razmišljajta tudi v tej smeri. Vsekakor pa se z banko (pa ne z vsako) da marsikaj zmeniti, odpis obresti, ugoden kredit za poplačilo dolga itd. vso srečo lp Vlado

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti