Kaj je za vas 'kakovost'

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

tema odprta - 16. jul 2009 10:48 | ogledi: 2.344 | odgovori: 22

Veliko je govora o tem, kako ljudje ne gledajo na ceno in blagovno znamko. važna je kakovost. Pa sem malo razmišljala... kakovosten prašek je tisti, ki lepo opere in perilo odišavi. Kakovostna goveja juha- dobra, naravna, absolutno brez kocke. Pri hrani že nekako gre, kaj pa pri živilih? Kaj je kakovostno meso? Meni je všeč lep kos mesa, obrezan žil in maščobe. Ampak kako vem, če je meso kakovostno? Ali pa kruh... marsikateri vsebuje ogromno dodatkov. Pa kupljena pašteta... v pašteti itak vemo kaj je. Pa jajca. Pa zelenjava in sadje. Govorim o živilih, ki jih kupujemo v trgovini.

Navedla sem samo nekaj primerov, ki sem se jih trenutno spomnila, se pa da naštevati. Včasih človek res ne ve- je kupil izgled ali kvaliteto... imeli bi pa oboje.

alibaba

kozamurnik

sporočila: 2311

16. jul 2009 14:57

Zanimivo. Nedolgo nazaj sem gledala neko tujo oddajo,kjer je strokovnjak razlagal, da mora imeti mesna maščoba rahlo rumenkasto barvo,ker je to znak kvalitete, ljudje pa mislijo da je to znak starega drugorazrednega mesa.Tudi rdeča barva ni zmeraj znak kakovosti. Meso kupujem le pri mesarju ki ga poznam, zelenjavo imamo v glavnem sami. Izgled na račun kvalitete,to imamo na vsakem koraku in vedno znova nas kaj premami ,ampak ko to ugotovimo ,je prepozno. Prav veliko se v tej smeri verjetno ne da narediti,nekaj pa le.Predvsem je pomebno biti pozoren na deklaracije, etikete, ne nasedati velikim reklamam,ugodnim popustom.Ampak to je pa že druga zgodba. kozamurnik

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

16. jul 2009 15:23

Na Rai 1 je vsako dopoldne (razen poleti) zelo zanimiva oddaja, Pazi kaj kupiš ali nekaj podobnega se imenuje.

Žal imam ob tisti uri le redko čas, kadarkoli pa sem si ga vzela, sem se kaj koristnega naučila.

Vsakič zelo podrobno obdelajo kakšno živilo,  od kruha, zelenjave, kruha in mesa.

Mogoče se bo pa tudi pri nas kdo končno ozrl čez planke in namesto abotnih pametovanj kar preprosto kupil pa še prevedel kaj koristnega.

nola

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

16. jul 2009 15:43

Kozamurnik, kaj pa to pomeni, da mesarja poznaš? Ga poznaš toliko, da veš, da mu je kvaliteta (karkoli to že je) pomembnejša od lastnega zaslužka? 'Domači' mesarji ponavadi strankam podarijo kakšno klobaso, ampak ne mi rečt, da ne zato, da boš še naprej ostala njihova stranka... ampak ker jim toliko pomeniš... (ja, kot stranka že)...In kako ugotoviš, da nekaj ni kvalitetno (npr. črvi bodo prej napadli neškropljena in neobdelana jabolka... ampak ta jabolka bodo sem ter tja črviva... pa so vendar kvalitetna, če gledaš z vidika naravne pridelave). alibaba

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2740

16. jul 2009 16:20

Ja, pa smo spet pri temu kaj je kvaliteta. Po moje je to tezko opisat, saj gre velikokrat za prioriteto posameznika. Meni je goveja juha kvalitetna kadar ima okus, tudi ce ima meso veliko zil in mascobe pa ce pade noter kocka ali ne. Mojemu ocetu je bila pa kvalitetna ce je bila mocno koncentrirana, taka da je skoraj zelirala. Jabolka morajo biti cvrsta, socna in rahlo kiselkasta. Spricana ali pa ne. Prasek mora oprati, ne da se mi svaljka po perilu, pri prasku za posodo mi je poleg tega da se ga ne porabi veliko pomemben tudi vonj (ker pomivam na roko) itd... LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

16. jul 2009 16:31

Kvaliteta je meso in ribe, ki nimajo vonja (Na grozo mojih me ni sram povedat trgovcu, da hočem ribe povonjat, preden mi jih stehtajo!!), zelenjava, ki je, kot bi m orala biti, ali ravno dovolj mehka ali hrustljava, neovela. Pač taka, kot bi bila iz kakšne knjige o stroki.

Menda so že davno nazaj dokazali, da ni kakšne razlike v količinah vitaminov med kupljenimi in doma gojenimi zelenjavami. O okusu, predvsem paradižnikov se ne mislim spuščat, ker so nekatere sorte domačih res boljše, češnjevci so pa enaki kupljeni in tisti iz vrta za hišo.To sem preverila.

Predvsem se rada držim Švicarskega pregovora: Klein aber fein.

Vanja

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

16. jul 2009 17:14

nola je napisal/a:

Na Rai 1 je vsako dopoldne (razen poleti) zelo zanimiva oddaja, Pazi kaj kupiš ali nekaj podobnega se imenuje.

Žal imam ob tisti uri le redko čas, kadarkoli pa sem si ga vzela, sem se kaj koristnega naučila.

Vsakič zelo podrobno obdelajo kakšno živilo,  od kruha, zelenjave, kruha in mesa.

Mogoče se bo pa tudi pri nas kdo končno ozrl čez planke in namesto abotnih pametovanj kar preprosto kupil pa še prevedel kaj koristnega.

nola
Ja, nola ,to je res koristna oddaja(Occhio alla spesa) Pa ekipo posljejo na teren in javno pokazejo,kje prodajajo neustrezno in pokvarjeno robo(malo sicer zakrijejo zaradi"privacy"),amak financno in se kako drugo inspekcijo imajo taki brihtnezi in "furbacchiotti ,"ki bi radi hitro obogateli na racun potrosnikov kmalu zatem na vratu. Zadostuje obvestilo en par nejevoljnih potrosnikov se mi zdi. Ne poznam sicer politike slo tv,tudi gledam bolj malo,ampak dvomim da obstaja kaka taka izobrazevalna oddaja. Vredno razmisleka,koncno programe(vsaj delno) oblikujejo tudi gledalci. lp

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

17. jul 2009 7:06

Na Vox-u je ob dopoldnevih oddaja, kjer razkrivajo, kaj se nahaja v naši hrani. Prav grotljico je, kaj je vse noter. Pa koliko je na primer mletega mesa v pakiranju, pa koliko je šunke in sira na pici in kakšen je. Ali ste vedeli, da ni vse sir, kar prodajajo za sir. Je nekakšen nadomestek iz ne vem česa, pa izgleda kot sir in tako diši, drugače pa je navadno umetno plastično skropusalo. Isto je z prešano šunko za pico.

Zato je treba dobro pogledati kaj kupiš in po čem. Vedno niso najcenejše stvari najslabše in najdražje najboljše. Važna je sestava, ki pa jo na žalost premalo pogledamo.

Kyara

neznan uporabnik

17. jul 2009 10:23

Kyara, ker ne gledamo Voxa - katera oddaja je to? Je mogoče kakšna ponovitev ob zaposlenim bolj prijaznem času? Ali pe če je kje online ..? Jaz sem slišala npr. da je trajno mleko največja možna packarija. Da to ni mleko, ampak neka čiračara kemija spacana z vodo?? Ve kdo kaj več o tem? Saj do sedaj me še ni pobralo zaradi tega mleka, ampak je pa vseeno fajn vedet. In sir baje tudi, ja. Sploh recimo kakšen "dimljen", groza, kaj vse je v njem. jancka

neznan uporabnik

17. jul 2009 10:28

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

O okusu, predvsem paradižnikov se ne mislim spuščat, ker so nekatere sorte domačih res boljše, češnjevci so pa enaki kupljeni in tisti iz vrta za hišo..

Vanja
Pred kratkim sem bila v USA in ena izmed stvari, ki sem jo opazila, je, da je paradižnik neverjetno okusen in sladek. 100 svetlobnih let stran od tega, kar pri nas prodajajo v trgovinah (pustimo domačega ob strani). Bi kdo vedel, zakaj? Vanja? Je pri vas toliko več sonca ali pa je res, da so paradižnik križali s komarji, da bi izboljšali okus?? Zadnjič sem brala ta članek in nekak ne štekam, kaj ima komar opraviti z okusom paradižnika .. geezas. Skratka, tako dober paradižnik najdem samo še na domačem vrtu, v naših trgovinah zagotovo ne. Pa še tega ne bo kaj prida, ga je toča zredčila, šmrc. jancka

neznan uporabnik

17. jul 2009 11:47

Meni je eno glavnih meril za kakovost hrane rok uporabe. Se izogibam faširanega pakiranega mesa (še celo ne vakuumsko), ki ima rok uporabe do nezavesti.. Ko ga odpreš, je slano (okej, to je konzervans) in podloženo z neko hidrofilno vrečkico..ampak vseeno. Jogurti z enomesečnim rokom.. Marmelade, ki se ne pokvarijo, četudi s prsti not packaš in jih poleti odprte na pultu v kuhinji pustiš en teden? Se trudim, da kupim meso direkt od rejca, kadar se da. Ozimnico (krompir, zelje, čebulo, jabolka..) kupim po ugodni ceni ali skompenziram z žlahto, kjer vem, kako se obnašajo. Izognit vsemu se ne moreš. A ne smemo pozabiti, da niso samo virusi in ostala bitja sposobna sprememb, hvalabogu se tudi ljudje prilagajamo in sproti proizvajamo obrambo in vse, kar zraven spada. Če le doza strupov ni prevelika in vsakodnevna. Pa tudi tukaj velja: naše telo je samozadostna tovarna, ki pa vseeno potrebuje določene stvari: nepremočljivo streho dobro ventilacijo surovine za predelavo vzdrževanje mašin kanalizacijo dobro vzdušje redna plača pride pa v obliki zdravja. Se pravi, skrb za kožo, veliko gibanja, kri mora zakrožit po telesu (pa saj v vsaki OŠ učijo, kaj dela kri in kako brez kisika ni življenja v nobeni naši celici?), no, ne bom filozofirala naprej, prepuščam vaši domišljiji in zdravemu razumu (je najbolje, če se to dvoje združi) in ko začneš stvari v življenju povezovat in prepletat, je marsikaj lažje. Za avtomobile skrbimo z rednim servisiranjem, vsake toliko jih poženemo po avtocesti, da se malo prepucajo, bohnedaj da bi tankali pomije vanje ampak iščemo tapravo klljuko, da ja ne bi bilo kaj narobe (no, saj sem pa tja se da tudi pogoljufat, sej avto ne crkne čisto takoj), skratka, za tele naše ljubljenčke imamo razumevanje in skrb, a zase pa kar nekako ne? Mejdun, tale vročina pa tut men škoduje, dovolj za danes! japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti