Obrazec za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

11. maj 2012 15:36

Vem, da tukaj izveš marsikaj.Zanima me, koliko približno stane vpis v zemljiško knjigo stanovanja do višine 80.000,00 €. Najlepša hvala v naprej in

lp

oliva

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. maj 2012 21:10

Tarifa za vpis v Zemljiško knjigo ni posebej visoka. Vsekakor je pa tako, da je bolje, da daš kakih 100 EUR in ti vpis naredijo v odvetniški pisarni ali pri notarju - ker v nasprotnem primeru imaš silno velike možnosti, da dobivaš zavrnjene predloge za vpis in se potem prebijaš čez ne najbolj razumljivo razlago, zakaj je stvar zavrnjena. Skratka, plačaj storitev pri specialistih in ti bodo oni pripravili predlog. Tarifo ZK pa lahko plačap ob vložitvi predloga ali pa takrat, ko dobiš odobren vpis v ZK (v tem primeru ti itak napišejo, koliko je treba plačati - ni pa silno veliko)

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. maj 2012 23:12

Vpis v zenljiško knjigo lahko predlaga katera koli od tsrank, ki je sodelovala pri spremembi  lastništva, večnoma je to kupec ali obdarovanec. Na podlagi ustrezne pogodbe to stori odvetnik ali notar. Mi imamo doma odličnega pravnika a take zadeve vseeno prepustimo notarju, pri katerem smo overili pogodbo.

Seveda lahko vpis predlagate tudi sami, a če situacija ni povsem čista, potem ---- beri Vendelinin post.

Smo ravno sredi enega takega postopka, čista situacija, pa smo vseeno zadevo prepustili notarju  (200 evrov stroškov), pa še njegovo potrdilo o začetku postopka vpisa v ZK velja za vse kar potrenujemo, tačas ko mi še nismo vpisani v ZK.

mamamia

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

14. maj 2012 6:30

Najlepša hvala obem. Predstavljala sem si večji znesek. Vsekakor sem imela v mislih odvetnika.

Imam še eno vprašanje, za drugačen primer. Stanovanje je že vpisano v ZK in se le-tega prenese z darilno pogodbo na otroka. Kakšni so tukaj stroški?

 

lp

oliva

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. maj 2012 8:44

Toliko, kot ti bo zaračunal notar za izvedbo te listine....Telefoniraj v notarsko pisarno v tvojem kraju.

Vendelina jr.

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

14. maj 2012 9:11

Predlog za vpis v ZK lahko še vedno vložiš sama, vendar samo v elektronski obliki. Potrebno je kvalificirano digitalno potrdilo, ki služi kot podpis. Vendar, kot so ti že svetovale predhodnice, to naj ti opravi notar ali odvetnik. S 1.5.2011 je pričela veljati novela zakona o ZK in s tem bistvene spremembe. Pri darilnih pogodbah prvega dednega reda ni davka, plačaš samo takso, ki je sorazmerna z vrednostjo nepremičnine. Darilno pogodbo mora isto overiti notar (to ni ista overitev, kot na upravni enoti) in isto narediti predlog za vpis v ZK, za novega lastnika.

moj svet

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. maj 2012 10:13

Z darilno pogodbo staršev otrokom, torej v prvem dednem redu, ni nekih večji stroškov, razen kar morate plačati notarju. Na davkariji ni nobenega stroška, jaz nisem niti takse plačala, samo ustrezen žig sem dobila. S tem, da na davkariji, preden dajo žig, da je listina, torej darilna pogodba, davka prosta, preverijo vse davčne postavke darovalcev in obdarovancev, torej če so vse obveznosti, ki so vidne na davkariji, vključno z dohodnino, poravnane. Šele ko se izkaže, da ni nobenih dolgov, ki jih vodi davkarija, dobiš žig. Jaz sem ga dobila v treh minutah, ker je bilo vse čisto.

 

Še to: če gre za stanovanje, potem mislim,da ena dodatna listina ni potrwebna. Če gre pa za darilno pogodbo za hišo, potem pa mora odeelek za okoje in prostor občine, v kateri je nepremičnina, izdati ustretzno potrdilo, da oblina ne bo uveljavkjala predkupne pravice. Da dobiš to potrdilo traja nekaj dni, lahko tudi kak teden. Zato pravim, da je z darilno pgodbo najbolje opraviti pri odvetniku ali notarju, ker ti tudi čas prihrani - veliko ljudi ne ve, da je ta listina potrebna tako na davkariji kot pri notarju, da se lahko pogodba overi.

Pogodbo nam je napisal odvetnik in ni bilo v njej nič spornega. Če jo pišete sami, lahko na davkariji terja več časa, ker preverijo vsak člen, vse podatke, lahko da je tudi kakšno "podvprašanje". Zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da take pogodbe napišejo tisti, ki to obvladajo, torej odvetniki in notarji.

Z žigom davkarije, da je z davki vse ok, greš potem k notarju, ki overi podpise na pogodbi, nakar izda notarski zapisnik in na podlagi tega je potem mogoč vpis novega lastnika v zemljiško knjigo.

 

Stroški so odvisni od vrednosti nepremičnine in še kakšne okoliščine (koliko je podpisnikov, se nepremičnona podarja večim ali le enmu, skratka od tega, kakšna je pogodba). nekaj sto evrov, takole na prvi pogled.

mamamia

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

14. maj 2012 13:15

Najlepša hvala.

oliva

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti