Kalcij

sasah  

član od: 15.7.2008

sporočila: 43

tema odprta - 8. jul 2009 22:41 | ogledi: 2.038 | odgovori: 5

Ker ima mami močno osteoporozo sem šla pred kratkim tudi sama na pregled. Izvid pričakovan. Ni v tako hudi obliki, ker sem itak za to diagnozo še premlada. Dobila sem kalcij in kapljice D3. Ko sem prišla v lekarno me je prijazna gospa opozorila naj premislim kateri kalcij jemljem. Po njenih informacijah je razlika v kvaliteti izredno velika. Mi lahko kdo kaj svetuje glede kalcija?

sasah

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. jul 2009 23:44

Če da meni kdo tak nasvet, zavrtim mizo in jih vprašam: Če bi bili vi na mojem mestu, kaj bi jemali. Glede na to, da je študirala farmacijo, bi ti morala dati dober odgovor. Kaj pa tvoja zdravnica pravi?

Menda je res razlika. Po dveh knjigah, ki sem jih prečitala na to temo,  je najbolje jemati 500 kalcija in 1000 magnezija. Moja zdravnica samo priporoča, da se aktivno rekreiram in še naprej jemljem 1000mg(?). Zaenkrat imam kosti 25-letnice, Juhej!

Vanja

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

9. jul 2009 4:49

Ja, samo pri nas je še ena razlika. Ponudila bo tisto obliko kalcija od katere bo ona ( farmacevtka) imela največ. Žal! Le redki ponudijo res dobro.

 

Kyara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. jul 2009 7:36

No, če je že tako, potem se da v več lekarnah različnih firm preizkusiti, ali dobimo enak odgovor. Drugače pa: mleko, mlečni izdelki, zelena (res zelena) zelenjava,.......imajo tudi kalcij, kajne? Pa gibanje je pomembno.

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

9. jul 2009 8:56

Za učinkovito vsrkavanje kalcija je potreben vitamin D. Če je prisoten še vitamin C, bo sprejem kalcija še boljši. Zato je pomembno, da uživamo sadje in zelenjavo. Hkrati z njo uravnavamo pH oziroma kislost v telesu. Dnevno priporočena količina je 1000 mg.

Nekaj naravnih vitrov kalcija

  • lešniki (tudi železo)
  • mandeljni
  • suhe fige ( v njih je tudi železo ter vitamin D )
  • maline ( + provitamin A)
  • kozje mleko ( + vitamin D)
  • Sir ( + vitamin D )
  • jogurt, skuta, klefir ( + vitamin D )
  • girice ( vdrobnih kosteh je vitamin D )

             Vir iz knjige : Prehrana  v gorah (Bine Mlač)

 

Ko boš kupovala kalcij v tabletah, malo primerjaj (med enim in drugim proizvajalcem) količino v mg v eni kapsuli in iostale primesi.

 

..... in seveda veliko gibanja.

                  

kobra 1

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

9. jul 2009 18:23

Pred nekaj meseci je to tudi mene malo pogrelo in sem šla brskat naokrog. Na kratko:

 

  1. na trgu je ogromno variacij na temo kalcija in malo se strinjam s Kyaro - verjetno ti želi farmacevtka  ponuditi kakšno od dražjih oblik 
  2. pri nas gre še vedno dobro v promet "koralni kalcij" - ki ni prav nič drugačen kot običajna kreda; prodajna finta izvira iz Amerike, kjer so avtorje že kaznovali - pri nas pa se seveda to nekaznovano prodaja dalje; navsezadnje so korale povsod po svetu zaščitene, a ne?  
  3. dejansko naj bi obstajale manj pomembne razlike med različnimi solmi kalcija - v prodaji so namreč Ca karbonat, Ca citrat, tu in tam še glukonat, laktat itd. Ca citrat naj bi bil malo boljši za tiste, ki imajo težave z želodcem ali ne morejo jemati tablet ob obroku, drugače pa je po vseh stokovnih priporočilih Ca karbonat enakovreden. Glukonat in laktat se pa težko dobita v primernih odmerkih in bi bilo treba za dnevno porabo pojesti kar precej tablet...
  4. cenovno pa je nedvomno  - pri nas in po svetu - najugodnejši običajni  kalcijev karbonat. Razlike v ceni so pa po mojih ugotovitvah tudi do 12x ...

No, zdaj pa očala s sabo in brat vsebino različnih izdelkov ...

 

Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 09. 2009 18:25

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti