Začimbe in dišavnice

jinja  

član od: 14.6.2009

sporočila: 51

tema odprta - 6. jul 2009 16:52 | ogledi: 3.957 | odgovori: 5

Zanima me , s kakšnim okusom popestri posamična začimba ali dišavnica (timijan, bazilika, muškatni orešček, lovor, kumina ...) v jedi. Če se da opisati. In tudi kako presoditi, kaj se ujema v kakšni jedi in kaj ne, pa zakaj ne.

jinja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. jul 2009 20:21

Da ne govorimo o tem, da imamo na KulSlo celo rubriko, kjer je veliko o tem.

http://www.kulinarika.net/clanki.asp?vrsta=7

Bo za silo zadosti? Opisovanje okusov..............kako si pa to predstavljaš?

rimljanka - zasebno mnenje

jinja  

član od: 14.6.2009

sporočila: 51

7. jul 2009 18:02

Hvala za linksa. Opisovanje okusov sem mislila nekako takole: vsaka stvar da od sebe značilen vonj ali okus. Tako kot nap. pri čaju da poprova meta značilni osvežilni okus (po mentolu). Če se da definirati aromo dišavnice ali začimbe. jinja

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

7. jul 2009 18:08

Si pa res zastavila zanimivo vprašanje. Kako opisati okus začimbe? Za kaj takega bi človek moral biti že skoraj pesnik. Na podoben način o začimbah (in jedeh nasploh) sanjari in "pesni" Nigella Lawson, užitek jo je poslušati, ko govori o hrani. Vseeno pa ti priporočam, da kupiš kakšno knjigo o začimbah (da ugotoviš, h kateri jedi paše kaj) in se zadeve lotiš empirično :) RadaJem

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. jul 2009 18:53

jinja, okušamo 4 osnovne okuse: grenko, slano, sladko in kislo, vse ostalo je kombinacija teh okusov, voha (tudi vonjave, ki jih prepoznavamo, se moramo naučiti) in informacij, spravljenih v možganih (spomina). Samo spomnimo se, kako, če smo prehlajeni, hrana nima nobenega okusa. Zakaj že ne?

Najbržda nihče od rojstva ne prepoznava vonjev takole: prvič povoha in reče: guava, pa še nikoli ni zanjo slišal, kaj šele, da bi poznal njen vonj.

Tako pač nekdo, ki še nikoli ni vonjal šetraja, le-tega ne more prepoznati. Lahko ga pa njegov vonj spominja na nekaj, kar že pozna.

Nam je pa nekako prirojeno, da prepoznavamo prijetne in neprijetne vonjave. Zapisano v genih, z razlogom, bi rekla.

Opisovati torej okuse in vonjave različnih začimb in/ali dišav je težko, še posebej, če se prepletajo med sabo. Pot pod noge in poskušaj....................

 

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti