Darilo za ljubitelje melancanov

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. jul 2009 13:11

Ne skači v zrak, menda imava tudi midve lahko svoje mnenje, kajne? Jagode so trenutno sezonsko sadje, mesečne prav lepo zorijo, pa malo više tudi običajne, da o gozdnih ne bi.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

13. jul 2009 13:17

No, saj receptov, če vtipkaš tufahije v google ne manjka.

Pa ti še jaz enega prispevam, mislim da sem ga pred kakšnimi dvajsetimi leti našla v eni od federalnih revij, žal se ne spomnim več v kateri.

Jabolka olupite in odstranite peške, lupine prihranite za sirup. Skuhajte jih v sladkani vodi z dodatkom limone.

Penasto vmešajte maslo, dodajte mlete orehe ali mandlje, malo mlete kave in beljakov sneg. S tem nadevom napolnite jabolka in jih prelijte s sladkornim sirupom (skuhajte ga v vodi, v kateri so se kuhala jabolka in ki ste ji dodali jabolčne lupine.

Ohlajene okrasite s stepeno sladko smetano , na vrh vsakega po posadite kuhano višnjo ali češnjo.

nola

neznan uporabnik

13. jul 2009 13:25

No prav, bom pa poskusila jagodofahije Rimljanka, jaz z vama nisem čist nč skregana in vama nč nočem, se pa midva z mojim egotom včasih malce upirava pavšalnemu obravnavanju. Sej jst bi še popustila, a me moj ego tera dalje (za kar sem mu hvaležna). Vse dobro in lepo v tem lepem dnevu. Enako tudi jutri in vse dni naprej japaja

neznan uporabnik

13. jul 2009 13:33

Nola, hvala, se mi je zdelo, da sem zamočila s tisto smetano in da v pečico sodi kvečjemu sneg iz beljakov in smetana naknadno.. Sploh sem pa Ežoja zaprosila za recept iz njegove sultanovske knjige zato, ker je omenil, da je poskusil že veliko urmašic in da mu ravno vsak recept ne sede enako dobro. Moja Bosanka, ki je tele tufahije obvladala sto na uro, je pa že davno izginila (pa ne povem naprej, ker ni relevantno). japaja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. jul 2009 15:13

Ej, punce, ni panike, na misel mi pride zgodba o Flemingu: baje, je bil zelo zanikrn raziskovalec in, namesto, da bi se ukvarjal z raziskavami bioloških kultur, mu je bila glavna skrb vrtnarstvo in sicer je hotel dokazat, da se vrtnarski strokovnjaki motijo o pravem času za sejanje, in sicer tako, da je sejal vse v napačnem času. Bodoči, da je zanemaril lastni del, so se mu na kulturah razpasle plesni. Zgodbo naprej pa tudi poznamo.

Kaj pa če japaja, z uživanjem sadja v napačnem času tudi nekaj takega otkrije?  Nikoli se ne ve .

Japaja, sem videl vprašanje in sem mislil odgovorit, pa se je zavleklo. No, pa tako:

v obeh prej omenjenih knjigah o turški kuhinji, ni nikjer tufahij ( dobro pregledal, zagotovo ni). Pogledal tudi v knjigi " kuhinje balkana ", tudi tam jih ni. Tudi v knjigi Tess Mallos-a " The Complete Middle East Coockbook ", ki šteje " oh in sploh " jih tudi ni. V knjigi " Kuhar ", M. Lukanc in S. Bešlagić ( svjetlost Sarajevo ), je recept " jabuke punjene orasima ".  V knjigi Alije Lakišića " Bosanski Kuhar " piše:

Prema tvrđenju Mehmeda Mujezinovića iz Sarajeva, tufahije kao jelo su iz Bagdada prenesene u Bosnu ( tufahum-, arab. - jabuka )

Za 5 tufahija: 5 jabuka ( delišes ) 500g šećera, o,5 l vode, 1 kesica vanilin šećera, 0,25 l sladkog kajmaka ( lahko smetana, to ne piše Alija, jaz ) 100g oraha, 50 g badema i limunova kora. Ako nema kajmaka uzeti povlaku ( vrhnje ) ( to napisal Alija, ne jaz ).

Pola litre vode, 500 g šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce ( sliši se dokaj krvoločno, spet jaz ), zatin ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuhati 10 minuta. Zatim skinuti sa štednjaka, povaditi jabuke i ostaviti, da se hlade 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i šećera.

Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmješaju.

Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.

Sedaj se mi ne ljubi prevajat, če bo treba pa bom ( lahko tudi japaja ).

Drugač, japaja, poišči na internetu, tam je veliko receptov.

Za tole poizvedovanje mi dolguješ lupčka, ali raje kaj več ( upam, da nisi kakšna stara baba, računam, da si mladenka, tam nekje do šestdeset let ).

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

13. jul 2009 15:19

Ti, ti kul slo žigolo Ognjič

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1410

13. jul 2009 17:44

No, recept za tufahije je tudi v Jugoslovanski kuhinji, ki jo je napisala Olga Novak Markovič. Sestavine za 10 oseb pa so: 2 kg jabolk, 1 kg sladkorja, limona, 3 beljaki, 25 dag orehov, po želji stepena smetana. daga

neznan uporabnik

13. jul 2009 21:24

Smo pa daleč od jajčevcev prišli hvala vsem za recepte, sem tudi šla na gugla in ne glede na to, da je to ena simpl zadeva (filana jabčka, kaj je pa to kej tacga?), je različic kar veliko. Vsem je pa skupno, da naj bi bila jabčka zlati delišez - sezonski.. Ežoj, evo ti lupčka: CMMMOK!! Pa nobenmu povedat japaja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. jul 2009 22:12

E *ebiga japaja, pričakoval sem kaj več, pa kaj pa čem. Bom počakal naslednjo priložnost.

mamica03: hvala za video.ežoj

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 13. 2009 22:13

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti