Darilo za ljubitelje melancanov

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

3. jul 2009 15:11

mmm, melancani...poleti si jih vedno pripravim takole: cele (oprane) v pečico, kakšno uro, dokler niso mehki. Potem jih olupim in dam na keramičen pladenj. Polijem kakšno žlico olivnega olja čez in jih ohladim. Ko jih jem jih posolim (kot prilogo). Biti pa morajo hladni. Mmmm..spet se je začela sezona:) Lp slovinkita

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. jul 2009 16:12

slovinkita, to tudi jaz naredim, edino še zraven česen. Drugač, lupiš jih bolj težko: lupino prerežeš in z žlico pobereš tisto čudovito kremasto zadevo ( jaz nikoli ne dočakam, da bi preizkusil kakšni so hladni, lahko da so še boljši ).

Pa si mislim, dajmo Ozcan Ozana ( ja, ja, imate prav, to je tisti možakar, ki je napisal " The Sultan s Kitchen ) vprašat za melancane. Pravi ( str.9 ):

Bodoči da so melancani lahko grenki, dobro jih je potopiti v vodo pred uporabo. To bo tudi pomagalo, da pri praženju vpije manj olja. Daj narezane melancane v skledo, izdašno ( generously ) posoli in pusti stat pol ure. Speri rezine pod mrzlo tekočo vodo, nežno iztisni ( gently sqeeze  out the excess water ) odvečno vodo in jih posuši s papirno brisačo.

Treba jih je dati na dobro segreto olje ( da ne vpijejo velik olja ( to ne piše, to je iz mojih izkušenj ).

ežoj

neznan uporabnik

3. jul 2009 17:12

Najrajši te imam v tvojih sklepnih govorih. (bom prevedla, da ne bo pomote: ne zato, ker bi s tem končal debato in utihnil, ampak zato, ker takrat poveš tako lepo brez slepomišenja, pa Đuro gor ali dol) japaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. jul 2009 18:38

Vsekakor imajo mladi melancani (v katerih še skoraj ni oblikovanih semen) tanko lupino, stari (v njih so semena, včasih že rjavkasta) pa trdo, sploh, če so rastli na soncu, v suši. Če jih narežemo in pustimo na zraku (sploh nesoljene) porjavijo. Slednje opravi encim, ki enako postori pri nekaterih sortah jabolk (in še kje). V slani vodi se to seveda ne zgodi, sploh, če so koščki obteženi in torej pod vodo (ker pač zraven ne pride kisik, ki je nujen pri ndelovanju tega encima. Po mojem menenju se tu skrivajo razlogi, zakaj se melancane delno olupi in obtežene namaka.

Opečeni melancani imajo red povsem drugačen okus kot kuhani.

Moram reči, da je meni vedno zanimivo razmišljati, zakaj tako in ne drugače.......in se nikakor ne strinjam s tem, da je tak pač recept in pika. Preizkušeni, tradicionalni recepti imajo praviloma (so najbrž tudi izjeme, kje jih pa ni) trdne razloge za prav vsak korak v postopku. In je res, da z novimi sortami zelenjave (sadja) nekateri izgubijo svoj smisel. Tako je recimo soljenje in namakanje melancan, da bi s tem zmanjšali grenkobo. Nove sorte sploh ne grenijo.

rimljanka - zasebno mnenje

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. jul 2009 18:50

Rimmy ima spet prav. 

Vanja

korenckova  

član od: 14.10.2008

sporočila: 222

3. jul 2009 19:12

Ežoj, danes sprobala tale recept, uporabila piščanca in je super! RadaJem, tvoj link bi mi prišel prav pred nekaj tedni, ko sem se igrala s slovenščino. korenckova

jinja  

član od: 14.6.2009

sporočila: 51

5. jul 2009 10:14

Ežoj, sem ena od tistih, ki si poleg recepta še posebno rada ogleda tudi fotografije (sploh pa potek priprave). Tako bo v kratkem pri nas na jedilniku spet nekaj novega. Hvala za idejo in mimogrede za poučenost o melancani. Jinja jinja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. jul 2009 14:01

Ežoj, s svojo "foto reportažo" si me zelo navdušil, še bolj pa s prevodi "prosto p Ežoju" (Google translate se lahko kar skrije).

Glede na to, da sama mesa sploh ne jem in si takele "zvarke" poleti dostikrat pripravim na način "without lamb" in da mi do sedaj niti od daleč ni padlo na misel, da bi nekaterin dragim članom moje familije, ki pa so zapriseženi meso in ostalojedci skuhala kaj podobnega in - predvsem glede na to, da so vsi ljubitelji jagnjetine, ki jo, bio-eko in nevemkajše, skratka super mlado domačo, mož kupuje pri prijatelju in meni do sedaj še ni kapnilo, da bi jim jo pripravila kako dugače kot  v pečici, je tale tvoj recept pomemben prispevek k obogatitvi in popestritvi jedilnika mojih treh masojedcev. Hvala!

PS. Meni je pa tvoja miza zelo všeč - imam podobno, ultrapas z lesnim vzorcem na vrhu je malo svetlejši, tudi večinoma brez prta (itak da ne moreš vozit miške od računalnika po prtu, medtem, ko med kuhanjem brskaš po receptih).

PPS: Kako kaj raštika?

Mojca

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. jul 2009 19:11

dragička je napisal/a:

Sedaj pa čisto zares...

 Zakaj bi malancane celo prepražiti (kot praviš Elapsus)?

 

Pozdravček!

Evo, dragička, E-lapsus, kot praviš, odgovarja takole: ker mi je okus prepraženih bolj všeč kot pa samo kuhanih.

lp

cervus

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

5. jul 2009 19:16

Elapsus,

sem spraševala zakaj prepražiti malancane, ko pa gredo v lonec.

Sprašujem, da bom vedela in če je koristno tudi uporabila.

 

Nameč, danes sem delala đuveč malo drugače (videno na licu mesta, kako ga en gospod dela), kot ga delam ponavadi. Bil je fenomenalen.

 

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti