Netoleranca na mleko in mlečne izdelke

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

tema odprta - 26. jun 2009 18:25 | ogledi: 2.349 | odgovori: 7

Določeni ljudje nimamo sposobnosti prebavljanja mleka in mlečnih izdelkov, nasprotno, mleko predstavlja strup za organizem. V prebavnem traktu namreč manjka laktaza, encim, ki je ključen za prebavo laktoze, mlečnega sladkorja.

Nekatere/i se verjetno spomnite, da v določenih temah včasih vprašam za nadomestek, oz. enkrat sem celo odprl novo debato na to temo. Človek se sicer navadi na prehrano brez mleka, sploh če se na to lahko navaja že od malega, vendar večno to ni mogoče, sploh ker prehrambena industrija vsepovsod baše mlečne beljakovine, pa tudi v restavracijah je potrebno biti še posebej previden.

Danes sem v roke dobil še en produkt farmacevtske industrije, in sicer (sintetično) laktazo v tabletah. V naši ožji družini sva dva z istim defektom, ki bova od danes naprej malce sprobala to zadevo, da vidiva, kako se obnese oz. če res učinkuje. V javnost ne bom dajal imena, ker je to neplačana reklama, čeprav jaz nimam niti najmanj od tega, vendar če koga zanima, lahko preko ZS dobi podrobnejše informacije.

Sem pa temo odprl z namenom, da bom sporočil, kakšni bodo rezultati, ker predvidevam, da nisem edini s to težavo in skrbjo, ko bom zaradi ene pice z dodatkom sira 2 dni skozlan ko vidra in z drisko, ki mi bo pomagala v enem samem dnevu izgubiti cca. 5 kg. Na žalost sem tudi to že imel priložnost izkusiti.

 

Andrej

pi.kica  

član od: 19.8.2007

sporočila: 75

26. jun 2009 19:33

Za takšne kot si ti, je na tržišču že kar nekaj mlečnih izdelkov brez laktoze. Mleko Ljubljanskih mlekarn ima skoraj že vsaka trgovina, pa tudi Dukat je kar razširjen, potem pa so tu še jogurti in ostali izdelki, se pa ne spomnim blagovne znamke, vem da je uvožena in če se ne motim, ima Leclerc obsežen asortiman.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

26. jun 2009 20:06

Grem stavit, da drejček vse te zadeve že pozna. Pri meni je na srečo tale intoleranca na mlečne izdelke kar nekam izvodenela, ne morem reči drugega kot hvala onemu ali akteremu drugemu tam zgoraj. Sem pa tudi sama dala take "shujševalne" metode skozi, pri meni so se pojavile še v povezavi z uživanjem predvsem prekajenega in svinjskega mesa. Bljak. No, upam, da vama bodo te zadeve olajšale vse skupaj in da bo mene ta intoleranca pustila pri miru, zdaj imam že dobrih 5 let mir. Loni Makaroni

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

28. jun 2009 8:50

mene tudi zanima ta zadeva ,pa bi prosila da objaviš rezultate tega poskusa.... lep pozdrav

trimix  

član od: 30.8.2007

sporočila: 91

17. jul 2009 17:35

moja ex je imela to - sam je bila nemka in je na nemskem trziscu nasla nadomestke prakticno za vse...ko pa ni slo drugace, je pa imela neke tablete, da je lahko "prebavila" tudi laktozo...skratka se da... ;-) trimix

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

17. jul 2009 17:54

Čao, tudi moja mala nečakinja, ki še nima en mesec, ima intoleranco na mlečno beljakovino. In ker je nadomestno mleko, ki je temu prilagojeno, izredno zanič, ga mala punči ne mara in zelo malo je. No, tudi nečak jo je imel, samo se je pojavilo pri treh letih in z dietami in terapijami se je zadeva uredila. Tako da upamo, da je tudi pri mali to samo prehodno. Nasploh pa poznam dosti ljudi, ki imajo to težavo in se mi zdi, da je to huje kot intoleranca na laktozo. Brez laktoze se še dobijo mlečne zadeve, brez mlečne beljakovine pa pač ne, poleg tega je večji problem ta, da je le-ta dodana v večino prehrambenih izdelkov kot konzervans. Težave ob izbiranju takšne prehrane so velike, saj praktično ne smeš nobene že obdelane hrane (tudi mesni izdelki recimno spadajo sem, ker je tudi npr kuhan pršut obdelan z mlečno beljakovino....) Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

17. jul 2009 20:58

Anomis, mogoče bo vprašanje malo butasto, ampak (glede na tvojo enomesečno nečakinjo) - kaj pa materino mleko? Sprašujem iz gole radovednosti, ker nisem še nikoli slišala, da bi bil kateri otrok nanj alergičen.

tulka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. jul 2009 21:25

Tulka, moj malček je tako hudo bruhal, ko sem še dojila, da so rekli, da je alergičen na mleko. Po malo tuhtanja sem mu prenehala dajati železo in vse je bilo a OK. No, jaz, 20 letnica proti profesionalcem in starejšim.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti