Darilo za učitelje

kozamurnik

sporočila: 2311

17. jun 2016 11:19

 

Moj skromni in silno ajnfoh in simpl zaključek bi bil da ne  v bivši Jugoslaviji še manj pa v neodvisni Sloveniji učiteljem in staršem ni uspelo vzgojiti mladeži ki bi zmogla ali bolje htela dostojno pisati v materinem jeziku.  pa  nič  ne košta in nič manj nismo imenitni če namesto nice in kjut in lajkam  napišemo tako kot so  učili v slovenskih šolah

taisti   učitelji zaradi katerih pametujemo in se repenčimo že dobrih 16 pages.

Če pogledamo samo tale forum, izi je shvatit da so velike začetnice često  propale, ločila idem.Valjda, niso več in.

Tlele mamo mocarele in pice, malanzan se povsod uštuli  da o musih in  mousseh,    pa ajmohtih  in   šalsah in cupsih ino šalicah  ne govorim. bognedaj, ne  drznite si kritizirat takih biserov, je nevarnost da boste ajns zwei draj ožigosani.

Nihče ne pričakuje,  da  bomo vedno in povsod  u nulo,  kakšna domača narečna beseda je čist prijetna, spakovanje in prikorojevanje tujk kakor komu pade na um pa počasi preseda.

post skriptum

 tole (  delno namenoma)   skropucalo  ni /je rezultat  nedajanja  daril učiteljnem,   ampak  do  3.  razreda  srednje škole bila sam autsajd in tudi zato  me  slovnični  umotvori in  prelestne skovanke jako zelo infastidirajo.

Darila učitljem?   Ne, hvala. Spoštovanje je dovolj.

 

Have a  prijazen day 

 

 

 

 

 

 

 

 

murnik

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

17. jun 2016 12:24

Hehehe, kozamurnik, upam si trditi, da ga ni bilo, ni in ga ne bo učitelja v SLO, ki bi prepričal kogar koli, da naj govori in piše v pravilni slovenščini. Učil že, učil, da bi pa to ostalo ukoreninjeno in uporabljano na veke vekov, nak.  Jaz sem menda ena redkih, mi pravijo, pa tudi meni večkrat "zdrsne", sploh na Zidu. Besede FUL, KUL, so pač res že globoko v nas.

Kar se pa učenja tiče, da obstajajo ocene od 1 do 5, pa tudi nekaj pove.Torej: odlično,prav dobro, dobro, zadostno, nezadostno. Temu primerno je tudi znanje.

Na valeti smo dobili od devetošolcev obesek iz (šolske) gline, glazirane v (šolski) peči z vtisnjenim ornamentom ter datumom ter lično zavit papirček z verzom in zahvalo ter podpisi. Papir iz šolske pisarne, zavezan s šolsko rafijo. Strošek staršev 0€.  Res je pa razrednik dobil neko fotko razreda, v povezavi z nekim dejanjem, žal sem zamudila finto. Stroški torej minimalni, starši so spekli pecivo in (šolska )kuharica je spekla torto, popili smo sok iz šolske kuhinje, po 2 urah smo se zadovoljni razšli. Naslednji dan smo izvedeli, da je večina otrok brez staršev do jutra popivala na vaškem igrišču in ga onečedila. Verjetno se tisti čas niso trudili za pravilno slovenščino, ali pač?

 

Vsekakor, kozamurnik, sem tudi jaz ena tistih, ki jih (zlo)raba jezika moti. 

marjja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

17. jun 2016 14:11

Eno je ne znati uporabljati strogo slovenskih izrazov, drugo pa je izbrati izraze, ki gredo lažje jezika. Tako kot je štumpf lažje izgovoriti kot pa nogavice.

Me pa moti, ko se v oglasnih besedilih uporablja 'kvaliteta' namesto 'kakovost'.

Life is war against boredom~

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. jun 2016 22:42

kozamurnik je napisal/a:
 

post skriptum

...... tole (  delno namenoma)   skropucalo  ni /je rezultat  nedajanja  daril učiteljnem,... 

 
murnik

Se opravičujem, nekoliko bom skrenila iz teme, pa si ne morem kaj, da ne bi. Namreč, od kod beseda "skropucalo"??? Zadnje čase je zelooo moderna, meni pa malo načenja živce. Pravilno je "skrpucalo", ker ima nekakšen pomen.

Lp

P.s. Aha, da ne bo samo smetenje: daleč najbolj všeč mi je medvedek iz serije "Me to you", na katerem piše "best teacher" (komentirala pa ne bom ). Pa pokal, ki je ležal zaprašen v kleti, pa je z dovoljenjem očeta prišel na beli dan, so ga obrisali, opremili z napisom "najboljša razredničarka" (spet brez komentarja) in ga izročili s čvrstim stiskom rok in sem pa tja kakšnim objemom. In s solzami v očeh razredničarke, to pa je že kičasto in pocukrano in bomo kar nehali.

 

cervus

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

18. jun 2016 0:19

Skropucalo je skupina na facebooku, ki opozarja na pravopisne napake in ima zato nalašč tako ime (da je pravopisna napaka že v imenu skupine). Citiram: In ja, ime je namerno. Če ti ob njem trzne oko, si pravi za nas :)

Članov nas je že več kot 3000, z veseljem prebiram objave, večkrat pa se zalotim, da ob nepravilni rabi slovenščine rečem "kakšno skropucalo je pa to", čeprav seveda vem, da je prav skrpucalo. Če se je beseda skropucalo prijela zaradi prizadevanja skupine ljudi za lepši jezik, sem naravnost navdušena.

Barbra

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. jun 2016 10:00

Meni so letos eni dijaki prejšnji teden prinesli na začetku ure kakih pet travniških rožic, povezanih s travico, z besedami 'profesorca, to je za vas'. Jaz drugega darila ne rabim.

Atina

kozamurnik

sporočila: 2311

18. jun 2016 11:36

Jej Atina, tole je za moje pojme darilce, lepo in preprosto.

Ne pa  kupljena( velikokrat ...hm... denarcem navkljub prava pravcata skrpucala ali skorpucala ) Moja žlahtnica jih ima kar nekaj doma, vem kaj govorim.

 

 



murnik

Skropucala

 http://bimbo.blog.siol.net/2012/04/11/skrpucalo-ali-skro



Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 18. 2016 11:41

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. jun 2016 13:09

kozamurnik je napisal/a:

 http://bimbo.blog.siol.net/2012/04/11/skrpucalo-ali-skro



Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 18. 2016 11:41

Saj vem, da tole bolj spada v kako drugo rubriko, pa vseeno: kar je napisala barbra, mi je zelo logično, pa me vseeno žalosti. A zakaj? Morebiti zaradi moje zarustane emšo, ki postaja nostalgična. Bi me pa pravzaprav moralo veseliti, saj to dokazuje, da je slovenščina živ jezik in se razvija (ali nazaduje? To je zdaj vprašanje ). Isto se dogaja z besedo čičerka - tako je prav, vse bolj pa prevladuje čičerika. No ja, umrli zaradi teh sprememb ne bomo.

lp

cervus

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

19. jun 2016 13:49

No, je pa že treba ločiti osnovne zakonitosti jezika (skladnja, pravopis, glasoslovje itd) in pa živost- da se jezik spreminja, nastajajo nove besede, nekatere postajajo arhaične, pravzaprav nepotrebne itd.

Res, ljudje umrli ne bomo, vprašanje pa je, kaj bo z našim jezikom?

marjja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. jun 2016 20:08

marjja je napisal/a:
No, je pa že treba ločiti osnovne zakonitosti jezika (skladnja, pravopis, glasoslovje itd) in pa živost- da se jezik spreminja, nastajajo nove besede, nekatere postajajo arhaične, pravzaprav nepotrebne itd.

Res, ljudje umrli ne bomo, vprašanje pa je, kaj bo z našim jezikom?

marjja

No, jaz ravno ne razumem dobro, kaj si mislila s skladnjo, pravopisom in ostalim, ampak: če so bili včasih črevlji in solnce, danes so pa čevlji in sonce, je to isto kot čičerika in čičerka in skrpucalo in skropucalo. In živ jezik, normalno.

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti