Zelišča-meta

branka171

sporočila: 218

tema odprta - 9. jun 2009 16:52 | ogledi: 4.224 | odgovori: 2

Prosim za pomoč pri prepoznavanju različnih met, ker je med njimi baje ena zelo nevarna(Mentha pulegium)ali polaj. Dobila sem več vrst met(?) in so se lepo razrasle. Skuhala sem sokove,(prvič)sedaj pa doma vlada izredno stanje, in ga nobeden ne upa piti.Ko gledam slike so tako podobne, da ne najdem razlike.

branka171

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. jun 2009 19:19

Joj, ne pretiravaj, no. Tako zelo pa res ni strupen ta polaj. Vtipkaj v brskalnik besedo: polaj in boš našla. Pomaga še bolj, če vpišeš Mentha pulegium. Tudi ime plazeča meta se nanaša na isto vrsto rastline.

Kje si pa rastline dobila? Vsekakor je bolje, da rastline poznamo, če jih že uporabljamo.

Še to, če po slikah ne vidiš razlik, kako ti naj povemo z besedami? Odpravi se v knjižnico in si temeljito poglej rastline, preberi opise,.....vsekakor pomaga tudi uporaba malo bolj strokovne literature. Takole po e-poti pač ni lahko. Celo nemogoče je pogosto. Sploh z metami, ki jih je cel kup vrst, sort, različkov,...........z veliko zmedo slovenskih imen. Ki so večinoma "kr neki", ker v naših vrtnarijah (s svetlimi izjemami) nimajo posebnega odnosa do natančnega poimenovanja rastlin. rimljanka - zasebno mnenje

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 09. 2009 19:22

branka171

sporočila: 218

9. jun 2009 20:58

Našla na wikipediji-imam mentho piperita hvala vseeno branka171

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti