Bambus

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

tema odprta - 8. jun 2009 13:14 | ogledi: 2.207 | odgovori: 4

Pozdravljeni!

Rada bi posadila bambus ob teraso, da mi malo zapre poglede iz ceste pa tudi da malo prestreže dež kadar ga nese postrani.

Zanima me sledeče: kakšno vrsto mi priporočate mora biti okrog 2 m in prezimne sorte.

Kaj naj naredim, da se mi ne bo razširil po zelenici ampak samo ob škarpi, ter na kaj moram paziti pri sajenju.

Če ima kdo izkušnje s tem naj mi prosim svetuje.

Najlepša hvala in lep dan vsem!

Romanad

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

8. jun 2009 14:00

http://rastline.mojforum.si/rastline-about260.html tole si pogledala? drugačebodi res previdna pri sajenju in zapori, ker če pobegne se ga ne znebiš... prijateljici je pobegnil pod ograjo na sosednji vrt in od tam naprej. zdaj ga ima že cela ulica ;) jaz ga imam na terasi v loncih in sem edino malo žalosten, ker je res lepi malo časa. pozimi in spomladi je poln suhih listov in ni videti najlepši. pa sneg ga poleže (enkrat je zapadel ko me ni bilo doma, da bi ga otresel in je potem pol leta potreboval, da se je nakako pobral) pa tiste vrste, ki so prezimne, ponavadi nimajo rade vročine in tiste, ki ne divjajo rastejo zelo počasi... ;) skratka zahtevna odločitev. cellnet

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. jun 2009 16:23

O sortah bambusa ti bodo verjetno znali več povedati v drevesnici oz. vrtnariji, kjer ga boš kupila. Mi, na Krasu, imamo "potomca" bambusa iz sežanskega botaničnega vrta. Ko ga je tast sadil, je okoli sadilne jame baje izkopal kar globok jarek, v katerega je namestil širok aluminijaste pločevine (ali je bila pa plastika, ne vem več), znotraj tega ograjenega območja posadil sadike in vse skupaj prekril z zemljo. Tako se je bambus lahko širil samo do te pregrade, sicer bi ga sedaj po tolikih letih verjetno imeli že po celi parceli.

 

Mojca

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

8. jun 2009 16:27

Tudi moj kolega ga ima posajenega ob bazenu. Ne vem katera sorta, a pripeljan je s primorskega konca. Pozimi z njim nima problemov. Visok je več kot 2m in se dokaj hitro množi. Mi pa ni jasno kako ga je tebi lahko sneg poležal. Stebla so tanka in neznansko trda, listi pa majhni, suličasti. lp, vanjatajnsek

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

11. jun 2009 14:33

Pozdravljeni!

Glede na vaše izkušnje si bambusa ne upam posaditi.Mogoče veste kaj bi bilo še primernega namesto bambusa.Prostora med škarpo in teraso je okrog pol metra in širine 2 metra.Sonce je popoldansko.

Hvala in lep pozdrav!

 

Romanad

romanad

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti