Kamping oprema

sonchek  

član od: 18.5.2005

sporočila: 124

tema odprta - 20. maj 2009 13:00 | ogledi: 7.102 | odgovori: 43

Pozdravljeni!

Ker ste tukaj iz vseh vetrov, mi boste mogoče lahko pomagali pri enem "nekulinaričnem" vprašanju

Trenutno sem v fazi kupovanja opreme za kampiranje in me zanima, če ima kdo kakšna priporočila za šotor in podloge za spanje.

Šotor bi naj bil vsaj za 4 osebe (čeprav sva dva ), s stojno višino in vsaj malim predprostorom. V teoriji sem predelala že skoraj vse, zanimajo me praktične izkušnje, ker nama je pomembno, da se šotor da enostavno postaviti in sestaviti.

Hvala že vnaprej za vse nasvete in priporočila!

 

 

sonchek

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

20. maj 2009 13:08

Priporočam varjene šive (nepremočljivost). Če mislita v življenju še na veliko kampirati, pojdita v specializirano trgovino... če rabita šotor le za en teden v poletju, pa v vsakem trgovskem centru dobita šotore po zelo ugodni ceni.

V gore in po svetu nesem s sabo le armafleks (se dobijo tudi samonapihljive blazine, ki se fino zložijo), ker je to za backpack način potovanja najbolj primerno... Če se bosta do kampa pripeljala z avtom, si pa le privoščita napihljivo blazino, na kateri se precej bolj udobno spi.

tulka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. maj 2009 13:20

Morda kaj takega?

http://www.enaa.com/oddelki/sport/izd_1629_SP23A4

(tale zgornji se mi zdi dober in praktičen)

http://camping.enakupi.com/Iglu-sotor-Dakota-4-osebe-pr-

Ker sta samo dva, se mi zdi bolj priročno, da imata šotor s samo eno, večjo, spalnico in predprostorom. Mi smo štirje, imamo šotor z dvema spalnicama in "medprostorom" s stojno višino. Takole izgleda:

http://www.sportolino.de/McKinley_Familienzelt_Samos_4

- vendar je to po mojem za samo dve osebi preveč.

Kakorkoli se bosta odločila - upoštevajta Tulkin nasvet glede kvalitete šivov in materiala (nenazadnje tudi zadrg!). Nekaj deset evrov več se v močnem vetru ali dežju krepko obrestuje! pa še nekaj - ponavadi imajo vsi ti šotori priložene popolnoma neuporabne, tanke in "švoh" kline, zato se vama splača v specializirani trgovini kupiti dodatne kline, ali jih celo narediti doma. Mi imamo ene take "večne" . Mož je na jeklene žeblje dolžine 16 - 18 cm navaril železne "kljukice", ki držijo elastike od šotora in zadeva funkcionira že 6, 7 let.

Pa tudi naš šotor (iste znamke kot tisti iz drugega linka) nas vsako leto vsaj 3 - 4 tedne spremlja že od leta 2003. Materialu se leta nič ne poznajo in tudi šivi so še zmeraj čisto neprepustni.

Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 20. 2009 13:22

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. maj 2009 13:26

Zadnje čase sem videla kar nekaj t.i. "pop up" šotorov ("samopostavljivih"). zadeva je zelo praktična, če se na počitnicah dosti seliš oz. pogosto prestavljaš šotor. Tule lahko vidiš, kako izgleda:

http://www.enaa.com/oddelki/sport/izd_1629_SP23TR

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. maj 2009 13:40

No, zdaj sem pa totalno padla "v šotore"

Tule so še koristne informacije, na kaj biti pozoren pri nakupu:

http://www.btc-city.com/prispevek.php?ID=355

 

Aja, pa še glede ležišč: Tudi meni je najbolj udobno spanje na visokih, napihljivih blazinah. Za letos se sicer ogrevam za nakup nižjih, samonapihljivih, ker je tam material dosti trpežnejši in se ti zelo težko zgodi, da se zjutraj (zaradi predrtja zračne blazine) zbudiš na tleh. Lani sta tako odpovedali naši dve, tudi "flikanje" ni pomagalo, ker sta se predrli na varjenem "šivu" in sem v jezi rekla "nikoli več". Bomo videli - kajti dobre samonapihljive, malo debelejše so pa kar precej drage (sploh za 4 osebe kar nanese).

takole itgledajo samonapihljive:

http://outsideaway.blogspot.com/2007/06/kako-izbrati-pravo-po

http://www.promontana.si/spletna-trgovina/izdelek/1025

Mojca

carli  

član od: 17.11.2006

sporočila: 59

20. maj 2009 13:42

Midva sva imela šotor za 3 osebe od Ferinota in nama je služil 14 let. Uporabljala sva ga ogromno, in je tudi v hudem neurju in nalivu brez problema zdržal. Je varianta iglu, ena soba, edino predprostora ni imel. Še zmeraj je dober, edino ena palica se je polomila in glede na to da šotor dosti uporabljava, sva se odločila za nakup novega, istega tipa, le da tokrat s predprostorom, kar ti prav pride. Ima pa eno veliko napako, je zelo svetle barve in poleti čim pokuka sonce na plan, te takoj zbudi. Ta stari je bil temno zelen, dosti boljše, kot pa svetle barve. Drugače pa, se strinjam s Tulko, varjene šive obvezno, pa raje vzemita večji vodni stolpec, saj nikoli ne veš na kakšno vreme naletiš. In glede klinov ima mamaF prav, ti, ki so zraven šotora so bolj tako tako. Čim so tla bolj trda, se takoj zvijajo in je težko šotor prav pritrditi. S samopostavljivimi šotorji pa imamo mi bolj slabe izkušnje. Pridejo zelo prav, če potuješ in se vsaki dan seliš drugam, niso pa toliko vzdržljivi, kot standardni šotori. So pa dan danes vsi šotori zelo enostavno narejeni in ga takoj postaviš. V kolikor gresta kampirat in se bosta do tja pripeljala z avtom in postavila šotor za en teden, potem vsekakor vzemita blazino. Če pa nameravata potovati in se precej seliti, potem pa raje samonapihljivo blazino. Ni sicer tako komot, kot tista standarnda, je pa tik tak napihnjena in se tudi lepo zloži. Dobijo se tudi take debelejše spužve, tudi niso slabe in pridejo v poštev, v kolikor potujeta z avtom. Če pa sta nahrbtnikarja ali pa potujeta s kolesi ali motorji, pa ne pridejo v poštev, ker so zelo glomazne. Pa na baterijo za v šotor ne pozabita, pride ponoči zelo prav :). In prijetno kampiranje vama želim. carli

sonchek  

član od: 18.5.2005

sporočila: 124

20. maj 2009 14:22

Uh hvala za vse nasvete, zlati ste

MamaF točno med tema dvema, ki si jih prilepila (highpeak) se odločava in nevema, katerega naj vzameva.

Potovala bova z avtom, pa v roku 12 dni računama da se bova nekeje 4x selila.

Če ima še kdo kako informacijo in uporabne nasvete glede kampiranja se še naprej priporočam

 

sonchek

carli  

član od: 17.11.2006

sporočila: 59

20. maj 2009 14:39

Vzamta enega bolj enostavnega. Ne rabita šotora za 4 osebe, če sta sama, še posebno pa, če se bosta v 12 dneh 4x selila. To pomeni, da bosta vsako tretjo noč delala šotor in ne vem, človek pride po celem dnevu potovanja in ogledov kar pošteno utrujen in nima ravno volje zvečer postavljat šotora, tako da naj bo čim bolj enostaven. carli

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. maj 2009 15:16

Sonchek, mi smo si prav zaradi enega takega dopusta, ko smo se vsakih par dni selili, nabavili še en manjši iglu - v enem kosu. Ko pa smo na enem mestu ostali teden dni, smo postavili pa našega "družinskega".

Takega smo takrat kupil (na žalost je sedaj že pokojni, ker nas je dobilo neurje, šotor je bil pritrjen zelo slabo in nam ga je uničilo):

http://www.sportolino.de/Kuppelzelt_McKinley_Dakota_3.

Vso "kramo" sem spakirala tako, da je bila lahko dostopna. V plastični transportni škatli sem imela spravljeno posodo in kuhalnik in ko smo se kje ustavili, smo iz avta najprej potegnili samo to škatlo, kaj skuhali, postavili šotor in prespali. Plastične škatle so zelo uporabne tudi za to, ker je hrana oz. posoda v njih zaščitena pred dežjem, prahom in žuželkami in jo imaš lahko tudi zunaj (skratka ti ne krade prostora v šotoru). Ker imamo mi škatlast avto in nam gre v prtljažnih kar nekaj takih škatel, imam v njih tudi vso obleko.Take so moje ljube škatle:

http://nakup.merkur.si/default.asp?s=/polica.asp%3Fi

Na vsaki je napis, kaj je noter, pa se človek hitro znajde in tudi avto je zmeraj pospravljen.

Tudi najnujnejša obleka, spalne vreče oz. "posteljnina" in higienski pripomočki so bili zmeraj nekje na vrhu prtljažnika. Zjutraj smo šotor na hitro pospravili, prav tako posodo in ostalo, zaprli prtljažnik in šibali naprej.

Vsekakor je najbolj važna dobra organizacije prtljage - to pomeni, da imaš nujne stvari zmeraj na dosegu roke, manj nujne pa na dnu prtljažnika.

 

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. maj 2009 15:26

Tule so "samopostavljivi" šotori Quechua. Meni se zdi to super varianta, ko se nekje ustaviš samo za spanje (tisti za recimo 2 osebi itak nimajo prostora za kaj več). Po Grčiji sem prav občudovala mladce, ki so si takle šotorček postavili en - dva - tri in ga tako hitro tudi spravili. Vso ostalo opramo so pa irak imeli v nahrbtniku oz. prtljažniku.

http://quechua.50webs.com/ponudba.html

Mojca

piščanec  

član od: 15.1.2006

sporočila: 284

21. maj 2009 8:15

Sonchek, ko sem prebrala tvoj opis šotora, sem se kar nasmehnila, točno takega imava midva že kar nekaj časa. Je visok iglu za 4 osebe (Karakorum 4), midva sva 2 s skoraj vso kramo v spalnici (tam, kjer kampirava, ni zraven avtomobilov), v preprostoru pa se najde prostor še za najmanjši hladilnik in kak zabojček ali dva krame, ki jo pogosto potrebuješ. Hrano načeloma rajši dajeva v spalnico (ali hladilnik) zaradi živali. Šotor je visok 1,9 m, kar pomeni, da stopiš v preprostor, ki je malo nižji, kot najvišja točka šotora, še vedno zravnano. Šotor je bil kupljen v Iglu športu leta 2005, takrat je stal okrog 40000 SIT, vendar sva ga kupila v akciji za 25000. Vidim da v Iglu športu še vedno prodajajo novejšo različico, mogoče ga gresta pogledat... Edino, kar bi si jaz mogoče želela, je malenkost daljši predprostor (ampak hladilnik gre noter!). Mogoče dodam samo še to, da ima šotor zelo dobro izkoriščen prostor glede na površino, na kateri stoji in omogoča veliko udobja tam, kjer je malo ravnega ali pa je veliko dreves, skal in lahko drugi taborijo le z najmanjšimi igluji in ne z velikimi šotori, kar pomeni, da imaš malo več mira in lepši razled! "OUTDOOR EXPERT – Karakorum 4 Fast Večji šotor za taborjenje od pomladi do jeseni. Pred vpeta spalnica in hitro postavljive palice skozi krajše rokave za hitro postavitev. Zunanji material je aluminiziran poliester z varjenimi šivi. Notranji material: mešanica bombaža in poliamida. Tla: aluminiziran Oxford poliester z varjenimi šivi. Deljiva spalnica. Zunanji material podaljšan do tal, ki ga lahko zvijemo. Vhod iz dveh strani. Mreža proti mrčesu. Zračniki. Notranji žepi za opremo. Kavelj za svetilko. Palice iz steklenih vlaken. Klini so jekleni. Vključuje set za popravilo šotora. Višina: 175- 195 cm. Karakorum 4 Fast palice iz steklenih vlaken. Zložen: 25x60 cm. Masa: 9,7 kg. Cena: 179,99 € Karakorum 4 Fast ALU palice + palice iz steklenih vlaken. Zložen: 25x60 cm. Masa: 7,9 kg. Cena: 249,98 €" Lp, piščanec Sporočilo je spremenil(a) piščanec dne 21. 2009 08:22

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti