Hamburger(pleskavica)

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

17. maj 2009 12:31

@ežoj in s0ncek* kaj pa je namen vode+bikarbona oz. vode z mehurčki? samo to, da se ne prijema na žar ali kaj drugega? jaz je ne dodam nikoli. kakšna pa je količina za 1kg mesa npr.? za pleskavice pa tudi moja jugoslovanska kuharica pravi, da dodaš čebulo, sol in poper, pustiš v hladilniku čez noč in potem še enkrat zmelješ, vendar mi ni všeč, imam veliko raje drobno nasekljano na pečeni pleskavici... ;) cellnet

neznan uporabnik

17. maj 2009 12:39

hihi, ežoj.. soda bikarbona, voda z mehurčki... to je že nadstandard, men so najbl fajn varijante "nekaj dobrega iz nič". seveda, če delam v lastni režiji. če me pa v 5 zvezdic (in nekaj Bavčarjevih luxov) strežejo, pol je pa druga pesem.. drgač pa, ne boste verjel kolk ljudi sem že v življenju na finto vrgla! najbolj razširjen štos je bil Grajsko črno v drugi embalaži, s tem da sem imela uvodni govor od kod je to vino prišlo, kateri letnik je bil, kakšno je bilo vreme, ko se je tenstal v sodu, da to pa ni kar tako, da to je pa samo za poznavalce... treba je imet Petra Pana vedno v bližini. lakše se diše.. japaja

escada  

član od: 21.8.2002

sporočila: 563

17. maj 2009 12:52

Pravi recept za čevape je tole in tudi preizkušen ( zmeraj delamo po tem receptu) dodajanje vode in sodabikarbone je bogoskrunstvo :). Za istovetnost recepta, ga nisem prevajal: ČEVAPĆIĆI (THE REAL) -500gr. od plećke -400gr. od vrata -100gr. od potrbušine Meso iseći na kockice 3- 5 cm, dodati 20 gr. soli, dobro izmešati i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 5- 6 sati. Samleti ga kroz krupnu šajbnu (8- 10 mm), ponovo izmešati i ostaviti u frižider 10 -12 časova (bolja varijanta 24h). Ponovo ga samleti kroz sitnu šajbnu (3- 4 mm), izmešati i ostaviti u frižideru bar još 2- 3 sata. To je onda meso za one dobre stare i PRAVE ćevape. Dalje se potiskuju kroz levak ili formiraju rukom dok roštilj cvili za istima. :lol: Idemo dalje! Od iste mase prave se pljeskavice (mrak) u koje se pred samo pečenje dodaje sitno seckan crni luk, tucana paprika i biber po želji. Neko voli i sitno seckanu zelenu papriku. Evo i štosa za jednostavno formiranje pljeskića. Kuglu od mesa (težine po želji i apetitu) staviti između dva najlona ili celofana tanko namazana uljem i pritisnuti daskom za seckanje do debljine od 1- 1,5 cm. Od iste mase dalje se pravi: LESKOVAČKI ĆEVAP Dodati sitno seckani beli luk, ljutu tucanu papriku i malo bibera. Leskovački ćevapi su malo duži i deblji od standardnih. LESKOVAČKI UŠTIPCI Uz sve ovo gore dodati sitno seckanu ljutu zelenu papriku i na kockice (oko 5 mm) seckan kačkavalj. Otkidati komade rukom (odatle uštipak) i lagano formirati u kuglice prečnika oko 5 cm. (sve dok roštilj rida za "robom"). Važne napomene: -Nikako ne dodavati u masu vodu. Ona samo podstiče stvaranje bakterija, u pečenju ispari a ćevap se "sprči" i postane gumast. -Ne dodavati sodu bikarbonu. Ona ubija mlečnu kiselinu u mesu i takođe radi za bakterije. Osim toga mesu posle nekog vremena daje neprijatnu zelenkastu boju. -Luk i ostale sastojke dodavati mesu pred samo pečenje! Huh, valjda sam sve rekao. I da ne bude da se ja nešto duvam, recept je iskopan iz jedne knjige (priručnika) za kuvare i ugostitelje iz 1932. godine. Proveravan decenijama kod JA. Prijatno! Escada

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

17. maj 2009 13:53

Bravo escada, to je ono pravo!

Kyara

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

17. maj 2009 14:29

Ja, to je tapravo. Ampak jaz razumem, da DrSomi sprašuje za hamburger. Ne za polpete, čevape ali pleskavice. sweets

neznan uporabnik

17. maj 2009 15:54

kaj pa žličica vegete mogoče? to reši vsako zadrego? pol pa PLESK! al pa HAM HAM! no, jst sm nardila že na velik načinov, tud staro žemljo v kruh namočeno in pol ožeto sm že not zamešala ker je blo premal mesa.. aja, meso? ta pa itak ni ves enak po okusu, en je bolj sladkast, drug bolj voden, tretji trd, četrti mehek, odvisno kje se kravca pase (če se pase). eni mešajo teletino, kravetino, ovčetino, svinetino, drugi strogo samo eno in edino tapravo. orto. jst dam včasih not ščepec majarona, včasih mal čilija, šetraja, res malo malo.. sicer imam pa to navado, da surovo maso poskušam in dokler mi ne sede, ni to to. važn da je na konc dobr. pa še to kukr za koga.. PS: leta 1932 je blo pa res ful frižiderjev, ja! japaja

neznan uporabnik

17. maj 2009 15:56

staro žemljo v mlek namočeno. japaja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. maj 2009 16:25

V čevape ali v maso za pelskavico nikdar ne dodajam namočene žemlje ali kruha, tudi vegete ne (čeprav jo imam vedno doma in jo za nekatere jedi uporabim). Se mi zdi, da maso izsuši. V maso za čevape le sol, poper in česen, pa dlani si občasno zmočim zvodo, da jih lažje oblikujem (če jih že delam sama, običajno jih itak kupim pri našem mesarju in so brez napake). V maso za pleskavice pa še sesekljano čebulo in sesekljane feferone, jasno. In nič drugega. Mamamia mamamia

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

17. maj 2009 19:52

Še na misel mi ne pade, da bi sama delala čevape. Danes jih ima vsak mesar. Zadnja leta jih kupujem pri enem mesarju na podeželju in so zelo zelo dobri. Tudi danes smo jih imeli na meniju. Pozdravček!

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. maj 2009 22:41

-Dr.Somi ( ne vem zakaj si mislim, da ti nisi un dohtar zdravnik ampak doktor znanosti, verjetno slavist ), američani rečejo hamburger mletemu govejemu mesu, kateremu je lahko dodana maščoba in začimbe, za razliko od mletega mesa brez kakršnih koli dodatkov z največ 30% maščobe.

-cellnet, ne vem za razlog za dodajanje mineralne vode ali soda bikarbone, meni se zdi, da so čevapčiči bolj rahli ( kot pravi Escada, nekateri recepti striktno prepovedajo sodo bikarbono, nekateri je dodajajo , doda se slaba čajna žlička/kg mase ).

-japaja, midva bi se čist ujela, z vinom in " poznavalci " vin je veliko afnanja. Imam se za ljubitelja vina, ne pa za poznavalca, vino mi je všeč ( večinoma ) ali pa ne ( izredno redko ), brez, da bi se spuščal v detajle ( pa kislina, pa cvetica, pa ne vem še kakšno preseravanje ). En moj prijatelj je pri meni zmeraj " šimfal " vino, češ da pijem " šihtno " vino ( gre za briško belo, ali za briško zlato rebulo, ki jih imam za vsak dan  ). Ko sem ga imel zadosti, sem v steklenico od briškega belega nalil ( v pričo enega drugega prijatelja ) sivi pinot iz buteljk ( tega imam ponavadi za " ta boljše " ) in seveda propisno dal zamašek. Ko se je un " poznavalec " vin  pojavil, sem pred njim odprl falsificirano steklenico. Kaj misliš, da je pogruntal? kje pa nič ni vedel, še verjet nama ni hotel, da sva ga " nategnila ".

-escada: ena tretjina bosancev ( ali srbov ) bi ti takoj napisala, da se čevapčiči pišejo s tremi mehkimi č-ji ( torej trikrat ć ), ena trejina bi trdila, da je prav  da je ta zadnj trdi č, ena tretjina pa ne bi imela pojma kaj je prav, se mi zdi, da je prav ĆEVAPČIĆI.

ena tretjina bi na tvoj recept spet trdila: " ko je još vidio ćevapčiće brez ovčijeg mesa ", ena tretjina bi trdila " ............. brez svinjskega mesa ", ena tretjina pa bi privlekla neko svojo varianto. Če bi skupini Leskovčanov pokazal tvoj recept, morda bi se stepli okrog tega kaj je " ta pravi Leskovački ćevap ".

Jaz pa ne dvomim, da so po tvoji kuharski knjigi pripravljeni slastni in odlični.

Jaz delam izredno redko, ker se pri nam v eni mesnici dobijo res dobri. Če delam, potem delam kot prej omenjeno, sol, česn, voda, soda bikarbona, zdi se mi, da je povdarek na mešanju mesa, meso mora bit dobro pregneteno, da postane " vlaknasto" ( to traja cca 15 min, po nekaterih receptih naj bi se pregnetilo, potem hladilnik za nevem koliko časa, potem spet gnetenje........ ), pri nabavi mesa pa pazim da je dovolj mastno. Moji pravijo, da so izredno dobri ( nič gumijasti......... ).

E pa *ebiga japaja, če daš majaron, pa šetraj, a temu rečeš še kar čevapčič? Po moje ti manjka še rožmarin in bazilika ( za pridih mediterana ).

 

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti