Barve za jajca - jedilne?

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

tema odprta - 5. maj 2009 10:25 | ogledi: 8.735 | odgovori: 21

Pozdravljene!

Zanima me, ali so barve za jajca res jedilne in ali jih lahko uporabljamo tudi v večjih količinah? Mladi slavljenec si je zaželel zeleno torto, pa ne bi rada, da bi bilo njegovim prijateljem po zeleni torti slabo ali še kaj hujšega. Na tej strani sem prebrala, da barvo zmešate z malo vode in jo dodate v maso za biskvit. Drugače barvam z barvami v tubicah, ki pa so v tem primeru premalo intenzivno pobarvale biskvit, ko sem ga spekla "za probo", zato bi rada poskusila še z barvami za jajca. Ampak, ker gre za otroško torto, je potrebna še malo večja previdnost, zato raje vprašam vas ;)

s0ncek*

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

5. maj 2009 14:49

baje, da so res jedilne, oziroma vsaj nestrupene. čeprav jaz že smetano, ki je obarvana dol zbrskam, kaj šele, če bi bil barven biskvit. No ma otroci verjetno niso taki in jim bo zanimivo. Mislim, da je v bazi en recept, se mi zdi, da sem vidla že zeleno torto, pa tam poglej in vprašaj tistega, ki je poslal recept. Bo še kdo drugi znal kej več povedat. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. maj 2009 15:17

jah, za ene je strup sol, za ene pesticidi, za ene konzervansi, enim je pa strup šele arzenik... odvisno kako gledaš na to.. barve za jajca so že jedilne , ker večina ljudi to še sprejema kot jedilno... enim se pa ne zdi.. če res ni nujno ne uporabljaj tega. poglej mal kaj piše na vrečkici, pol pa delaj po občutku ;) čeprav dvomim da so barve v tubici kaj boljše... ne vem sicer kaj uporabit za zeleno, mi smo za breskvice uporabili pesin sirup .. ;) http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/odpoklic-zivi bannanna_v_slo ;)

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

5. maj 2009 19:41

Hvala obema za odgovor ;) saj jaz sem tudi malo skeptična ... bom primerjala sestavine na obeh embalažah, pa bo že malo bolj jasno. Drugače pa tudi jaz mislim, da tiste v tubicah niso (veliko) boljše kot tiste za jajca. Če bi bil moj rojstni dan, bi bila ena navadna sacherca ali pa reform tortica. Tako pa nimam kaj preveč besede pri tem ;) bannanna, lahko bi uporabila špinačo ... ampak potem bi bila to verjetno zadnja torta, ki bi jo lahko spekla za tega fanta, haha :)) s0ncek*

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. maj 2009 19:55

Zakaj pomisleki, če hkrati pijete umetno aromatizirane, obarvane in osladkane pijače? Kaj je pa v njih?

rimljanka - zasebno mnenje

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

5. maj 2009 21:28

rimljanka je napisal/a:

Zakaj pomisleki, če hkrati pijete umetno aromatizirane, obarvane in osladkane pijače? Kaj je pa v njih?

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje
Mi raje pijemo vodo. Ko pa jem torto ki je zelo obarvana, pa to vse dol "pokidam". Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

6. maj 2009 10:00

Barve ,NAMENJENE za barvanje jajc, MORAJO biti neoporečne za uporabo v prehrani. Odkar so predpisi strožji, tudi intezivnost barv na pirhih ni več taka kot nekoč. To pomeni, da so nekaj spremenili v proizvodnji.

Ko jajca barvamo, skozi pore v jajčni lupini pronicajo sestavine, pa tudi počena jajca, ki se jih drži barva ,brez predsodkov pojemo.

Mislim, da je zelena tako intenzivna, da na tisti košček, ki ga poje posameznik ,ne pride več barvila kot pri velikonočni pirhovi gostiji.

Naj ima pob zeleno, čarovniško torto. Se pa lahko zgodi, da je drugi otroci ne bodo hoteli jesti. Svetujem predhoden posvet s slavljencem, ker so otroci zelo občutljivi na odklanjanje.

( Po zaužitju zelene torte s tem barvilom nobenemu ne bo slabo ob tega, mu pa zna biti pred jedjo.)

 

 Nekdo mi žre sproti vejice. Khmmm.

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 06. 2009 16:09

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

6. maj 2009 12:03

Še enkrat hvala za odgovore, super ste ;) sem pa vmes že primerjala embalaži in sta barvi v bistvu ena in ista, razlika je le v obliki ;) Frina, torta bo Ben10 (neki zeleni junaški fant s čarobno uro), zato mora biti seveda zelena torta. Smo se že pogovarjali, pa noče nobene "navadne" torte :) če pa je kdo ne bo hotel jesti (sem že tudi sama pomislila na to, ker otroci se lahko res zelo odklonilno vedejo), bo pa naš bolj vesel, ker mu bo ostalo več "čarobne torte" za drugi dan ;) bo pa dovolj tudi drugega peciva, tako da se bodo lahko prav vsi malo posladkali. s0ncek*

MEG80  

član od: 19.1.2009

sporočila: 12

7. maj 2009 8:25

Jaz za zeleno ponavadi uporabim kar tisto tekočo od fosters clarks(ne vem če sem prav napisala). Imajo rdečo, modro, zeleno, rumeno. Pa torta še nikoli ni ostala. Je pa res, da barva pusti na smetani nek malce grenak okus, zato ponavadi dam tudi v smetano za premaz malo zmiksanega sadja. Otroci so jo pojedli brez predsodkov, samo nekaj majčk in servetov je pa bilo za vedno pobarvanih. Iz obleke ta barva noče ravno stran. MEG80

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. maj 2009 9:39

V eni od zadnjih številk (ali morda celo zadnji) VIP-a sem prebrala, katere sestavine v barvilih za pirhe so škodljive. Po preverjanju vrečk, ki sem jih kupila (Brčon in še ena, se ne spomnim katera), je vsaka imela vsaj po en škodljiv aditiv.

Sama se umetnih barvil za živila na široko izogibam, tako pri trdnih kot tekočih izdelkih. Pri tortah recimo, mi gre veliko bolj v slast tista čisto običajna. One pobarvane in oblečene se mi pa zdijo le za gledat.

Čeprav je res, da pri par pirhih na leto  ali pri eni-dveh tortah ne more priti do škode. Ampak: torta, pa pirh, pa bonbon, pa obarvana pijača, pa ... za marsikaj še vemo ne, lahko kar nanese. In še vemo ne, od kje se nam ali našim otrokom  nenadoma prikradejo alergije na to in ono, če ne še kaj bolj zoprnega.

 

PS: našla - objavljeno je bilo v aprilski številki.

Cila

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

7. maj 2009 12:22

Lahko pa biskvit pobarvaš s kuhano, zmiksano šrinačo.

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti