Poletni oblačilni report

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 3. maj 2009 10:48 | ogledi: 18.488 | odgovori: 369

Kolegice in kolegi,

maj je lep mesec, je pa hkrati mesec, ko sonce ponavadi tako visoko in močno sije, da hitro slačimo težja oblačila in vlečemo iz omar poletno opremo. In hkrati je maj tozadevno zelo delikaten čas: sledovi zadnjih dveh tednov telovadbe se na telesu še ne vidijo preveč, koža je še bledikasta in ta kombinacija na poletna oblačila - to nekako ni najbolj posrečeno. In takrat nas prime, da bi si nujno nekaj kupili, ker res nimamo več kaj obleči.

Da ne boste brezglavo leteli v šoping, sem pripravila nekaj nasvetov.

1. Za vsak letni čas moramo imeti svojo oblačilno bazo, ki jo potem vsako leto dopolnjujemo. Tako dobivamo z leti več kombinacij in denarnica to bolje prenese. V poletni oblačilni bazi so: svetel kostim, majčke z h kostimu, oblekice s kratkimi rokavi v raznih barvah (ta del se lepo gradi kakih pet let, tako, da se vsako leto kupi ena oblekica), oblekice brez rokavov v raznih barvah, dve tenki jopici (ena temna in ena svetla), džins krilo (za v mesto se nosi krilo iz temnega džinsa, sprane variante so za dopust), dolgo krilo ali dolga (maxi) obleka. V moški oblačilni bazi sta dve obleki iz lana ali najtanjše volne (ena temna, ena svetlejša) in tanjše srajce in majčke in kežual hlače in kežual majčke (za mlajše in bolj vitke). Kravate se po tem, ko je zunaj več kot 25 stopinj ne nosijo več.O tem več kasneje.

2. Kaj se obleče v mesto in kaj so resort clothes: V modni industriji se je v zadnjih letih poleg klasične spring-summer sezone, pojavila tudi oblačilna serija "resort", ki označuje najbolj ležerna poletna oblačila. Imamo tudi serijo "swimwear", oziroma kopalna moda, ki tudi že ponuja izdelke, ki niso zgolj za na plažo in za sprehod po marini. Jasno je, da so "resort" serije sestavljene iz najbolj udobnih oblačil in obutve in da jih ljudje ravno zaradi udobnosti množilno sprejemajo (nekaj znanih primerov: capri hlače, berude, vse variante moških kratkih hlač, cvetlični vzorci, animal printi....T-shirt za vse priložnosti, džins v vseh oblikah, malo plastičnega nakita in poceni bižuterije, flip-flopi od jutra do večera....), ampak tudi pri tej komotnosti je treba malo premisliti, do kod je primerna in od kod ne več. Flip-flopi in razni te-wa sandali (ti sandali me naredijo resnično bolno, če jih vidim), s takim obuvalom se ne hodi v urad, niti če ste občan na dopustu, ki potrebuje nekaj na šalterju upravne enote. To je preprosto nespoštljivo do tistih, ki so tam v službi. Tudi tričetrinske hlače v resort izvedbi na obeh spolih ne dajejo ravno blaznega občutka resnosti. Saj ste lahko bolj komot, samo ne pričakujte, da se vas bo hkrati jemalo resno. Tudi puncam iz XL in XXL kategorije svetujem, naj se odpovedo raznoraznim tričetrt hlačam, ker jim ne naredijo nikakršne usluge. Ob tem si preberite, kaj je Milan Kundera napisal o tričert hlačah v romanu Nesmrtnost in vam bo vse jasno....Punce, raje investirajte v dobro džinsk krilo, nataknite espadrile z naloženim podplatom in zgoraj dobro majčko, da se zaznajo oprsni aduti in v tej opremi se gre ustavljat promet. Ker v tričetrt hlačah ga zanesljivo ne boste. Samo pazite, da ne boste pri tem povzročile preveč zastojev.

3. Sezonski dodatki: Vsaka sezona uvede tudi kakšen oblačilni kos, ki ga je tisto sezono treba imeti. Potem je uporaben tudi naslednje leto. Tako so bile to lani kratke hlače, ki smo jih nosile v neslužbenem času. Letos so te hlače še vedno uporabne. Se pa letos nosi nov kos, ki ga lhako nosijo punce S, M, in L, večjim številkam ga pa zelo odsvetujem - in sicer "turške hlače". Tako se namreč v oblačilnem svetu reče interpretaciji dimijam. Tiste hlače, ki so ozke od kolena navzdol in strahovito udobne in imajo nizek razkorak. Svetujem, da jih nosite v kombinaciji z nizkimi petami: na balerine ali sandalce z minimalno peto. Tud naj bodo enobarvne (največ sreče, če kupite peščene, črne, sivo-srebrne). Se pa dobro kombinirajo z enobarvnimi majčkami. Najbolje je, da je zgornji del čim bolj preprost, ker je glavnina oblačilne informacije na hlačah. Čeprav, dimije se zelo dobro kombinirajo tudi s kratkimi usnjenimi jaknami - videla, da to nosijo oblačilno osveščene študentke in me vedno veseli, ko vidim mlade ženske, ki se znajo obleči.

Drug sezonski dodatek, ki se mu ne bo dalo izogniti, je obuvalo, ki je križanec med sandalom in škornjem in borosano (mamaF ve, kaj je to). Namreč, poleg lanskoletnih gladiatork, ki so letos še vedno zelo aktualne, se pojavlja vrsta čevljev, ki imajo mali milijon paščkov, če pa nimajo paščkov, imajo pa pokrite gležnje. Najbolj znani artefakti so: afrika sandal (to je sandal z visoko peto iz temnorjavega usnja, ogromno pasov, mašnic in še nekaj kao-keramike je gor, Madonna ga je že kupila...) potem je sandal-gležnjar, ki ima zgornji del iz prozorne plastike in je notri navarjena čipka (videla v črni in beli izvedbi) in potem so še salonarji, ki imajo kakih 7 paščkov od prstov do gležnjev.... Punce, takole vam povem, če niste višje od 175 cm in če nimate tako vitkega gležnja, da ga objamete s palcem in sredincem, potem nič od tega ni za vas. Pa naj bo še tako moderno in tudi, če je to kupila Madonna (ki bi ubijala za 160 cm naravne višine). Tak čevelj preprosto preveč informacije spusti v stopalo in potem zmanjka za vse ostalo. Čevlji so naše dobro orožje, ampak ne dovolite, da bo orožje nosilo vas. Mora biti obratno.

4. Še nekaj o oblekah za valeto. Starši maturantov so se že sprijaznili z vsem, zdaj je sezona nakupov za valeto. To je strahotno težko. Petnajstletniki in petnajstletnice so v enem nesrečnem ne-tč-ne-mš obdobju in bi bili strašno radi starejši. Zato jih še ni treba šemiti v starejše ljudi. Zlasti ni treba fantom kupovati oblek, ki jih ne bodo nikoli več oblekli. Kupite mu dober blazer in dobre čevlje, v katerih se bo dalo plesati (ne superg in gumijaste nesnage na podplatu), hlače ima pa lhako iz džinsa. Pri dekletih je bolj komplicirano. Za začetek. izognite se volančkom in vzorcem. Namreč, vzorci ne naredijo svečanega videza (poglejte katerokoli fotko celebritijev, tisti v vzorčastem ne deluje, tisti v enobarvnem pa) in ti vzorci bodo pošastno udarjali ven na fotkah, ko se bo stvar gledala čez nekaj let. Najbolj elegantna bo mlada dama v enobarvni oblekici A linije do kolen (okej, lahko je tudi kakih 5 cm krajša, več pa raje ne, pa ne zaradi kao moralnosti, temveč zaradi tega, ker bo treba v oblekici plesati in je treba paziti, kaj bo krilo vmes počelo). Zaradi tega, ker je treba plesati, odsvetujem kroje, ki so rezani pod prsmi. Obutev: balerinke ali maksimalno 5 cm pete (petnajstletnica še ne zna hoditi v 12 cm štiklah, vmesne variante čevljev so pa prestare za tako mlade punce). Če pa je petnajstletnica bolj uporne narave z izdelanim oblačilnim stilom, potem pa lahko na valeto obleče tudi svojo najbolj usnjeno jakno z zakovicami (in kot antipod temu kakšno volančkasto zadevo od krila s kakimi črnimi čipkami ali pa še kaj bolj dead-heavy-metal-trash izvedbo). In jasno, nogavice se na valeto ne oblečejo. Lahko se oblečejo čipkaste pajkice, nogavice pod svečano obleko je pa ajooooj.

5. Še nekaj bazičnih:

- majčke, ki so rezane pod prsmi in so potem nabrane v tuniko in ki se konačjo v višini bokov, ta grozota od dizajna ni za na cesto. Eventuelno jo lahko oblečete, kadar doma sesate in ostalih domačih ni v bližini.

- depilacija je obvezna. Tudi za tiste moške, ki mislijo, da to ni za njih - tiste dlake, ki gledajo izpod pazduhe in kratkega rokava od majčke, to je nehigienično,

- če nimate brezhibnega pasu, potem je na voljo veliko bluzic in majčk, ki se cevasto končajo na bokih - nosite takšne (in jih nosite čez hlače in krilo)

- če imate lepe roke in rame, potem imate lahko tudi v službi obleko brez rokavov (z ustreznimi naramnicami) - skratka, če ste bolj Michelle Obama, kar se ramen in rok tiče. Če pa imate netopirjeva krila, potem nam prizanesite z njimi, okej?

- ker varčujemo z energijo, poleti ne ohlajamo pisarn in stanovanj na 19 stopinj, temveč znosno bivamo v sobah s temperaturo 24 stopinj. Na taki temperaturi je nesmiselno nositi kravate, nogavice in težke kostime. Še državni voditelji se tega držijo, lahko bi se tudi ostali.

Vendelina jr.

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

3. maj 2009 15:26

Se pravi, da je tista grozota od širokih hlač ala dimije za v javnost? Se vidi, da nimam smisla za modo...

Vendelina kako dolgo naj bo tisto džins krilo in kakšen kroj?  Je že skrajni čas, da si omislim eno krilo, ker me hči stalno sprašuje zakaj imam v omari same hlače. Sem si že ene parkrat hotela kupit ali krilo ali oblekco pa sem potem sama sebi smešna, najbrž ne znam izbrati pravega kroja.

jade

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. maj 2009 16:46

Jade, krilo iz temnega džinsa, ki je krojeno ozko in gre do sredine kolen in ima zadaj razporek - to je univerzalna stvar. Zgoraj kombiniraš z bluzico in blazerjem in v tem se da priti v službo, kjer ni zahtevan formalni dress code in ta ista kombinacia je super za vse ostale dnevne poti. Ti rečem, ga ni čez temno moder džins. Se super kombinira z blazerji skoraj vseh barv, in tudi skoraj vse torbice se lahko kombinirajo s takim krilom (od bolj športne usnejne do slamnatega cekarja - čisto vse gre zraven).Grejo zraven tudi različni čevlji. Od balerin do srednje in celo visoke pete. Sama preferiram čevlje z naloženim podplatom. Udobno plus noga lepo zgleda. V bistvu, če zamenjaš kavbojske s krilom iz džinsa, pa tudi če ostane vse ostalo enako, izgledaš bolj elegantno tudi v kežual izvedbi. Sama jih kupujem pri Zari - jih imajo stalno na zalogi, cenovni razred je tam cca 35 EUR. V upraobi sta ponavadi dve in sicer zato, da je ena v uporabi, ko je druga v stroju, kupim eno na recimo 18 mesecev. Naj opozorim še na naslednje: - če nosite džins, naj bo iz džinsa samo EN kos oblačil. Tako se npr džins jakna kombinira s krilom/hlačami iz drugega materiala. In obratno, če imate kavbojke ali krilo iz džinsa, se zraven nosi blazer iz žameta, volne, lana...skratka iz drugega materiala. Ker too much denim is a fashion offence - v mestu se nosi temen džins. Svetel džins oziroma videz izpranega oziroma izrabljenega džinsa se nosi samo v letoviških krajih v mestu pa samo poleti in dokler ste mladoletni. Svetel in obrabljen džins izgleda cheap in če boste to oblegli v mestu (mesto se tu bere kot domači kraj) vas bodo tudi bolj cheap obravnavali. Pa ne zaradi tega, ker bi bili ljudje snobi. Tudi vi nehote tako gledate ljudi, ki imajo sprane kavbojke. Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. maj 2009 19:47

Že 2 leti iščem temno kratko džins krilo, in je ne najdem, niti ne v katalogih. Še vedno iščem.

Ker je bila tista, ki sem jo kupila pred 4 leti, že čisto obledela in obnošena (prav mi je bila pa še vedno ), sem jo jeseni čisto zares "upokojila". Tako sem prisiljena poiskati novo. Wishful thinking.

No, potem, ko sem obletala vse možne trgovine in ugotovila, da imajo samo take, ki ti niti ritke ne pokrijejo (sicer nisem probala), sem se obrnila na internet.

Na moje veliko začudenje, sem na tejle strani sicer klasično normalnega in precej šik dizajnerja našla "turške hlače", jaz jim rečem sicer M.C. Hammer hlače, bolj zaradi takrat super jingla You can't touch this kot kaj drugega.

http://www.ralphlauren.com/product/index.jsp?productId=3

Še ko so bile prvič v modi pred cirka 20 leti sem resnično upala, da menda ja ne bodo spet kdaj prišle v modo. Naj kdo reče karkoli hoče, ampak take hlače tudi temle ueber suhim manekenkam ne pašejo, kaj šele  komu, ki mu manjka nekaj centimetrov višine. Je bolje nositi še tako zguljene kavbojke izpred 10 let. Par strateških lukenj jih spremenilo v dizajner jeans. Pa bela bluzica, dolga verižica, velika torbica in ljudje bodo mislili, da smo iz kakšne fensi revije.

 

Vanja

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

3. maj 2009 20:06

Vanja_v_ZDA je napisal/a:
Naj kdo reče karkoli hoče, ampak take hlače tudi temle ueber suhim manekenkam ne pašejo, kaj šele  komu, ki mu manjka nekaj centimetrov višine. [pika] Vanja
Oh, kako se strinjam s tabo, obupne so. Vendelina jr. in ostale fashion victims, saj ni treba zagrabiti v čisto vsako oslarijo, ki nam jo ponudijo. Lani so bila balonasta krilca, ki pašejo recimo 10% žensk, letos pa diaper pants. Modo/oblačila je potrebno izkoristiti v svoj prid, torej nositi oblačila, ki nas polepšajo. Tale grozota pa ne dela usluge nikomur, sorry. RadaJem

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. maj 2009 20:15

Sem pozabla pripomnit, a ste opazle ceno?

 

Vanja

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

3. maj 2009 20:20

Jaz pa si ne morem kaj, da ne bi ob vsem napisanem pogrešala pisanosti tujih velemest. Tega, da ljudje nosijo tisto, kar je kao "no go". Ja, klasika je super, je večna in z njo ne zgrešiš, ampak jaz prav uživam, ko se sprehajam po tujini in gledam ljudi. Npr. London, noč, 5 stopinj celzija. Dekleta v balerinkah in sandalih brez nogavic, v tankih majicah in pisanih večplastnih oblačilih. Ok, Angležinje pač, boste rekli. Tega ne vidiš le tam. Tako urbano, ulično modo pogrešam pri nas. Mi smo tako zapeti. Saj ne, da sama izstopam, ampak, halo, ne obuti sandal teva za po opravkih? Tale je pa malo lovska. Pa brez zamere. Sledenje modnim smernicam je tudi potrošnja, čeprav jo mnogi kritizirajo in prezirajo. Lahko je strast, za nekatere je pa obsesija. V glavnem, želela sem le reči, kako fajn je opazovati neobremenjene ljudi - tudi neobremenjene z modo. Svetla jeans minica za v mesto -zakaj pa ne. Dobro, če imaš 100 kg in oblečeš fluorescentne pajkice, je malo mimo, ampak hej, to pa je samozavest, a ne? ;) No, že čakam na plaz kritik ... ;)

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

3. maj 2009 20:37

 Do sredine kolen? Tolk lepih nog pa

nimam, da bi jih kazala okol.

Kaj je to blazer in kaj so to naložene espadrile?

jade

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

3. maj 2009 20:53

Mame in očetje, upam, da se boste poglobili v točko o valeti.

tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti