Vnos pijače na letalo

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

1. maj 2009 21:38

Peugeot, saj piše, 100 ml na flaško oziroma tubo, in nič več, pa še to v zip vrečki. Vsega skupaj cca pol litra. V osebni pritljagi, seveda. Predvčerajšnjim je gospa pred mano na kontroli pustila dva deodoranta, lak za lase in eno ogromno tubo kreme. Plus še plastenke.

Jaz vedno tovorim eno plastenko v check-in prtljagi, da jo imam za takoj. Kaj vse sem imela pa zdaj za nazaj s sabo. Od sliv, ker se mi jih je zdelo škoda stran vreči, jabolk, raznoraznih zaev za pekarijo, od moke do ekstraktov, melase in zlatega sirupa... So mi pa že v trgovini zadeve primerno zavili, ko sem rekla, da bom šla z avionom (prozorna zaščitna folija).

Loni Makaroni

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 554

2. maj 2009 14:45

Ste me spomnile na prigodo,ko smo se vračali iz Črne gore in sem imela pri sebi v ročni prtljagi od tamale kužka s katerim je takrat spala,carinik je bil mlad in še sreča,da mu je ta starejši zraven njega rekel kaj mu je da se vendar vidi da je otroška igrača ,revček pasji je bil že tako ves izrabljen.Ne predstavljam pa si kaj bi bilo če bi tamlad carinik odprl,da vidi kaj je v tej igrači,noter sam pesek,a naša deklica bi tulila in mislim da bi se jo zelo težko potolažilo. chappy

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

2. maj 2009 16:12

Še jaz imam eno vprašanje. Letos prvič potujem z letalom in me zanima, če vzamete s sabo v letalo torbico in neseser (toaletni kovček) ali samo eno oz. drugo. V torbico vem kaj spada, v toaletnem kavčku pa imate verjetno kozmetiko itd ali ?!?! Hvala, malo me je sram, ker sem tako nepoučene okrog teh stvari. LP Sonce sonce51

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. maj 2009 16:27

Vse tekočine, tekoče pudre in kreme, ki so v večjih kozarčkih kot 1 dl (tudi če je pol prazno) morajo pasati v 1 litrsko zip vrečko. Lak ali gel za lase, pafume, kreme za britje in velike pakete losijona za sončenje ti bodo, ko boš šla skozi security zaplenili, če ga boš nesla s sabo v kabino. To boš morala check-in-at in upat, da bo pripotovalo s tabo.

Prah za oči, puder v prahu ipd. ni problem in lahko imaš v ročni prtljagi, ki jo neseš s sabo v kabino.

Vanja

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

2. maj 2009 18:51

Neseser načeloma lahko neseš na letalo, a v njem ne sme biti več kot za eno litrsko vrečko kozmetike. Vse tisto, česar med potjo ne potrebuješ, zapakiraj v toaletno torbico in pospravi v kovček/potovalko, ki jo boš oddala kot registrirano prtljago (v prtljažnik). Deodorant, vazelin, zdravila, parfum, šminko ipd. daj v prozorno litrsko zip vrečko, ki jo potem na varnostni kontroli pokažeš. Lahko da ti težijo, če imaš npr. lip gloss kar tako v torbici, lahko pa nobeden nič ne reče. Lahko naletiš na zelo striktnega "kontrolorja", lahko gre pa bolj na easy. Zadnjič v Španiji je ena potrnica pred mano pretrogala čez en liter mleka v tetrapaku. Ampak jo je varnostnik z malce prigovarjanja in spogledovanja nato spustil mimo s tistim mlekom. Ampak ziher je ziher. Nujne potrebščine zapakiraj v tisto vrečko, vse ostalo daj pa v registrirano prtljago. Jaz niti hrane niti pijače ne nosim s sabo - vse kupim po trgoovinicah in kafičih na letališču v mednarodni coni (za varnostno kontrolo).

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

2. maj 2009 21:31

Sama vse spakiram v kovček. V ročni prtljagi imam le dokumente, od kozmetike pa v mali toaletni torbici le šminko, puder v prahu in glavnik, za hitro korekcijo, če je potrebno.

V duty free coni (po kontroli) si običajno kupim vodo, za v Afriko sem si vedno kupila še kako žgano pijačo za jutranje razkuževanje črevesja. Ob vračanju domov si ponavadi v tej coni kupim še kakšno lokalno pijačo ali kulinarično posebnost.

Kamor potuješ, se alkohol težko dobi (za večerni kozarček vina ali piva je najbolje, "podkupiti" natakarja s kakim evrom, če ne bo malo kriza...), cene ustekleničene vode so pa lahko zasoljene, vendar nikoli čez 3€ (10€ je res malo pretirano). Ampak je drugo tako poceni, tako da se to niti ne pozna. Moj nasvet redne popotnice, čimmanj kompliciraj, tisti dve uri na letalu se pa tudi hitro preživi :)

 

katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

3. maj 2009 0:51

Potujem skoraj vsaka 2 tedna že drugo leto (Frankfurt, Pariz) in vedno nosim 1,5 l plastenke s seboj v potovalki. Torej preverjeno lahko, le ne med osebno prtljago. lp ZIMA

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. maj 2009 9:44

@ sonce51:Torbica ja, neseser ne. Oziroma, da se ga v kovček, ki si ga oddala že na čekiranju prtljage (in tako daš lahko notri strašno veliko šamponov in tonikov in ostalih tekočin). Skladno s tem je najbolje, da se kupijo največji kovčki. Ga ni čez 120 cm X 75 cm X 35 cm V nasprotnem primeru boš zlagala iz neseserja v plastično vrečko (zadaj bo pa ena silno dolga vrsta). Drugače ima pa ljubljansko letališče čisto korektno spletno stran, je tudi rubrika "nasveti za potnike".... Vendelina jr.

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

6. jul 2011 10:02

Tud pri check in prtljagi je potrebno malo pazit. Če nimaš kakšne ekstra karte je tudi tu omejitev, 23 kg, doplačila znajo bit kar huda. Oz te zna na koncu pridet ceneje če kupiš vodo v vmesni coni po kontroli, kot pa doplačuješ za pretežko prtljago.

Kar zadeva kozmetiko, pa prodajajo te majčkene embalažice mil, losjonov, remic, zobnih past itd Namenjeno so ravno zato. Sama jih redno koristim. Ko se spraznejo jih le dofilam iz ta velike plastenke.

So pa na eltališčih prav fanatični :) Sem imela nekaj mesecev nazaj že skoraj prazno olje v 125 ml plastenki od Locitana, pa so jo vzeli  Sem pozabila prelit in upala, da ne bojo na vsako flaško gledal kolk ml ima 

OlivaB

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

6. jul 2011 16:47

Omejitev kilaže je odvisna od letalskega prevoznika tako, da 23 kg vse vpreko ne bo držalo.

 

Kar se pa "fanatičnosti" letališke kontrole tiče, bi si pa edino želela, da se le-ta še poveča. Ko se namreč med boardingom dobesedno sesuje cel sistem premikanja po letalu, ker bi ljudje najraje uleteli v kabino z maxi kufrom. Ko zasede prtljaga enega cel overhead compartment, ki naj bi bil za prtljago treh potnikov in letalo nabere mastno zamudo zaradi te zmede me res prime, da bi kake extreme prijeme potrenirala na nepismenih ljudeh. (pri vsakem prevozniku, so te zadeve obdelane do zadnjega detajla v Q & A)

Pravila v letalskem prometu, ki se začnejo s tem, da je embalaža tekočine v ročni prtljagi ne 300 ml, ne 125 ml ampak 100 ml, pa nadaljujejo s tem, da ima kovček za ročno prtljago mero x * y * z cm in ne x+10 * y+10 * z+10 in končajo s tem, da med vzletom pač ne siliš iz svojega sedeža brez tehtnega vzroka so namenjena delno naši varnosti in hitrosti ter učinkovitosti transporta. Kdor jih vidi kot strašne komplikacije in oh in sploh teženje je ponavadi iniciator kilometrske vrste za čakat in sploh nevem kaj dela na letališču. Avtomobilski transport namreč poteka v piko po želji voznika

Viva Meier

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti