Sladkorna bolezen

Lorelay  

član od: 1.5.2009

sporočila: 6

tema odprta - 1. maj 2009 12:48 | ogledi: 34.759 | odgovori: 45

Rabim pomoč

Imam sladkorno bolezen tipa 2. Še nedolgo nazaj sem sladkor obvladovala s pravilno prehrano. Sedaj se mi je precej dvignil ( ne pade pod 15). A mi lahko kdo pomaga in mi svetuje, kaj lahko jem in kako prpravljeno, da se sladkor naglo zniža( če je možno brez zdravil seveda), saj sem zelo zaskrbljena ker mislim, da je moj pankreas odpovedal. Ali obstaja kakršno koli živolo, ki mi lahko pomaga.

Hvala vsem za odgovor.

Lorelay

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

1. maj 2009 12:53

Mislim, da je pravi naslov diabetolog.

jade

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

1. maj 2009 12:56

Eni priporočajo zeleni čaj. Še vseeno pa bi na tvojem mestu upoštevala Jadin nasvet. RadaJem

Lorelay  

član od: 1.5.2009

sporočila: 6

1. maj 2009 12:59

Hvala obema Vem, vem, trenutno sem na strogi tridnevni djeti po naročilu moje zdravnice. Pa ne gre vseeno dol. Res se bojim, da bo treba na tablete. Vseeno hvala Lorelay

Robyn  

član od: 21.11.2008

sporočila: 6

1. maj 2009 13:06

Diabetes tipa 2 je zelo težko obvladovati samo z dieto. Nekaj časa že, kasneje pa je potrebno zdravljenje z tabletami oz. peresi. Stroga tridnevna dieta ti žal ne bo dolgoročno pomagala. Res je, da boš mogla doživljensko imeti določeno dieto, vendar brez zdravil, še posebno, če imaš KS na tešče nad 15 ni obvladljivo. Nočem te strašiti, vendar tako visok KS privede do nepopravljivih težkih posledic. Ne odlašaj in ne boj se. Z diabetesom je še vedno možno zelo kvalitetno življenje. Vem, delam z diabetiki. Če te karkoli zanima, vprašaj! Robyn

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

1. maj 2009 13:11

Malo sem še pogooglala, omenjajo se še: - cimet - telesna aktivnost - alfalfa kalčki - laneno olje - čebula, česen - ginseng - ribje olje - grško seno (fenugreek) Srečno. RadaJem

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

1. maj 2009 13:54

Ker sem na medicinskem področju popoln laik, ti lahko svetujem le kot takorekoč sosladkornica ali kakorkoli bi že temu lahko rekli.

Kot je že povedala jade je pametno diabetologa dosti spraševati. verjetno se vidita vsake tri mesece in ni napak, če si vprašanja zanj (oziroma zanjo, ti imaš najbrž zdravnico) zapišeš sproti, ko se ti porajajo in se o vsem pogovoriti na rednem pregledu.

Če si v kakšnih dvomih med dvema rednima pregledoma, tako kot zdaj, ko ne veš kaj bi pa zdravnico pokliči in se posvetuj z njo. Včasih je tako, kot se je očitno zgodilo tebi, da ti nekaj predpišejo ali naročijo pa se ne spomniš, da bi vprašala kako in zakaj (ali si pa že tako utrujena od ur in ur in ur stanja pred ambulanto, da se ob prvi priložnosti pobereš domov), pač telefoniraš in prosiš za pojasnilo.

Tridnevno dieto ti je zdravnica verjetno predpisala zaradi kakšnega diagnostičnega razloga.

Je pa koristna za tiste, ki so pojedli pokvarjeno ribo. Tri dni pijejo malo mlačne slane vode vsake tri ure in jim gotovo pomaga.

Drugače, če ne gre ravno za takšno ali drugačno zastrupitev pa ne verjamem, da bi ti lahko tridnevna dieta komu koristila, posebej ne za kronično stanje kot je sladkorna. Prav lahko  da se motim in če bo učinkovala, bom zelo vesela, če mi jo posreduješ.

Od omenjenih zdravil pa lahko trikrat podčrtaš telesno aktivnost, ta preverjeno pomaga.

Baje pa tudi šnops zbija sladkor (samo deloma preverjeno, s katastrofalnimi stranskimi učinki), tako da ga ne morem priporočiti - vprašaj zdravnico.

 

nola

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

1. maj 2009 13:55

Moj mož si pomaga s kislim zeljem. Kadar recimo greši (kar seveda ni prav), poje kar veliko kislega zelja . ursa40

Lorelay  

član od: 1.5.2009

sporočila: 6

1. maj 2009 14:31

Pred leti so mi ugotovili povišan sladkor, kar sem do danes nekako urejala s prehrano. Sedaj se mi je stanje poslabšalo seveda po moji krivdi. Stresna služba, celodnevno delo in zelo malo časa za pripravo hrane, ki bi si jo nosila v službo, pa tudi cene zelenjave in sadja so zelo pripomogle k poslabšanju. To tridnevno sadnozelenjavno dieto ti predpišejo, ko želijo ugotoviti, če se s prehrano še da pomagati. To sem že probala pred leti in je pomagala. Sedaj pa ne vem kje grešim. Morda si ne pripravljam zelenjave pravilno oziroma morda spoloh ne pripravljam prave zelenjave. Zato se obračam na vas vse. delala sem si 30 dkg mešane zelenjave in 7 dkg piščanca, morda pa je v tej mešani zelenjavi kaj tagkega, kar ne zniža sladkor. (bučke, paprika, bledez, paradižnik sem pocvrla na čajni žlički olivnega olja in skoraj nič soli) . Morda bi morala vse samo skuhati. Morda je v tem napaka. Lorelay

Lorelay  

član od: 1.5.2009

sporočila: 6

1. maj 2009 14:33

Saj ne vem kaj več delati. Lorelay

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti