Toksični morski sadeži

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

tema odprta - 28. apr 2009 11:47 | ogledi: 3.773 | odgovori: 5

Zanima me ali ima kdo kakšne informacije o domnevno okuženih morskih organimih iz hrvaškega morja ? To novico so prejšnji teden objavili nekateri slovenski mediji da naj bi zaradi cvetenja nekaterih preddelov Jadrana ,ki ga povzroča toksični fitoplankoton bile okužene predvsem školjke, polži in kot navajajo tudi ostali morski organizmi.

Ker je Hrvaška v zadnjem obdobju na udaru Evropske javnosti zlasti Londona sem takoj podvomil v resničnost in predvsem dobronamernost take informacije. Da preverim kaj o tem vedo Hrvati sem klical prijatelje v Zagreb med njimi tudi tamkajšnjega vetrerinarja ki dela na njihovem VURSU vendar o tem ni vedel nič Nasprotno, režali so se mi . Sem pa bil včeraj v Umagu in seveda me je prva pot zanesla v ribarnico. No tu pa sem bil začuden. Rib kolikor hočeš, kupcev pa nobenih. Nekatere ribe so bile že na izgled stare tako da se z prodajo očitno nekaj dogaja.

Ampak jaz sem ribe vseeno kupil , jih pojedel in bile so odlične.

Vsa reč je rahlo čudna predvsem pogrešam korektne informacije v resnih, nacionalnih medijih. Za školjke itak vemo, da so vsako leto neko obdobje rahlo okužene in da jih takrat pač ne jemo amapk ni pa jasno kaj je z ribami.

Če torej ima kdo kakšno kvalitetno informacijo bi bilo prav da jo objavi.

LP

hedonist

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

28. apr 2009 11:50

Hm, če je to res, so toksične tudi ribe v našem morju ...

Atina

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. apr 2009 14:00

Atina je napisal/a:

Hm, če je to res, so toksične tudi ribe v našem morju ...

Atina

To pa ne, toksične so do mejne črte ki je Slovenija kontrolirala do leta...........

Vse je to propaganda, katere rezultat je ta, da ne bomo verjeli tudi če bo res.

Pa mimgrede: ko se kapitalizem sesuva v prah in pepel, nama na TV servirajo CIA propagandne filme ( nadaljevanke ) o Sovjetski Zvezi. Naj verjame kdor lahko.

ežoj

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

28. apr 2009 14:11

Če gre za isto zadevo, se mi zdi, da so informacijo nekoliko nerodno lansirali hrvaški inšpektorji, ki so (upravičeno ? ) zgroženi, da školjke in ostali morski sadeži ne potrebujejo več sanitarnega pregleda, ampak je dovolj, da prodajalec da izjavo, da je z robo, ki jo prodaja, vse v najlepšem redu. lp Vlado

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

29. apr 2009 12:54

Mislim, da pri nas /v Jadranu/ živeče ribe ne akumulirajo toksinov iz alg oz. fitoplanktona, občutljivi naj bi bili samo različni mehkužci, predvsem školjke.

 

Nasja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti