Super kulinarični blog

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

20. apr 2013 11:05

Ja rimljanka to je pa res. pri sosedih je vse boljse. A pri vasih tud?

pa kaksna umetniska fotografija. Preberi si post se enKrat.  A to da kroznik izgleda lepse kot p***** je umetnost po novem?

Mygrace

sporočila: 6506

20. apr 2013 12:10

Aja, sem pozabla posolit: Golica je šodr, drek v piksni je pa umetnost, knede?

 

Ja, saj vem, sporočilna vrednost pa to.....ampak vedno se konča pri človeku, ki ocenjuje. Ocenjuje pa na podlagi svojih izkustev v življenju. Ki se začnejo že davno pred prvo besedo, začnejo se z ugajanjem na vsak način, kajti od tega je odvisno preživetje vsakega posameznika.

 

Za domovino, z mladino naprej

Mygrace

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

20. apr 2013 12:45

Določeni osebki (moja osebna mnenja so tukaj nepomembna) vedno sprovocirajo iz teme ven, ostali pa nasedejo in bi prosil, da ostanete na temi: Super kulinarični blog. Hvala.

Jernej - administrator

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. apr 2013 14:35

mišzmoke je napisal/a:

, bannanna, a ti veš, kako zgleda iz lonca na mizo, pa še slikat vmes? Poskusi kdaj!

lp

 

 


mzm

 

Ajoj, pa ravno tista se oglasi, ki dela v povprečju daleč najlepše slike. 

 

 

Kot drugo, nihče ni rekel, da ni prostora za doktorromane. Preberi post še enkrat. 

Vanja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. apr 2013 11:15

Nekaj zadnjih postov me je sprovociralo, da napišem nekaj besed v tej temi, čeprav sem se odločil, da se ne bom oglasil ( ja, zarečenega kruha ……. )

Nekaj vas je zapisalo nekako v stilu, da občudujete fotografije ampak, da ne znate ( veste, morete ………. ) kaj takega ker ……….

Pa ni tako. Čisto vsi ste sposobni kaj takega naredit s » ta pravim » pristopom. O vsem je treba dobro premislit, poznat nekaj dejstev, uporabit nekaj pripomočkov in………… voilla, » čudovite » fotografije so tu.

Najprej: zelenjava s kuhanjem izgubi intenzivno barvo, torej za fotografiranje je treba zelenjavo ( korenje tudi ) kuhat največ 30 sec do ene minute. Krožnik s jedjo je treba uredit ( angleško se temu reče styling – pomeni ( v prostem porevodu ) kako jed postaviti na krožnik da je videti čim bolj nenaravno )po vseh pravilihza fotografijo ( se pravi, vodilna linija, pravilo tretjin, trikotnik, parno ( ali pa je neparno, nikoli ne vem ) število »« objektov »……………..  Seveda je treba mal pomisliti tudi na barvno uravnoteženost ( po tistem barvnem kolesu ali kaj je že ), se pravi, če slikate golaž, ki je nekje rdečkast, za protiutež bi moglo bit kaj modrega, recimo prt. Uporabit je trba  tudi vse pripomočke, recimo grelc za vtiskovanje sledi mreže od žara, fen za pihanje cigaretnega dima, da je videti, kot, da je jed vroča in se kadi, pripraviti je treba krtačko in strojno olje, da se premaže kakšna zelenjava, da se sveti, pripraviti poseben močan fen s katerim se meso naredi » ravno prav » zagorelo ( rjavo ), da je videti hrustljivo. Če se slikajo sendviči je treba vstaviti valovito lepenko, da niso videti zbiti, posebno je treba bit pozoren pri » čorbah », ker so preveč ravne, lahko se vstavi stiropor in na njega se postavijo trše sestavine in vse prelije s tekočino……………… in tako naprej, dajte domišljiji prosto pot.

Seveda je treba nabaviti vse za fotografiranje, se pravi nekakšna senčila, da se dobi mehka difuzna svetloba, odsevne ploskve………………. Fotoaparat je lahko tudi za 80 €v, čeprav je boljše nabaviti kakpšnega dražjega, ki snema v takoimenovanem RAW formatu, to je en tak način, da se fotografije obdelajo s posebnim  Photo Shop programomin pol niso več niti malo podobne tistemu kar se je zares slikalo.

Po vsem tem, dobite fotografije, ki so pravzaprav umetniška fotografija, s hrano in kulinariko pa to nima nič skupnega.

Seveda sem pogledal blog (  bratinov ) prebral ( se mi zdi večino  ) napisanega:  čudovito, čudovite slike , moje občudovanje. Slike so res umetniške, besedilo enkratno, nič preveč napisanega, ravno prav, verjetno po pravilih » blogerske » umetnosti vrhunski izdelek ki žal s kulinariko nima nič skupnega ( ali zelo mal ). Pri vsaki fotografiji iz teme o kosilih je več kulinarike kot v celotnem tistem umetniškem delu. Naj omenim le  sliko na strani 2893, teme o kosilih, s tisto ponesrečeno ribo:  to je dobesedno več kulinarike kot na celem tistem blogu ( no, naj povem, da vrhunski fotografi hrane, včesih nalašč dodajo kakšno nepravilnost pri hrani, morda kakšne drobtinice posujejo nalašč, da je vse videti » kao » bolj naravno ). Nekje piše, da je avtor tistega bloga fotograf, pa tudi iz umetniške fotografije se vidi, da stvar obvlada, tako da sploh ne dvomim, da tudi uporablja vse ( in še več ) opisane prijeme.

Na koncu  kako je to vsaj malo videti, pri ameriški fotografinji hrane Nicole S. Young, pravzaprav, kako to ona predstavi v svoji knjigi ( o groza, spet omenjajo knjige  ) Food Photography:

zgoraj, dodajanje " dima ", spodaj obdelovanje " pečenke ( poščanca )  do prave barve s močnim fenom:

in dodajanje " pečenja na žaru ":

in še fotografiranje:

fotografije so preslikane iz zgoraj omenjene knjige  Nicole S. Young.

ežoj

majaos  

član od: 14.5.2012

sporočila: 510

21. apr 2013 11:42

Ežoj, tako je 

majaos

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. apr 2013 12:20

Zelo prav si se odločil, da si napisal in predstavil slike, saj si marsikdo ne predstavlja, kaj je v ozadju. Slišala sem, da je čokoladni sladoled v reklamah  menda prelit z nafto. Kot sem kupila, sem tudi prodala, itd.  Ljudje radi gledamo lepo, to doseči pa ni vedno enostavno. V 24 kitchen se tudi ne morem nagledati barv in se pogosto sprašujem kaj delajo, da so tako čudovite barve. Še reče se, da jemo najprej z očmi. Zato so vaše slike, dragi foto kuharji še toliko bolj dragocene, ker so brez umetniških trikov.

 

naor

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

21. apr 2013 14:24

ežoj, tvojemu pisanju, moj velik globok priklon in hvala za tvoj trud in čas, s katerim si meni razširil nepoznano obzorje , lepo nedeljsko popoldne

babka1951

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

21. apr 2013 14:38

Heh, jaz sem si šla pogledat samo tisti video o beef wellington, pa me montaža, close-upi z zamegljenimi (vazeliniranimi) objektivi, repetitivna glasba, suspenz s predpasniki in kravatami, nazadnje pa še veliki finale v jedilnici, še najbolj spominjajo na tiste klasične porn filmčke (tiste, v katerih pregovorno nastopajo čistilci bazenov in kabelski tehniki). J***ga, kot je rekel nek ljudožerec, sto ljudi, sto okusov... lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti