Redilna hrana za dojenčka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

6. maj 2011 22:50

Strinjam se z naor, hitro stran z umetno hrano. Če se bo navadila take, zlasti sladke hrane, jo boš težko prepričala, da bi kasneje jedla kaj bolj zdravega. Tudi za piti mi dajemo samo vodo in nič drugega, pa ni nobenih težav.

Tudi jaz je pri tej starosti ne bi silila z gosto hrano, mogoče ji preprosto ne paše. Moja prvorojenka se do 10 meseca gh ni niti dotaknila, uživala je zgolj mleko in bila baročno zalit ter neverjetno zadovoljen otrok. Šele po tem obdobju se ji je kar naenkrat 'odprlo' in je začela jesti vse po vrsti.

tulka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. maj 2011 23:15

Tudi otroci so različni. Jaz sem otrokoma kuhala sproti, lepo domače, kot so mi pač svetovali, nobene kupljene otroške hrane ali kašic, razen izjemoma kak insatnt čaj za na pot.  Toda, istočasno:  moj sin je zrasel ob sladkanih čajih in sladkih sokovih ter s sladkanim čokolinom v ustih, ko je zvečer zaspal s flaško v ustih (od kakega osmega meseca do osmega leta je tako večerjal, seveda po običajni večerji "na žlico" ali z vilico ...), pa je zdrav ko dren, pri 26 letih ima v zobeh v eno samo plombo, zobozdravniki mu še prask na sklenini niso našli. Ne bom omenjala, da bi v otroških letih živel in umrl na sladkarijah ....

Hči je pa od nekdaj zdravo jedla, ni marala sladkega, pila je pretežno vodo, vedno jedla veliko sadja, določene vrste zelenjave in meso, a imela nenehne težave s celulitom, pa tudi plomb ima več po ustih in težav z zobmi kot brat. Vedno je bila lepo baročno zalita, tudi kasneje, ko je odraščala, je pazila na hrano, da ni bila preveč okrogla. In tako je še danes. Je našla način prehranjevanja, ki ji ustreza, je vse, ničemur se ne odreka, a v razumnih količinah, skrbi za redno gibanje in nima nikakršnih težav.

 

Otroci imajo različne potrebe, starši pa moramo nekako odkriti, kaj je za njih najbolje in kaj jim ustreza. Treba jih je navajati na različne okuse, že od malega, ko pač začnemo uvajati običajno hrano. A tu se potem mame začnemo "loviti", sploh če se nam zazdi, da nekaj ni v redu, kot nam je potožila naša članica. Jaz bi ravnala, kot so ti svetovale:  kupljene zadeve kot so obstgartni in podobno, naj postanejo bolj izjema (ko se gre na pot ali na obisk), sicer pa deklici dajaj čim bolj raznoliko hrano različnih okusov (blagih seveda - pire krompir ji naredi s smetano na primer, ali vanjnaribaj svež korenček, bo malo bolj sladko, ali mu dodaj kuhane bučke ...).

Mao potrpežljivosti, pa bo. Ampak če se otrok sicer dobro počuti in ni videti nekih zdravstvenih težav, po moje pretirana skrb ni potrebna.

Pa kak mlečni zdrob ji skuhaj, ga malo sladkaj, če ima to rada, saj ne bo konec sveta. Pa mlečni riž enako.

Mamamia

 

mamamia

jewels  

član od: 14.8.2014

sporočila: 2

26. sep 2014 14:44

No naj povem še jaz.. moja hčerka ima 9 mesecev, rojena normalno na rok in tehta 6560g in je velika 66,5 cm! Ni pod težo, normalno se razvija, postavlja se na noge itd. Pediatrinja jo je pohvalila kako napreduje... imave pa tak jedilnik:zjutraj ob 7.00 popije 250 ml domačega polnomastnega nič redčenega mleka in se igra kakšno urco ter zaspi do 10.00! Takrat imave sadno malico npr. banana z piškoti in smetano al jabolko al sadno skutico al kompot iz domačega sadla brez dodanih sladkorjev..tudi čez dan pol pije od kompota sok, drugače pa čisto vodo..nič nobenih sokov in čajev...ob poldne je kosilo, mineštrca zelenjevna al goveja juha al bučna juha, tudi porova juha.. zraven pol še kakšen pire pa telečja hrenavka od mdk..in voda!!! Popoldne je spet malica tam okoli 4h večinoma sadna ali mlečna.. zvečer pa spet mleko 300 ml. In je vse ok, tudi pediatrinja mi je rekla da ni za zganjat paniko dokler je zdrava in se normalno razvija, da nekaterim celo že pri prvem sistematskem predlagajo hujšanje ker da so predebeli... pač da je njena teža glede na starost in razvoj normalna!! TAKO DA NE SE SEKIRAT, PREDVIDEVAM DA JE TVOJA ISTA KO MOJA, MALI DROBIŽEK POLN ENERGIJE...IN UPAM DA SEM TE KAJ POMIRILA!!!! Lp

jewels

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

26. sep 2014 15:04

Vprašanje je bilo postavljeno leta 2009, še  malo, pa bo dete šlo v šolo, suhceno ali okroglo, verjetno je še živo. Če se mama v tem času ni pomirila, se ne bo nikoli.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti