Lincer torta

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

4. apr 2009 23:46

bi rekel da takega http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6262 ;) v isti kuharici, kjer je tej torti posvečenih kar nekaj strani zgodovine in opisov razvoja in kopij iz receptov iz starih knjig je tudi že zgoraj omenjena vmešana varjanta. ta gre tako: 200g masla 200g sladkorja v prahu 3 jajca sok in lupinica pol limone 1/2 žličke mletih žbic 1 žlička cimeta 130g mletih praženih lešnikov (lahko zamanjamo z mandlji) 1 pecilni prašek ---- 40 g marezanih ali nalistanih mandljev sladkor v prahu 1 bel tortni oblat ribezova marmelada (150g) maslo, dišavnice in sladkor penasto vmešamo. vmešamo jajce za jajcem. moko in zmlete lešnike ter pecilni prašek zmešamo in narahlo vmešamo v spenjeno maslo z jajci. 2/3 testa ramažemo po pekaču. nanj položimo oblat za prst manjši kot pekač. namažemo z marmelado in preostalo testo nadevamo v slaščičarsko vrečko in z navadno okroglim nastavkom nabrizgamo rob in mrežo. posujemo z mandlji in pečemo 1 uro v srednje razgreti pečici. še vedno je linška in iz zanesljivega vira. je nekoliko mlajša od prve, ki je prirejena verzija iz 1822. ta nima datuma, vendar je dunajska klasika pred 1918, ker se takrat nehajo recepti za dunajski dvor... dodatek cimeta je variacije "originalnega" recepta iz leta 1822. cellnet

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. apr 2009 11:32

Aha, se mi že malo bolj svita - očitno gre za t.i. "hostijo" (tisto kar izgleda kot pergament oz. "paus" papir). In po vsej verjetnosti je v receptu omenjen zato, da se marmelada ne vpija v spodnje, krhko testo in to ostane res krhko?

Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. apr 2009 11:56

mamaF, tudi brez oblata vmes se marmelada ne vpije v testo. Preizkušeno, kot sem že napisala, v dveh slaščičarnah (Jindrak in K&K hof Backerei) v Linzu, v ta drugi mi je gospod tudi pojasnil vse o linški torti (in prvi recept izhaja tam kmalu po letu 1600 in nekaj, tako da velja recept za linško torto za najstaresjši recept za torto sploh - če ne drži, potem gospod iz Hofbackereia očitno ne ve, o čem govori. Edino si niso na jasnem, od kod točno izvira, po eni varianti nekje iz Španije, iz dela, ki je bil pod arabskim vplivom.

Tako so mi povedali, tako da kakor sem v Linzu kupila, tako prodajam dalje.

No, v K&K Hof bck dodajajo v linško torto tudi muškat, ponekod se ne izognejo niti kardamomu, nikakor pa ne smejo manjkati nageljnove žbice in cimet. Torej je na osnovno linško testo več variacij na temo začimbe.

Mamamia

mamamia

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

5. apr 2009 12:59

ja, točno tako mamamia, recept je eden najstarejših za torto sploh. prvič je bil objavljen pod imenom "linzerdorten" 1719 v salzburški kuharici in ta se dosti ne razlikuje od tega, ki je v uporabi sedaj. ker je moja kniga iz leta 1975, pa ne omenja zapisa, ki so ga odkrili leta 2005, z navodili kako pripraviti linško torto iz leta 1653. originalno linško testo je vsebovalo sicer samo limonino lupino in sok. verzija iz leta 1740 pa že omenja cimet. ostale začimbe so bile dodane kasneje. cimet in žbice so del originalnega recepta postale 1822. cellnet

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. apr 2009 13:41

mamamia je napisal/a:

mamaF, tudi brez oblata vmes se marmelada ne vpije v testo.

Mamamia

mamamia

Ja, sej jaz ga še nikoli nisem uporabila, pa je bila torta krhka, kot pač mora biti. Sem pa do sedaj v testo vedno vmešala le lešnike ali mandlje, ne pa začimb (razen malo limonine lupinice) - ampak  moram absolutno ob prvi priliki sprobati še s ščepcem cimeta in kardamoma ali klinčkov. Sliši se dobro!

Mojca

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

5. apr 2009 15:08

no tisti oblat, bi rekel, da je tam zaradi popolnosti... naredi nekaj za izgled, za okus pa nič... danes sicer pečem kuglof, ki zdaj vzhaja drugič jaz grem pa ven, da se malo posončim. čez teden bom poskusil še en recept, ki mi ga je poslal nola, potem pa se ponovno po dolgem času lotim te torte. zadnja leta je bila reducirana na linške piškote za božič. vedno sem pekel tisto prvo, s krkega testa, bom naslednjič poskusil to drugo iz vmešanega testa... pa še zanimv se mi zdi nasvet o muškatnem orešku in kardamomu. hvala mamamia. me zanima rezultat... poročam ;) cellnet

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti