Velikonočno ustvarjanje z otroki

anagerzina  

član od: 29.11.2002

sporočila: 280

tema odprta - 2. apr 2009 11:28 | ogledi: 7.934 | odgovori: 21

Pozdravljeni!

Letos bi rada skupaj s svojo skoraj 2 letno hčerko ustvarila nekaj velikonočnega, pobarvala jajčka, naredila kake kokoške, zajčke,... in seveda tudi kaj spekla, da bo lahko tudi ona sama malo packala z mano po kuhinji. Rada bi kake predloge, kaj sami počnete s svojimi otroki, kak fajn recept,... kar vam pride na pamet. Zelo vam bom hvaležna.

LP!

Ana

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

2. apr 2009 11:45

Lani smo z otroki delali take zadeve in se imeli prav fino! Mogoče ti pride kaj prav, čeprav so večji, kot tvoja pikica.

 

http://www.kulinarika.net/recept/sladice/Velikonocne_do

 

Lahko narediš tudi kokoške iz listnatega testa:

 

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9916

 

Tudi za letos načrtujem kar nekaj tovrstnih aktivnosti, če bo le čas in dobra volja . Bom še kaj napisala.

Pe še nekaj povezav:

http://www.coolinarika.com/recept/uskrsnje-zeke

http://www.coolinarika.com/recept/uskrsnji-pilici-u-gnij

 

 

katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

biba  

član od: 26.10.2004

sporočila: 542

2. apr 2009 11:55

Petelinčki in kokoške: razrežeš škatlo za jajca po posameznih posodicah. Prve štiri-to so zunanje posodice (na vsakem robu škatle ena) bodo za petelinčke ostale lahko uporabiš za kokoške. Iz kolaž papirja izstrižeš kvadre v velikosti nekje od 10 cm dolžine do 5 cm širine, katere potem po dolžini nastrižeš v več trakcev vendar ne do konca - do polovice kvadra. To nalepiš na posodico, ki si jo izstrigla iz škatle na tisti del, ki je bolj okrogel. Lahko nalepiš več plasti in če bo vsaka plast druge barve bo še lepše. Ko se posuši lepilo, previdno s škarjami povlečemo po papirju, da se nakravžla, in dobimo perje za petelinčka. Na sprednji del košarice, ki je špičast, nalepimo učke ki smo jih izstrigli iz kolaža in izdelamo kljunček. Na vrh glavice iz papirja izdelamo še čopek. Notri damo pirh. za kokoške podobno le perje je krajše... Iz izpihanih jajc pa lahko narediš okrasne pirhe, tako da jim najprej narišeš črte, prevlečeš spodnji del z lepilom, povaljaš v zdrobu-posušiš-drugi del spet prevlečeš z lepilom- povaljaš v koruznem zdrobu-posušiš. Tok mi je zaenkrat prišlo na misel, če se še kaj spomnim pa pišem veliko lepega ustvarjanja želim! biba

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. apr 2009 12:02

Za barvanje jajčk imaš v trgovini set 'svinčnikov' iz gela, s katerimi je moj lani dveletnik pridno ustvarjal. Pišeš po toplih jajcih.

Atina

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. apr 2009 16:12

Ko sta bila moja dva tako majhna, sem jajca najprej v trdo skuhala ali pa jih izpihala in napolnila z mavcem, potem pa sta lahko brez skrbi ustvarjala. Po jajcih smo packali z navadnimi vodenimi barvami (akvarel) in alkoholnimi flumastri. Ko so se posušila, sem jih z naoljeno gazico še "spolirala", da so se lepo svetila.

Sicer pa je takom malčkom v veliko zabavo packati s testom - skupaj s hčerko lahko naredita testene košarice za pirhe (trakovečvrstejšega kvašenega testa spleteš v kito, kito pa oblikuješ v obroč), ki jih pemažeš z jajcem, malčica pa lahko nanjo lepi še majhne kroglice iz testa, rožice ...., potem pa košarice spečeš in v ohlajene posadiš po eno pobarvano jajce - za velikonočni zajtrk.

V te namene je zelo uporabno tudi slano testo (sol, moka voda), ki ga razvaljaš, s hčerko z modelčki za piškote izrezujeta rožice in ko se posušijo (lahko kar v pečici na majhni temperaturi) jih z vodenimi barvami ali temperami pobarvata. Suhe še prelakiraš, da se lepo svetijo :)

Mojca

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

2. apr 2009 16:45

Tudi mi smo ustvarjali s slanega testa, spletli košarice ali pa sem jim jaz na palčkah za ražnjiče oblikovala kokoške in so oni to z vodenimi barvicami barvali. Veliko smo tudi izrezovali iz papirja, zajčke, kokoške ali piščančke, ki so držali pirh. Lahko jih zrežeš ti, hčerka pa naj jih pobarva. sweets

mark5  

član od: 4.4.2008

sporočila: 443

2. apr 2009 18:41

Super predlogi,tudi sama vam predlagam da lahk s svojimi otroki ustvarjate in se zabavate,veliko veslja jim boste naredili če bodo lahko sami in po svoji volji okrasili pirhe četudi se potem kakšen zdrobi ne bo zato nič narobe užitek pa bo. mark5

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

2. apr 2009 19:55

tudi cisto navadni piskoti so lahko super zadeva - vsaj pri nas ker mali rad izrezuje kekse. Le pripravit se moras da bos velikokrat morala zgnesti in razvaljat testo Potem jih pa prelijeva sladkornim prelivom (lahko mazeta s copicem, ali pa ga das v plasticno vrecko, ki ji odrezes luknjico, pa na vrhu zavezes da ne stece), vsekakor prej mizo dobro zasciti LP, R.

tanjaj  

član od: 15.6.2007

sporočila: 918

2. apr 2009 20:34

mi bomo barvali stiroporasta jajčka. tempera zmešaš z mekol lepilom in jajčka pobarvaš, potem pa jih povaljaš v sladkorju. mi jih potem obesimo po stanovanju in po vejicah. tanjaj

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

2. apr 2009 20:47

Tanjaj, pa še v zdrob in polento bo več barv. Ali pa kontra, tako smo včasih mi, najprej v mekol lepilo,nato povaljat po zdrobu in potem barvat. sweets

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti