Biskvit

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

tema odprta - 2. apr 2009 11:01 | ogledi: 23.709 | odgovori: 95

Kateri način priprave biskvita vam je najljubši oziroma kdaj katerega od njih uporabite?

Se praviloma držite najbolj običajnega recpeta, da  rumenjake stepemo s sladkorjem in vmešamo stepene beljake ter presejano moko? Kdaj ga pripravljate tako, da rumenjake  s sladkorjem stepate nad soparo in dodate stepene beljake, ko je masa ohlajena? Ali rumenjakom dodate vodo (ene uporabljajo mlačno ene hladno?) V katerih primerih dodati biskvitu maščobo? Dodajate sladkor v prahu ali kristalni sladkor?

 

A dela katera morda tako, da v stepene beljake previdno vmeša stepene rumenjake in ne obratno, kot nas dela večina? Ali mase vmešavate postopoma, na primer najprej tretjino belajkov v rumenajke, pa tretjino moke, pa znova beljake in moko in tako do konca?

Kaj od tega je za kaj dobro? In kaj menite o tem, kot jih počne kar nekaj dobrih pekaric, ki jih poznam, namreč da jajca s sladkorjem stepejo kar skupaj, nič ne ločijo beljakov od rumenjakov, testo je pa vseeno  rahlo, mehko in sočno?

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

žigolino  

član od: 14.8.2008

sporočila: 112

2. apr 2009 11:17

Jaz sem bila tako naučena 1jajca 2dag sladkorja 3dag moke oz.1,2,3 se pravi 10 jajc 20dag sladkorja 30dag moke.To je osnovni recept za vse biskvite,poljubno nato dodajam kakav,orehe,lešnike,vendar vzamem stran nekaj moke.Biskvit je vedno penast. Kadar delam biskvit za čupvce dodajam olje in mleko ali vodo,takrat posebej zmešam beljake.Biskvite vedno pečem na 180° rulado pa 220°. Za rulado tavečji pekač od pečice 5jajc,10dag sladkorja,13dag moke. Pa še en trik,jajca naj bodo vedno sobne temperature.Poizkusite en biskvit spečt z mrzlimi jajci enega pa z toplimi?! Pa še to moko vedno presejem in jo vmešam ročno.Je pa tudi veliko odvisno kakšne firme je moka. žigolino

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

2. apr 2009 11:21

Jaz ga delam kar po receptu, no po tistem, ki nikoli ne pade dol , se ne spomnim točnega naslova recepta. Od začetka sem se ga držala ko pijanec plota, sedaj pa tudi že kaj improviziram. včasih dam zraven malo vode, včasih rum, mleko, olje. Vedno, ne vem zakaj, stepem rumenjake in sladkor do blede mase. Očitno stvar navade. Moycaa Sporočilo je spremenil(a) Moycaa dne 02. apr 2009 11:22:11

barbara9  

član od: 31.1.2007

sporočila: 756

2. apr 2009 11:33

Nisem prav izkušena pri peki sladic, zato se kot pijanec plota  držim navodil, predvsem pa nasvetov pod receptom. Rumenjake in sladkor stepam tako dolgo, da je zelo svetlo  rumene barve in tudi beljake stepam tako dolgo, da sneg dobi biserni odtenek, je tako trd, da ne pade iz posode, ki jo obrnem okrog. V maso iz rumenjakov in sladkorja vmešam moko in potem z metlico zelo previdno vmešam sneg iz beljakov.

Fino, da si napisala toliko različnih načinov priprave biskvitnega testa. A mi boste povedale, kakšna je razlika v testu pri različnih načinih priprave testa?

Pa še to: ko smo ravno pri temi biskvit. V nedeljo sem naredila eno biskvitno pecivo po receptu sestre Vendeline in sem bila res razočarana nad končnim produktom.  Sestavine so bile fine, postopka sem se držala kot pijanec ...., spečen biskvit je bil pa tak pust, drobljiv,  kot bi že dva dni stal odkrit na krožniku. Dodala sem (po receptu) nalistane mandeljne in citronat. Mogoče veste, kaj ni "štimalo"?

 

 

barbara9

Sporočilo je spremenil(a) barbara9 dne 02. apr 2009 11:34:40

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

2. apr 2009 11:37

Vzamem tri enake kozarce.

V prvega dam jajčka, v drugega v višini toliko moke  kot je jačk, v tretjega spet v enaki višini sladkor( po želji tudi vanilij sladkor) ( dam malo manj - škrtarim :))

Dobro (kar dolgo) miksam jajčka in sladkor, nato narahlo vmešam moko.

Po želji lahko dodamo orehe, limonino lupinico, mleto čokolado, kakav .... ( le to vmešam kar v moko, da je količina enaka)

Zelo okusen, rahel in primeren za rolade.

kobra 1

Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 02. apr 2009 11:40:59

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. apr 2009 11:56

Jaz sem včasih kar skupaj jajca vmešala, nič ločevala, zdaj pa najprej beljake stepem, pa sladkor, potem pa rumenjake dodajam. Pa razlika je tudi, da prej sem dodajala pecilni, zdaj ga zamenjam z radensko ali pa še to spustim. Pecilni dam le, če je biskvit iz samih rumenjakov (recimo Munch Mallow), pa še to zato, da porabim zalogo doma.

Atina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. apr 2009 11:59

V miže ga ravno ne naredim, lahko pa tudi iz "rikverca", če je treba. Fazon je v tem, da sem prepričana, da mi bo uspel, prepričanje pa izhaja iz tega, da vem, kakšna masa mora nastati, preden gre v peko - vem, kako mora izgledati in vem, kdaj je zadeva ravno prav gosta. Moke nič ne "presejem", ker se mi to preprosto ne da. Velika zvrhana žlica moke na eno jajce mi je čisto dober orientir, pa vedno najprej zajamem žlico in stresem nazaj moko, da vidim, kako moka stoji skupaj ali pa ne in če stvar preveč "stoji skupaj" je to podatek, da bomo kmalu spet pekli piškote in kupili novo moko. Preden sem prišla do te rutine, sem spekla nekaj biskvitnih predpražnikov in nekaj takih izdelkov, ko je bilo na sredini še tekoče, čeprav ne bi smelo biti. Sem vsako napako beležila in se z leti naučila. Ker glavno je,da imaš mikser. Stepanje z metlico je pošastno duhamorno, razen, če nisi v totalni bonaci nekje med Mljetom in Korčulo in se je treba z nečim zamotiti. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. apr 2009 12:29

Kaj pa stepanje rumenjakov nad soparo? Med Mljetom in Korčulo recimo, če že ne med Biševom in Visom?

 

Sem brala učbenik Kuharstvo, pa naletela na te razne oblike priprave biskvita, pa me je zanimalo, kako kaj kulinaričarke to počno?

 

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. apr 2009 12:54

Šlo je za junijsko bonaco, čakali na maestral na dnevnih 28 in večernih 14 stopinj in prav paše, če zvečer malo pečica pogreje. Smo stepali sredi morja (v polkroglem taperveru s pokrovom, da nepredušno zapreš in privežeš taperver, da se masa ne poliva po kabini, medtem ko plovilo vozi. skratka, sredi dneva je vsak malo klofal tista jajca, popoldne smo potegnili z maestralom in cik-cak (dober taperver in dobra špaga sta omogočila, da je testo preživelo štiri ure manevrov) do Lumbarde in tam smo spekli tisti biskvit, ga namazali z nutelo in marmelado in v osnovi bi morala biti rolada, ampak so ljudje pojedli še skoraj vroč biskvit in bili nazarensko dobre volje. Vendelina jr.

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

2. apr 2009 13:13

To pa je moja téma! Biskvit je res nekaj, za kar pravim, da ga lahko naredim opolnoči in skoraj mrtvo pijana (čeprav slednjega še nisem poskusila - moram pa priznati, da je imel tak, ki sem ga delala neposredno po neki žurki, nekaj grudic nerazmešane moke). Če ne delam torte po kakem posebnem receptu, je moj recept: 6 jajc, 200 g sladkorja, 150 g moke, v zadnjem času sem se navadila dodati še žlico ali dve olja ali raztopljenega masla - biskvit je nekako bolj sočen. Včasih tudi nadomestim del moke (do 50 g) z Gustinom, za čokoladni biskvit pa z grenkim kakavom. To so količine za tortni model 26 cm, biskvit pa lahko dvakrat prerežem, tako da pride precej visoka torta iz 3 plasti. Delam ga klasično: rumenjake penasto vmešam s polovico sladkorja, dodam maščobo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepem čvrst, a še mazav sneg (ne sme biti "suh"). Tretjino snega dodam rumenjakom in jih z njim zrahljam (seveda s kuhalnico). Nato naložim na rumenjakovo maso preostali sneg in presejem suhe sestavine. S kuhalnico rahlo zmešam, da dobim enotno maso (brez grudic moke!). Tortni model po dnu namažem z maslom in potresem z moko. Vanj stresem biskvitno testo, pogladim, lahko je nekoliko višje ob obodu in pečem na 170 stopinj pribl. 30 minut (preveriti z zobotrebcem, pletilko ipd). Če delam biskvit iz manjše količine jajc (npr. za pohorsko omleto za dva), kdaj tudi začnem tako, da stepem sneg iz beljakov in sladkorja in nato rahlo primešam rumenjake, potem pa še moko. Stepanje nad toplo vodo (mamamia, še enkrat poglej svoj učbenik, mislim, da se stepajo cela jajca) je najti v knjigah za slaščičarje, uporabljajo ga predvsem za biskvit za rulade, sem že poskusila, a nisem videla čara. Biskvit iz celih jajc bi verjetno delala če bi imela KitchenAid, ko vržeš vse v stroj, ga vključiš in nastaviš timer. Ker pa delam z ročnim električnim mikserjem, se mi ne ljubi stati 7-10 minut in stepati, mislim da je ločeno stepanje hitrejše, pa še pri snegu točno veš, kdaj je dovolj stepen. Sladkor je navaden čisto v redu, za sneg pa sploh ne sme biti v prahu. Če npr. delam vmešano testo, dodam k maslu in rumenjakom sladkor v prahu, k beljakom pa navadni sladkor. "Vodnega" biskvita nikoli ne delam, mislim, da je iz tistih časov, ko so bila jajca še nekaj dragega in se je s pomočjo vode dobil večji volumen, takemu biskvitu je seveda treba dodati pecilni prašek. Mogoče je sedaj spet bolj priljubljen zaradi holesterola, še ni splošno znano, da količina holesterola v telesu ni prav dosti povezana s številom jajc, ki jih pojemo. In potem je še "oljni" biskvit, ki "ne pade dol". Uporabljam ga za kakšna navadna peciva (npr. babičina dobrota), za torte pa mi ni dovolj fin. "Finost" biskvita je odvisna od razmerja med jajci in moko, biskvit za mojo najbolj zaželeno torto je iz 7 jajc, 180 g sladkorja in 120 g moke. Takega biskvita tudi ni treba nič namakati, pa torta vseeno ni suha. teta torta

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8695

2. apr 2009 13:17

Pravzaprav pri vsej peki se držim RECEPTA, kako je tam navedeno, tako delam. Recept berem zaradi tega, da česa ne pozabim dat (no, edino enostavna testa za pico, pito, rogljičke... ). Prvo si v posodice pripravim vse sestavine, ki jih stehtam. Vedno uporabljam sladkor v prahu. Moko s pecilnim presejem kar čez cedilko (da je biskvih bolj lahek). Rumenjake in sladkor mešam res dolgo (10 - 15 minut) ob postopnem dodajanju sladkorja - žlico po žlico, da postane zmes gosta in penasta. Nekateri recepti zahtevajo kuhanje rumenjakov na sopari. Drugič spet dodajam rumenjak po rumenjak v stepeni beljak. Ko pa dodajam stepeni beljak v mešanico, dodajam eno žlico moke oz. orehov, eno žlico beljaka, tako do konca dokler ne uporabim vsega. Prav tako imam nekaj receptov, kjer se stepajo cela jajca s sladkorjem... Lahki biskvit delamo iz jajc, sladkorja in moke. Ko dodamo penasto zmešano margarino dobimo - težki biskvit. Vodni biskvit je pa ko biskvitu dodamo vodo. Pomembno je še, da se biskvit ne daje v prevročo pečico in da se ne peče predolgo. Kaj je za kaj dobro - nimam poima. Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti