Domače kokoši

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

30. mar 2009 19:24

Jaz ti priporočam ,da kupiš ali si sposodiš knjigo Reja kokoši v manjših jatah - Antonija Holcman. Boš vidla notri je en kup pametnih, knjiga pa je napisana za rejce z manjšimi jatami. Pri nas smo kokške prestavili v nov prostor, saj so hlev podrli in ker imam to knjigo ravno doma sem malo pobskala po njej, kako najbolje postaviti gredi, gnezda, krmilnike... no, imamo pa samo 8 kur. Jaz mam ful veselje z njimi!!

Tista, da kokoš znese dva jajca na dan je bosa. Za tvorbo jajca je potrebnih 24 ur; kokoši nesejo predvsem v juranjem času. Če bi vsak dan opazovali, bi opazili časovni zamik, le ta traja do popoldanskih ur. Ko pa je jajce zneseno po 14i uri, naslednji dan ne bo jajca in serija bo končana.

 

Štajerka tudi ni najboljša izbira, če želiš več jajc; križanci so vedno najboljša izbira. Mislim, glede količine jajc pa tudi najmanj občutljivi. J epa  naša avtohtona kokoš, če daš kaj na to in najbolje se obnese na dvoriščih, ker je nagnjena k brskanju za hrano...

Nekje je pisalo Leghorn, ampak to je čistopasemska kokoš kot npr.Plimutka, Korniš itd, ker so manj vitalne, imajo slabšo konverzijo, dajejo premalo jajc...

Torej križanci so najboljši. Najlažje ti bo- vsaj prvič, če boš kupila jarčke pred nesnotjo, jih vselila in čez slab mesec dobila prva jajčka. Poglej v časopis med oglase, v Gorenjskem glasu so velikokrat.

Kasneje, ko boš imela že znanja pa mogoče piščančke. Prelux je naša znamka in je ta prava za domačo rejo. Imajo pa r- rjavo , č- črno in r-rjavo nesnico pa bro- piščančke za pitanje.

katti

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

30. mar 2009 19:27

g- grahasto sem mislila, napisala pa drugo

katti

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

31. mar 2009 15:37

Mi smo mel grahastga petelina pa je bil hud, komaj si vrata odprl se je že zakadil vate. Se je tko bal za tistih nekaj svojih kur; je blo pa zanimivo , gledat kako jih je klical, da naj pridejo jest.

katti

McNena  

član od: 15.9.2005

sporočila: 166

3. apr 2009 7:17

Moje kokoške in petelinčki so takšne sorte, da jih lahko crkljaš kolikor hočeš. To je sorta, ki terja, da jo opaziš in pocrkljaš. Tudi petelin se rad povalja v naročju. Ampak ko pa je na tleh rad pokliče kokoške na kakšnega deževnika. Res pa od okrasnih kokošk ni profita v zvezi z jajci. Ampak ker so pa domača so zato toliko bolj dobra in okusna. A petelinčka (holandskega) pa nobeden ne mara? LP McNena

kozamurnik

sporočila: 2311

16. jun 2009 11:31

Dobila sem moje kokoške,tu so pa tudi prvi problemi: Dve mini holandki in dve nesnici.Dobili smo jih istega dne, ampak se med seboj ne prenašajo najbolje. Celo pikajo se med sabo.Ali se bo to kasneje umirilo ali bi morali dati holandke posebej? Opazila sem, da tudi samička holandka pika petelinčka, tako da je siromak ves krvav po čopku . Ena nesnica mi je znesla tudi prvo jajce, ampak je bilo mehko, brez lupine, skratka , tako so lepe in otroci so dobesedno nori nanje, ampak ne vem kako naprej,ker nimam praktično nobenih izkušenj z njimi. Ali imate morda kak nasvet zame? kozamurnik

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

16. jun 2009 13:19

Zaradi mehke lupine je treba dodajati dodatek, ki se dobi pri veterinarju. Obvezno nasuti pesek za jest in za kopel.

Če se kure ne marajo, se vedno ne marajo. Krvavo rano lahko okljuvajo do smrti. Za preizkus nariši na nekaj rdeč madež _ ga bodo sesekljale.

 

Včasih so različne kure namazali s šnopsom, da bi vzpostavili sožitje. Ampak to je bilo življenje na velikem območju, vaše so pa najbrž precej blizu.

F r i n a

branka171

sporočila: 218

16. jun 2009 15:07

Se strinjam s frino,če imaš možnost daj eno sorto stran. Mama menja vsako leto, prvo stare stran potem vse temeljito očistimo in po potrebi kje mrežo menjamo, potem pa kupimo mlade pri enem rejcu na isti dan .Se je zgodilo, da smo dobili dve naknadno, pa jih ostale niso marale. So pa jajčka res čisto drugačne od trgovinskih. branka171

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. jun 2009 18:37

Hierarhija (položajni red) je pri kokoših običajna stvar in ustvarjajo oz. vzdržujejo ga s kljuvanjem.

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti