Rižota

stella  

član od: 9.10.2002

sporočila: 380

tema odprta - 25. mar 2009 11:07 | ogledi: 22.058 | odgovori: 97

Prosim kakšne njami recepte za rižote, brezmesne, mesne... kateri riž uporabiti... mali triki za boljšo rižoto..

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

25. mar 2009 11:17

stella, v bazi imaš 15 receptov za rižoto in vsaj še enkrat toliko receptov za jedi z rižem. Do tja se pride pa tako: na levi strani piše "recepti", greš na recepte po kategorijah, klikneš "priloge", skočiš na črko R in začneš preiskušati recepte. Ognjič

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. mar 2009 11:18

Bi morda vseeno najprej pogledala v ribriko Recepti, na dveh straneh se nizajo recepti za rižoto.......

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. mar 2009 11:25

Za rižoto, če želiš da je res sočna, je najbolje uporabiti srednje oziroma okroglo zrnat riž, ker lepo vpija okuse. Parbolied riž zame za rižote ni najboljiši - to je sicer stvar okusa, a mi imamo radi sočne rižote, medtem ko obdelan riž take sočnosti ne daje.

 

Za rižoto je pomembno, da riž (in druge sestavine, ko jih dodaš) zalivaš postopoma, in ne da ga zaliješ naekrat in potem pustiš,d a se skuha do konca (tako se, v osnovi, dela pilav).

 

Najprej na zmerno razgreti maščobo prepražiš malo čebule,fino je, da potem, ko čebula psotekleni, zaliješ z malo vina. Alkohola izak takoj izpari, prijetna aorma pa ostane. Na zmehčano čebulo streseš riž, mešaš, da postekleni, in potem zaliješ s toliko tekočine, da  riž niti ni povsem pokrit. Malo premešaš in pustiš, da riž vpije tekočino, potem zaliješ znova in tako, dokler riž ni mehak (na sredini pa vedno malo čvrst). Tako pripravljena rižota ne bo pocasta, ampak bo fino sočna.

 

Zalivaš lahko z vodo, z bistro zelenjavno ali katero koli drugo juho (lahko malo goljufaš in v vodi raztopiš jušno kocko ali pa jo kar vmešaš v riž, preden ga prvič zaliješ).

 

Ko je riž na 3/4 kuhan, mu dodaš zelenjavo po trenutnem navdihu. Če delaš rižoto z mesom, potem lahko na čebuli najprejopražiš meso in ko je to malo zapečeno, dodaš riž in delaš dalje enako kot sem opisala za sam riž.

 

V rižoto lahko na koncu vmešaš malo parmezana, masla ali sladke smetane, v vsakem priemru pa rižoto pusti mirovati kakih deset minut, ko jo umakneš z ognja.

 

Morsko rižoto sama delam tako, da mešane mroske sadeže - govorim o zamrznjenih - pripravim posebej v paradižnikovi omaki, malo bolj gosto naredim in jo primešam na 3/4 gotovemu rižu, in dodelam do konca.

 

Na morju, ko so raki, školjke in lignji sveži, pa kakšna sipa in folpa, delam malo drugače.

 

Dobra jed je tudi kak pilav ali biriani. Za slednjo jed meso najprej mariniraš z začimbami, pripraviš riž, potem vse skupaj daš v eno posodo ter do konca spečeš v pečici. Za pilav je pa prav tako množica receptov, za to jed vse sestavine dodaš rižu, naekrat zaliješ s tekočino in na štedilniku, na zmerni tepepraturi, skuhaš do konca.

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=6303 - recept za biriani

 

Če hočeš, ti lahko pošljem nekaj receptov, veliko jih je pa tudi na internetu.

 

Sicer je na Kulslo še vsaj ena mojstrica, ki obvlada te zadeve bolje od mene, upam, da ti bo glede rižot tudi ona kaj napisala.

 

Pozdrav, Mamamia

 

 

 

mamamia

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

25. mar 2009 12:57

V čem je vic, da ni enako, če zaliješ riž naenkrat ali pa ga zalivaš postopoma? sara

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

25. mar 2009 13:16

Vic je v tem, da če ga zalivaš postopoma reguliraš do natnačnosti končno gostoto in s tem sočnost rižote. Če zaliješ naenkrat pa ne veš kaj bo iz tega ratalo. Različni riži namreč različno popijejo tekočino in tudi končni izdelek je temu primeren- lahko je presuha, lahko tekoča. V tem je ves štos. LP hedonist

kozamurnik

sporočila: 2311

25. mar 2009 13:49

Ne samo zaradi gostote,tudi zaradi izločanja škroba je bolje zalivati postopoma in to z vrelo juho ali vodo. To skoraj nobenem receptu ni posebe poudarjeno,je pa zelo pomembno. kozamurnik

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

25. mar 2009 14:41

Če bi bil vic samo v gostoti, potem ni panike, pač glede na izkušnje in okus odmeriš količino vode (juhe) in z njo zaliješ riž. Kaj pa pomeni "zaradi izločanja škroba"?? sara

kozamurnik

sporočila: 2311

25. mar 2009 15:24

Zato,ker se zrno z dodajanjem tople vode zmehca in izloči škrob, ter tako postane rižota bolj kremasta.Riž se skuha najprej zunaj, nato v notranjosti. Tudi posoda v kateri kuhamo, naj bo nizka in bolj siroka.Kuhamo z navadno leseno kuhalnico, ker se tako riževa zrna ne "poškodujejo". Jaz nikoli ne dodajam kocke, v vrelo vodo dam malo zelenjave( zeleno,korenje,por , čebulo, itd)kuham kake pol ure in imam zelo dobro osnovo za omake in rižote. Pravzaprav skuhati dobro rižoto niti ni tako enostavno kot bi si kdo mislil. kozamurnik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. mar 2009 15:28

Vsako riževo zrno ima v sebi škrob, in s splahnjevanjem riža se nekaj škroba odstrani, tako da riž med kuhanjem ne postane preveč pocast. Zato je na primer jasminov riž treba spirati na cedilki, preden ga damo kuhat v mrzlo vodo. Riže se lepo sprime, ker pa na zrnih ni odvečnega škroba, ni pocast.

S sprotnim zalivanjem (kot je dopolnila kozamurnik, zalivamo s toplo ali vročo tekočino) pa delno ostranimo škrob, lepo sproti, da se zrna riža med kuhanjem tudi nekoliko sprimejo, ni pa "poca". In verjetnost, da ga razkuhaš, je ob sprotnem zalivanju precej manjša, kot če zaliješ anekrat. Poleg tega za nekatere vrste rižite, špragljevo na primer, ali rižoto z radičem, z rakovimi repki in podobnim, ne bi bilo ravno okusno, da vse sestavine takoj zalijemo, saj bi se nežna zelenjava povsem razkuhala, da o tem, kaj bi se v 15 do 20 minutah, kolikor približno traja kuhanje riža, zgodilo z nežnimi rakovimi repki, ne govorimo. Ker nežno zelenjavo in občutljivo meso, kot je rakovo, dodajamo rižu, ko je ta že nekoliko kuhan, in meso (tako kot nežna zelenjava) ostane lepo čvrsto.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti