Sadni sladkor

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. mar 2009 6:19

cellnet je napisal/a:
@rimljanka - mutagen ni enako kancerogen. ker pa mutageni povzročajo mutacije, ki lahko povzročijo raka, so v večini tudi kancerogeni. cellnet

Ni res. Večina mutagenov NI kancerogenih. Ne bom se prepirala s tabo, ampak, mutacije nikakor NISO samo slabe. Nikakor večina mutacij NE povzroča raka, mutacije jih pravzaprav soloh ne. Res pa seveda je, da se lahko z mutacijami onkogenov sproži nastajanje beljakovin, ki spremenijo metabolizem celice in celica postane rakava. Ampak to je le mali del učinkov mutacij.

Vsa pestrost živega sveta (izumrlega in živečega) je posledica mutacij. Naravni izbor temelji na raznolikosti osebkov (iste vrste), ta je posledica mutacij (in tudi vpliva okolja).......

Za moje razumevanje sveta JE ZELO bistveno, da ne trosimo posplošitev, ki so takoj daleč od resnic, kar tako, ker ljudje, ki na nekem področju niso doma, lahko hitro dobijo (oz. zapisano tako razumejo) napačne informacije. Pogosto je posledica tega pač brezpotreben strah in negotovost.

Še to: nikjer nisem napisala, da pomeni ime "sadni" sladkor (sploh je pa termin sadni sladkor korekten, navednice so povsem odveč) nekaj bolj zdravega. Ker za moje pojme to ni res. Tisto, čemur ti praviš tehnikalija bi jaz imenovala znanje (vedenje) in ker ga na tem področju nekaj malega pač imam, ne vem, zakaj bi bil sadni slladkor kaj bolj zdrav od katerega drugega. Govorim o zdravih ljudeh. Konec koncev je pa tako, da tudi diabetiki ne morejo (in ne smejo) uživati poljubnih količin sadnega sladkorja.

Naj bo dovolj, v času sodobnih e-medijev se lahko vsak uporabnik bistveno lažje poduči (vsaj tisti, ki prebirajo te strani so očitno vešči uporabe e-virov) o marsičem kot se je lahko v času izključno papirnih virov. Ali se tudi res? Vsekakor pa še kako velja upoštevati kritičnost do virov e-infomacij.

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

26. mar 2009 9:12

Rimljanka in cellnet sta razvila tako strokovno debato, da meni sploh ni več jasno, ali naj možu, ki ima sladkorno, dam v kakšen sadni čaj ali kislo marmelado fruktozo, kot do sedaj, ali je čisto vseeno, če dam kar navaden bel sladkor, pa tega malo manj. Ali pa v čaj kar saharin. Rimljanka, prosim svetuj.

Lejla13

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

26. mar 2009 9:56

ti kar s fruktozo... ;) pa ne pretiravaj z malimi odmerki cel dan ampak raje samo za kakšen posladek dnevno. @rimljanka se pravi za nas laike: mutagen ni nujno kancerogen kancerogeni pa so mutageni sploh pa je mutagenov in kancerogenov povsod tako velike, da ni potrebno zgubljat še kake besede na to temo... vsaj ne tu, kjer je stvar zelo omejena in zgolj posledica pospešenih maillardovih reakcij pri nižjih temperaturah... te iste in podobne snovi nastajajo pri vsaki karamelizaciji... cellnet

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. mar 2009 10:48

Lejla13 je napisal/a:

Rimljanka in cellnet sta razvila tako strokovno debato, da meni sploh ni več jasno, ali naj možu, ki ima sladkorno, dam v kakšen sadni čaj ali kislo marmelado fruktozo, kot do sedaj, ali je čisto vseeno, če dam kar navaden bel sladkor, pa tega malo manj. Ali pa v čaj kar saharin. Rimljanka, prosim svetuj.Lejla13

Najbolje nič od tega in prihranjen vnos sladkroja porabi raje kje drugje, kjer je sladkor bolj nujen (ker, recimo, prispeva k okusu bolj pomembno kot pri čaju). Sicer pa na fruktozi tako ali tako piše, kako je z njenim doziranjem za sladkorne bolnike.

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

26. mar 2009 10:52

Fruktoza se res nahaja v sadju. V njem pa se obicajno nahajata tudi glukoza (grozdni sladkor) in saharoza (navadni cuker). V nekaterih sadezih je vec fruktoze, v nekaterih pa je najvec saharoze (npr. mango, pomaranca, breskve, ananas). Sadje je res zdravo, mislim pa da imajo diabetiki tudi pri sadju omejitve. Ali je sladkanje s frukotzo bolj zdravo ali ne? Odvisno od kolicine zauzite fruktoze. Res je bolj sladka in jo posledicno porabimo manj. GI indeks je nizek, kar pomeni da ne dviguje ravni inzulina v krvi enako kot glukoza, vendar je ena tezava: presnova fruktoze je drugacna kot presnova glukoze. Kljub temu da je "zdrava", je posledica pretiranega uzivanja fruktoze debelost, kot tudi neke vrste ciroza jeter (nealkoholna) in se nekaj drugih bolezni. LP, R.

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

26. mar 2009 11:49

Hvala vsem trem. Pri nas sladkorja tako ali tako porabimo zelo, zelo malo in ne gre za pretirano uživanje, tako, da bo sadni sladkor za kdaj pa kdaj res še najbolj primeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lejla13

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti