Čiščenje športnih copat

mišonka  

član od: 10.2.2009

sporočila: 2

tema odprta - 18. mar 2009 16:08 | ogledi: 9.883 | odgovori: 20

Imam športne copate Merrell, ki bi jih rada očistila. Ali ima kdo že izkušnje s pranjem teh copat v pralnem stroju? Hvala za pomoč.

mišonka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

18. mar 2009 16:41

Večkrat oprane v stroju. Jaz imam sicer program za športno obutev, ampak, da pač na nizko temperaturo in mogoče z manj agresivnim centrifugiranjem. fresh

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

18. mar 2009 17:20

Imam take copate - usnjene (zgornji del) in jih že 4 leta vsaj 1x letno operem v stroju - moj stroj nima nobenih posebnih programov za obutev, zato te copate (in vse ostale športne copate) perem na 30 stopinjah z malo praška, ponavadi skupaj s tepihi"krparami", da stroj ne ropota preveč. Po pranju so copati "kot novi", usnje ni niti malo oguljeno ali otrdelo.

Mojca

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

18. mar 2009 18:35

ŠPORTNE COPATE jaz uničim vsako leto, redko kdaj jih imam 2 leti, ker vsaki dan hodim, ali tečem, zato ne razumem, kako lahko imate copate 4 leta in več.Tudi če bi nove copate dali v omaro in jih ne bi nič rabili, se "uničijo" vsako leto za 20%.Namreč guma ki ublaži naše sklepe, postane trda in v 3 letih ima samo še 40% prožnost,po 4 letih pa nič več.Sploh pa se ne smejo copati prati v pralnem stroju.Copate, če se umažejo, jih z vlažno krpo očistiš, kolikor se pač da, sicer pa čim manj moćčit.V trgovini te vprašajo ALI ŽELITE COPATE TUDI ZA V DEŽ...to pomeni, da se copati ne smejo močit, ker guma še hitreje postane neuporabna.Če pa imate copate samo za to, da jih imate, potem je pa druga stvar.Želeli ste odgovor-dal sem vam odgovor, če vam ni všeč, jaz ne morem pomagati. HERMAN

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

18. mar 2009 22:12

Sneto z neta (z moji malenkosti všečnega Tekaškega foruma)

Pranja superg v pralnem stroju proizvajalci ne priporočajo, ker zaradi vedno močnejših praškov in njihovih sestavin lahko zlepljeni deli delno odstopijo. Nekateri novejši pralni stroji pa že imajo poseben program za pranje superg (v kakšni tuji reviji boste opazili tudi reklamo z adidas supergami, ki "prihajajo" iz pralnega stroja. Sicer pa tistim , ki perete superge v pralnem stroju, svetujem podobno kot že nekateri pred mano, da se jih da v vrečo iz blaga (tako se ne ogulijo gladki deli). Seveda je traba paziti na temperaturo (ne več kot 30, ker so bodo sicer skrčile). Namesto pralnih praškov pa uporabite šampon, ki ni tako agresiven. Je pa res tudi to kar je prav tako že nekdo omenil, da copati niso večni. Če se po pranju kakšen del malenkost odlepi ga tako , ko se posuši zalepite z sekundnim lepilom. Sušenje: časopisni papir napolnimo v copate in jih zavežemo. V cca. pol ure bo večino vlage popil papir. Potem ga damo ven in copate na zraku posušimo (ne na radiatorjih ipd.).

To velja za superge, za športne čevlje pa ne vem, jaz jih nikoli ne perem v stroju, superge pa, sicer zelo poredko, pa tudi vložek vzamem pred pranjem ven, pravijo, da se prilagodi podplatu in bi se v stroju deformiral. Največkrat prakticiram to kot včeraj. Sem včeraj na Rožniku med tekom končala z obema supergama konkretno v blatu, sem ju enostavno stuširala v tuš kabini, nabasala s papirjem in zdaj že čakajo na naslednji podvig.

Loni Makaroni

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

19. mar 2009 7:13

Jaz imam ene stare. So adidaske, usnjene, namenjene za hojo in ne za tek. Sedaj so stare že enih 12 - 14 let če ne več. Kaki dve leti jih imam smo še za košenje trave, prej pa sem jih vedno imela samo za hojo. Enkrat letno sem jih oprala v stroju. Dala sem jih v staro prevleko za povšter in oprala. Zdržale so kar dosti let. Pa imajo v peti tisti pump...blažilec, so res iz usnja, no ja, gume pa ne najdem, vsaj ne tiste prave. Še vedno so cele, usnje ni olupano, ponekod malo popokano.

Tako da ni res, da so copate po 4 letih za v smeti. Vsaj moje ne, ker ne tečem v njih. Aja in takrat so stale celih 50 000 sit, kar je bilo pred leti ogromno, mislim da skoraj 3/4 moje plače. Ampak splača se investirati v kvaliteto.

Kyara

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. mar 2009 7:34

Kyara, tekaške superge se znucajo, že sama fentam vsaj dva para na leto, pa nisem kak poseben fanatik. Podplat se znuca, če pridno nabiraš kilometre. Saj z vrha so skoraj vse moje superge videti kot da bi bile še nove, samo podplat je pa za zjokat.

Drugače pa imam tudi jaz športne čevlje a la Adidas in Puma, katerih sem se že naveličala, ker nikakor nočejo razpasti.

Loni Makaroni

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. mar 2009 7:54

Pazite, ko boste dajale šampon v pralni stroj. Ideja se mi zdi sicer super, ker so šamponi v primerjavi s pralnimi praški res blagi, edina napaka je to, da se močno penijo, tega pa pralni stroj ne prenese. Torej,  dodajte res malo šampona.

LP

cervus

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

19. mar 2009 8:59

Loni, saj jaz ne tečem, samo hodim. Moje ta stare imajo še kar dober podplat glede na zgodovino. Mislim pa , da dan danes več ne delajo takih. Ne zdijo se mi tako kvalitetne, niti tiste drage ne. Za tek ima moj mož super copate, pa so po enem letu teka hin. Pa

Kyara

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

19. mar 2009 9:01

No naj nadaljujem, da pralnega stroja še vidle niso, hehe

Kyara

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. mar 2009 12:17

Loni je napisal/a:

Kyara, tekaške superge se znucajo, že sama fentam vsaj dva para na leto, pa nisem kak poseben fanatik. Loni Makaroni

Hehe, Loni, v primerjavi z mano, ki imam tiste svoje 4 leta stare Merrell pohodniške copate za vsakdanjo hojo po vasi, po gozdu in podobno - torej nič ekstremnega - si fanatik (v pozitivnem smislu, seveda!). Bi se žiher tudi jaz malo tega "fanatizma" nalezla .

Ja, res je, z redno in intenzivno uporabo se copati uničijo seveda prej. Moji so toliko časa dobri zato, ker pač v njih samo hodim (pa še to ne 8 ur na dan), imam 50 kil (tudi obremeitev ni zanemarljiva - če primerjam podplate z moževimi, ki je dvakrat težji je razlika očitna).

Če pa pogledam dvoranske nogometne copate mojega sina, v katerih trenira 2 krat tedensko, pa še vsak popoldan jih razgibava na askaltu v igri s prijatelji - vam povem, da so v 6 mesecih za v smeti!

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti