Čiščenje športnih copat

swarovski  

član od: 26.10.2006

sporočila: 290

20. mar 2009 9:58

Zdaj koliko se kateri uničijo superge je odvisno od uporabe le teh. Jaz perem vedno v stroju otrokom , ki se intenzivno ukvarjajo s športom in jih imajo na nogi po kar nekaj ur dnevno. Torej dam v stroj superge skupaj s praškom za občutljivo perilo ali pranje volne. Ta sredstva niso agresivna pa še pene je toliko, da stroj vse lepo sprere. swarovski

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

20. mar 2009 10:30

Tudi pri nas gredo v stroj - na tako imenovani Rapid program - pol ure in 30 stopinj in so kot nove. Prašek pa za občutljivo perilo (zelo malo), ta kratka centrifuga in potem cajteng noter. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

20. mar 2009 11:31

Jaz sem svoje Merrelke oprala že vsaj 5x pa so še vedno v super stanju. Perem jih na 30 stopinj, centrifugo izklopim, dodam zelo malo praška. Ko jih vzamem iz stroja jih nafilam s časopisnim papirjem in posušim na balkonu (v senci). Pranja se lotevam samo v toplih mesecih.

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

20. mar 2009 16:27

ne, copati tudi če jih imaš v omari, so po 3-4 letih NEUPORABNI,ponavljam-neuporabni, podobno kot bi z zimskimi gumami vozil poleti (zimske gume namreč lepo drsijo le če je minus), skratka, kdor da kaj na sebe in na svoje sklepe, bo po 2 letih kupil nove copate (kakor trudi kdo da kaj na varnost bo zamenjal avtomobilske gume) to so pravila in pika in basta. HERMAN

swarovski  

član od: 26.10.2006

sporočila: 290

21. mar 2009 9:55

Hetero to si ti rekla. Ali imaš za to znanstvene dokaze al kaj? swarovski

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

21. mar 2009 12:58

Hetero, kako pa ti definiraš neuporabnost? Moji copati so starejši od treh let, v sezoni (od pomladi do jeseni) jih nosim 2x tedensko (ponavadi cel dan), v tem času so me spremljali tudi na nekaj potovanjih, na katerih sem jih nosila praktično ves čas potovanja. Podplat iz vibram materiala je sicer po tem času že malo obrabljen, a še vedno drži. Vrhnji del copata pa me še vedno ščiti pred zunanjim okoljem (mraz, veter, sonce). Kaj več od copata ne pričakujem. Ne vem, zakaj bi jih morala kar odpisati samo zato, ker so starejši od 3 let. Bi pa res rada izvedela malo bolj argumentiran odgovor. Glede na to, da si napisal(a), da je to pravilo, bi res rada izvedela, kako se to pravilo imenuje in v katerem Uradnem listu je bilo objavljeno :) Tudi gojzarje imam že več kot 5 let in mi še dobro služijo, pa so izpostavljeni močnejšim elementom (skale, temperatura pod ničlo...). Glede na ceno gojzarjev, je najbrž malo kdo tak, ki jih menja vsaki 2 leti.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

21. mar 2009 13:52

hetero je napisal/a:
ne, copati tudi če jih imaš v omari, so po 3-4 letih NEUPORABNI,ponavljam-neuporabni, podobno kot bi z zimskimi gumami vozil poleti (zimske gume namreč lepo drsijo le če je minus), skratka, kdor da kaj na sebe in na svoje sklepe, bo po 2 letih kupil nove copate (kakor trudi kdo da kaj na varnost bo zamenjal avtomobilske gume) to so pravila in pika in basta.HERMAN

Zdaj bi lahko malo podrobneje razložil, čigava so ta pravila - so to pravila prodajalcev športne obutve, morda strokovna navodila ortopedov, so to pravila trenerjev vrhunskih športnikov, morda pravila uporabnikov - rekreativcev - tekačev ki svoje tekaške copate uporabljajo vsak dan pri teku na 10 ali več km?

Lepo bi bilo, da bi podrobneje povedal na kak način (razen modnih trendov, povečanja št. noge ali spremembe oblike stopala zaradi poškodbe) bi bili nerabljeni copati po treh do štirih letih skladiščenja v omari "neuporabni".

Ti bom pomagala z resničnim primerom: moj mož, velik in težak človek si redno kupuje planinske čevlje pri čevljarju v Žireh. Ti čevlji so eni redkih, ki se jih da pri nas dobiti, da so tudi znotraj popolnoma usnjeni, ker njemu ustreza le taka podloga. Čevlji imajo Vibram podplat in so zelo kvalitetno izdelani.

Zdaj pa k bistvu: en par takih čevljev ima mož za delo v svoji delavnici - vsak dan 8-10 ur. Dela s kamnom, zato potrebuje varne, močne, udobne čevlje, predvsem pa take, da ne drsijo na nobeni podlagi in nogo lepo držijo.

Drugi par takih čevljev ima za pohode, za v hribe in podobno - torej za občasno uporabo.

Prvi par čevljev postane zaradi "zguljenosti" notranje podloge in podplata skoraj neuporaben v dveh do treh letih - takrat gre kupit nove.

Drugi par čevljev ostane ob enaki negi (redno mazanje in sušenje prepotene notranjosti) uporaben vsaj 5 let - zaradi manjše  oz. skupno krajše uporabe.

 

Torej - pri "roku uporabnosti" športnih copat je po mojem enako - ne moreva se primerjati rekreativna tekačica Loni, ki ima za sabo že maratone in jaz, ki nosim športne copate samo spomladi in jeseni dan uro ali dve ali tri za vsakdanjo hojo po opravkih.

Tisto, kar po tvojem "propade" - blažilci pritiska, gel v podplatu in podobno je seveda bistveno bolj "na udaru" pri tekačici in njej tudi bistveno bolj koristi, kot pa meni, sprehajalki po svojem vrtu in do sosede v vasi.

 

Lep pozdrav!

Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 21. mar 2009 13:54:28

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

21. mar 2009 16:30

To niso navodila prodajalcev, temveč stroke.Dobro bi bilo, če se obrnete na kakšen športni forum, kjer vam bo kakšen ADMIN vse razložil.V trgovinah kot so HERVIS in podobne ti ne bodo nikoli prodali copat iz prejšnje sezone po isti ceni, temveč vedno za vsako leto najmanj 20% popusta.In to ravno zaradi tega, ker se material sam po sebi postara "utrudi" in ni več tako prožen.Npr. jaz imam težave s sklepi in kupim vedno coptae tekočega letnika, nikoli 1n leto stare, ker so že "utrujene".Za več informacij pa obiščite kakšen športni forum.Takšnih copat se nikoli ne pere v stroju, temveč samo obriše z vlažno krpo, kadar je treba. HERMAN

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. mar 2009 16:47

hetero je napisal/a:
To niso navodila prodajalcev, temveč stroke.Dobro bi bilo, če se obrnete na kakšen športni forum, kjer vam bo kakšen ADMIN vse razložil.V trgovinah kot so HERVIS in podobne ti ne bodo nikoli prodali copat iz prejšnje sezone po isti ceni, temveč vedno za vsako leto najmanj 20% popusta.In to ravno zaradi tega, ker se material sam po sebi postara "utrudi" in ni več tako prožen.Npr. jaz imam težave s sklepi in kupim vedno coptae tekočega letnika, nikoli 1n leto stare, ker so že "utrujene".Za več informacij pa obiščite kakšen športni forum.Takšnih copat se nikoli ne pere v stroju, temveč samo obriše z vlažno krpo, kadar je treba.HERMAN

 

Good, lord! Ti se pa malo pomiri.

Trgovine prodajajo artikle prejšnje sezone zato, ker zavzemajo prostor novim izdelkom, ne pa zato, ker se bo plastika jutri pokvarila in bodo neuporabni.  Pri nas pride več ali manj vse, kar je danes novega na policah čez 2 meseca na razprodajo. Torej, a se v Am. teniske hitreje starajo?

 

 

Vanja

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

21. mar 2009 22:17

No, zdaj bi pa jaz rada z enega preverjenega tekaškega foruma (BTW, jaz sem to snela z našega, ki očitno ni dovolj dober), najraje z runners world, kje točno je to navedeno v zvezi s pranjem/nepranjem superg. Ker na runners world je malo morje tem o pranju superg.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti