Prehrana v nosečnosti

hanah2  

član od: 16.3.2009

sporočila: 1

tema odprta - 16. mar 2009 12:20 | ogledi: 10.757 | odgovori: 10

Pozdravljene!

Že nekaj let imam težave s prehranjevanje. In sicer take, da ne morem jest. Nimam apetita, prav nobena hrana mi ne diši. Sedaj sem v 12. tednu nosečnosti in že ves čas me skrbi za mojo pikico pod srcem. Kako naj raste in se razvija, če absolutno premalo pojem. Lačna sem ves čas, le nobene hrane ne morem spraviti v želodec.

Ne vem v čem je problem moje težave, nimam anoreksije, nimam bulimije, s svojim telesom sem zadovoljna, predvsem si želim pridobiti kilograme. Sedaj tehtam 50 kg.

Lepo prosim, če mi katera lahko pomaga ali če katera pozna podobno situacijo.

Hvala!

hanah2

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. mar 2009 13:33

Ne vem, po moje bi seb ilo potrebno posvetovati z zdravnikom. Ker če si lačna, pa ne moreš jesti, ob tem te pa skrbi za tvoje detece pod srcem, potem mora globoko v tebi tičat en hud razlog za to, da ne ješ.

Kako pa je bilo pred nosečnostjo? Kaj si jedla, da si preživela? Pa poskusi za začetek jesti res samo tisto, kar imaš rada, nekaj se verjetno najde, kaj ti tekne?

 

Jaz sem imela pa obraten problem. Nikdar lačna, pa vedno jedla in to vse po vrsti.

 

Drži se, Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. mar 2009 14:59

Ni, da bi laik o tem razpravljal. Tudi ni, da bi od daleč diskutirali, kaj teh tvojih 50 kil pomeni (niti ne vemo, koliko si visoka). Tudi si mislim, da izčrpan organizem itak ne more zanositi, ti pa si lepo noseča, ergo, tako grozno pa vendarle ni bilo, a ne? Pojdi lepo k zdravniku in naj te pouči o prehrani in zlasti o vitaminih in mineralih. Ker tisto, kar bo tvoj otrok potreboval, bo itak potegnil. Če ne iz vnosa hrane, pa iz kosti in zob...in boš imela potem težave. Tiste "dobre tete" in "prijazne sosede", ki ti pa že celo življenej nabijajo, da si presuha in neješča, ergo, je nekaj narobe s tabo, pa lepo presliši. Vendelina jr.

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

16. mar 2009 20:06

Hanah2,

pri obeh nosečnostih sem bruhala kot zmešana in vsakič kar takoj izgubila po 4 kilograme... trenutno je noseča prijateljica, ki je sedaj v 20. tednu in je izgubila že 13 kilogramov. Ob strahu, kaj to pomeni za njenega otroka, ki je ginekologinja rekla naslednje: draga gospa, za otroka je dovolj, da vsak dan pojeste žemljo kruha, en grozd in popijete dva litra vode. Kot je napisala že Vendelina jr., otrok si vse, kar potrebuje za svojo rast, potegne iz tvojega organizma. Če boš dejansko jedla 'premalo', bo to slabo kvečjemu zate, ker bo tebi osebno primanjkovalo npr. železa, poslabšali se ti bodo zobje in kosti (ker otrok za svojo rast nujno potrebuje kalcij)... Za malčka naj te torej ne skrbi preveč, nase pa le malo pomisli. Če ti je doslej zadostovalo malo, ni nič hudega - toliko pač potrebuješ.

Največ, kar (po mojem mnenju!) lahko storiš je, da se čim manj obremenjuješ ter poskrbiš predvsem za uravnoteženo prehrano ter hidracijo. Pa uživaj!

tulka

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

16. mar 2009 21:39

Ker sem jaz pri prvi nosečnosti imela enake težave mi je ginekolog rekel le to, da so ženske v taboriščih, kjer so dobile na nekaj dni po par žlic hrane ali pa še to ne,  normalno donosile zdrave otroke.

Mogoče le preveč misliš na vse skupaj, pa potem še težje ješ.

Meni je pomagalo , da sem si recimo jabolko, hruško ali kaj podobnega narezala na krhle in jih postavila vse povsod, potem pa to počasi "grickala" ko sem prišla mimo.

Kar boš zaužila daj kvalitetno hrano, izogibaj pa se sintetičnim pripravkom(kalcij, magnezij)

Pa čim manj se obremenjuj.

Moje mnenje.

lp

mizarka

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

16. mar 2009 21:49

Jaz sem zbruhala dobesedno vse prve 4,5 meseca. Zgubila 7 kil. Ko sem začela jest, pa sem dobila vse nazaj, pa še krepko čez. He, he... Sem pa jedla neke čudne kombinacije, pa celo njivo radiča moji stari mami. Se spomnim, ko sem vsak dan 1,5 ure samo solato žvečila, ker kar traja, preden poješ ceeeelo veliiiko skledo. Kri sem imela ves čas za "vikat", kot je rekel moj ginekolog. Sem pa pazila, kaj jem, jasno, ravno zato, da niso šli zobje in kaj podobnega... Pa še nekaj, govoriš, da nimaš apetita, lačna si pa ves čas? To mi malo ne gre v glavo... lidka [sonce]

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

16. mar 2009 22:05

Ah ja, sem se spomnila ob tem še na eno deklico, ki je zanosila s 45 kilogrami in so jo ves čas sekirali, da je slaba mama... rodila je pa 3,5 kilogramskega otročka, zdravega, da je kaj. In tudi njej ni nič manjkalo - vse življenje je bila suhcena in je še zdaj.

tulka

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

17. mar 2009 7:54

V prvi nosečnosti sem šla dol -11kg, v drugi pa -12 kg. No to je bilo do petega meseca, potem sem pa pridobila pri prvi 17kg, pri drugi pa 14 kg. Imela pa sem hiper,...nevem kako se je že imenovalo ( hippermentoza, al nekaj podobnega- bi morala na papirje pogledat) . V glavnem mi je telo tako burno reagiralo na nosečnost. In kljub veliki skrbi, da z otrokom ne bo vse ok, nisem mogla jesti in mi je blo slabo za umret- dobesedno, pa skozi sem bla na infuziji zaradi dehidriranosti, ker mi ni šlo niti za pit. Grozno je bilo. No pri drugi nosečnosti nisem mislila, da bo enako kot pri prvi, pa je blo še slabše. ja sej pravijo, da nobena ni ista nosečnost, moja je bla še slabša. Otroka sta se pa normalno razvijala in seveda črpala moje zaloge. Rodila sta se super zdrava in žilava, čeprav prvih par mesecav nisem spravla vase za en teden normalnih obrokov. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

17. mar 2009 7:58

Pa še to sem pozabla povedat. ko sem prvič zanosila in sem tako shujšala, da sem zgledala res grozno, sem nekje ko mi je malo zaštartalo na bolje, šla s taščo pogledat za blago za nosečniške hlače, ki bi mi jih ona zašila. In nasednjič ko je šla po blago, so jo prodajalke spraševale, da kera je una punca, ki je bla zadnjič z njo, da kaj je kao z mano narobe in če se drogiram. Mojo taščo je kmalu infarkt. Ker je poznala trgovke jim je pol povedala, da sem njena snaha in da sem noseča. Pa tudi v drugi nosečnosti sem čakala da mi kri vzamejo v ambulanti v bolnici in ker je bilo poletje sem imela kratke rokave, roke pa vse polne vbodov in modric od infuzij in po enem času, se začnem ogledovat, mi je pa kar nerodno ratalo, ker sem res zgledala kot kak narkoman. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/ Sporočilo je spremenil(a) Katarina K dne 17. mar 2009 08:02:15

hanah2  

član od: 16.3.2009

sporočila: 1

17. mar 2009 10:42

Pozdravljene! Vsem najlepša hvala za odgovore in za vse tolažilne besede. Verjele ali ne, že se počutim drugače, ni me več tako strah za otroka kot me je bilo do sedaj. No,jaz sem zmeraj malo jedla.Nisem jaz tista ekstremna suhica (50 kg, 160 cm, 26 let),da bi me ble same kosti. Prej se nisem obremenjevala, sedaj ko sem noseča pa sem se zaradi otroka. V ponedeljek imam drugič ultrazvok in za krvne ter urinske preiskave bojo že izvidi, tako da takrat vse izvem. Še enkrat, hvala za vsako tolažbo! Lep dan. hanah2

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

17. mar 2009 10:51

Hanah2, saj potem si pa čisto "by the book". S svojo težo si glede na višino v oknu zdravega BMI, sicer na spodnji meji, ampak je to čisto ok. Najbrž ni treba, da se med nosečnostjo bašeš, jej pač kvalitetno hrano, ki bo dobra zate in otroka. In tisto, kar ti je všeč! In uživaj v nosečnosti! fresh

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti