Kaj pa poezija 'zanj'?

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

tema odprta - 16. mar 2009 12:19 | ogledi: 9.173 | odgovori: 32

Ravnokar sem prebrala dva odlomka iz nekaj tem nazaj... Se mi zdi, da so vse ljubezenske pesmi namenjene ženskam... (ja itak, seveda smo najboljše, najbolj očarljive in brez nas jim živeti ni).

Kaj pa o hrepenenju in ljubezni do moškega naših sanj?

alibaba

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

16. mar 2009 12:25

Shakespeare - Sonet 18 Te naj primerjam mar s poletnim dnem? Ti manj minljiv si in bolj poln miline: cvetove majske stre vetrov objem in preden se zaveš, poletje mine; oko neba prevroče včasih sveti a včasih si z meglo zastre obraz- lepotam vsem je sojeno umreti: slučaj uniči ene, druge čas. A ti lepote svoje ne zgubiš, poletje tvoje nikdar ne konča se! Ne bo se Smrt bahala, da trohniš, saj v mojih pesmih raseš v večne čase. Dokler vid videl bo in dihal dih, živele bodo, ti živel boš v njih.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

16. mar 2009 13:09

Niso vse namenjene ženskam, semo poezijo, vsi mi, premalo poznamo. Kaj pa Pavček? Jaz se jih več v tem trenutku in iz gleve na spomnim... Samo, če razmišljam, moški bo bral pesmi tako ali drugače, pa naj bodo namenjene komurkoli, če ima za to interes in posluh... lidka [sonce]

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. mar 2009 13:19

Punce, kaj pa moški moškemu? A ste v filmu Šitri poroke in pogreb slišale, kako čutsveno pesem je moški napisal moškemu? Sicer so verzi primerni za ljubezen nasploh, ampka napisani so bili od moškega za moškega.

Samo sem pozabila ime pesnika.

 

Pa tudi Veronica Porumbacu jeznala kakšno hudo čustveno pesem o ljubezni napisati ...

 

Mamamia

mamamia

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

16. mar 2009 13:25

Mamamia, pesniku je ime Wystan Hugh Auden, naslov je pa Funeral Blues. Ena najlepših njegovih pesmi. Meni najljubša njegova je pa The More Loving One. Looking up at the stars, I know quite well That, for all they care, I can go to hell, But on earth indifference is the least We have to dread from man or beast. How should we like it were stars to burn With a passion for us we could not return? If equal affection cannot be, Let the more loving one be me. Admirer as I think I am Of stars that do not give a damn, I cannot, now I see them, say I missed one terribly all day. Were all stars to disappear or die, I should learn to look at an empty sky And feel its total darkness sublime, Though this might take me a little time. RadaJem

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. mar 2009 13:46

RadaJEm, hvala. Mamamia

mamamia

Margot  

član od: 12.12.2008

sporočila: 260

16. mar 2009 14:08

Tudi zbirka pesmi "Ne bodi kot drugi" (by Feri Lainšček) je razdeljena na moški in ženski del. In so kar luštne pesmi. Margot

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

16. mar 2009 14:34

lidika, sem mislila na nekaj s čemer bi ženska opevala svojega ljubega moškega... alibaba

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. mar 2009 14:46

Visoka pesem ima moški in ženski del. Sicer pa so ljubezenske pesmi, posvečene ženski, posledica prevladujoče viteške poezije. Časi, ko se je v trinajstem, štirinajstem stoletju občudovalo žensko takole od daleč in se umiralo zanjo, so scier minili, duh tega je pa ostal. Pa tudi tista ženska želja, da bi nekdo (recimo pesnik) zanjo naredil nekaj silnega in nepresežnega (ker od tistega konkretnega dedca poleg nje kaj tako sublimnega ne gre pričakovati). In ta tradicija v kombinaciji z žensko željo generirata ljubezenske pesmi še danes. Potem je malo kodirana in sublimna poezija s homoerotično noto. Pri obeh spolih. In potem je, vsaj za moj okus, malo deficita na ženski poeziji za moškega. Namreč, vsaka najbolj profana smrtnica se vsaj enkrat v življenju znajde v poziciji, ko "moškega svojega življenja" postavi v središče svojega vesolja, se zanj razdaja do amena in nazaj (in jo je pri tem sila težko ustaviti)...ko bi pa morala ubesediti svoja čustva, pa zablokira, pa malo ji je nerodno.Tudi pesnice so na tem teritoriju rahlo šibke in se očitno ustrašijo same sebe, ko je treba spraviti ljubezen v besede. Ko pa so srečne in zaljubljene, pa pišejo tak kič, ki ga format šlagerja še prenese, kaj več pa ne. Verzi v stilu: če jutri umrem mi ni mar/ker dnevi s tabo so bili najboljši.... in če to odrecitira/odpoje kaka poznodvajsetletnica, dobim jaz eno obupno sladkoben občutek, si mislim, hej, punca, si še mlada, a ni brez smisla se že poslavljati od življenja in celotno kvaliteto življenja enačiti z enim moškim? No, sama sem z guštom prebrala Lainščka. Pa včasih je imela tudi gospa Elza Budau dobre trenutke in je napisala nekaj zelo lepih verzov (v fenomenalni interpretaciji Ditke Haberl) - njena proza me pa ni posebej potegnila. Sicer pa sama pišem ljubezenska pisma. Spadajo med moje intimne zaklade, ki jih delim z ljubljeno osebo. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti