Jogurtova strjenka

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

tema odprta - 10. mar 2009 15:31 | ogledi: 11.643 | odgovori: 17

Pozdravljeni!

V nedeljo sem naredila jogurtovo strjenko, ki pa se žal ni strdila.Naredila sem točno po receptu. Ker nisem imela lističev želatine, sem uporabila le to v prahu.Zmešala sem prah z vodo in malo pustila, da bi želatina nabreknila, pa je nastala trdna zmes in je nisem mogla razmešati.Dodala sem nov prašek vedar direktno v tekoči jogurt, vse to pa sem zmešala s stepeno smetano. Strjenka se ni strdila pa me zanima, če je bila napaka to, da sem želatino v prahu vmešala direkt v jogurt?

Prosim za nasvet , saj  nam je bila sladica zelo všeč pa bi jo rada pravilno naredila.

Lep pozdrav in hvala !

 

Romanad

romanad

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

10. mar 2009 15:34

Če mislim na pravo želatino v prahu, je bilo točno to narobe. Saj na navodilih piše, da potem ko nabrekne, jo je treba segret .. in šele nato vmešat v jogurt ali karkoli drugega.

Pitončica

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

10. mar 2009 15:40

Očitno sem spregledala.Hvala bom upoštevala naslednjič.

Lep pozdrav!

Romanad

romanad

neznan uporabnik

10. mar 2009 15:51

Tudi jaz nimam sreče z želatino. Ali mi prosim lahko katera, ki ima s tem izkušnje razloži postopek z želatino, če se želi želirati toplo tekočino ali mrzlo tekočino (kot npr. jogurt). Za vaše nasvete že vnaprej hvala. l.p. tedi

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

10. mar 2009 15:58

Tedi - krasna zadeva je želatina fix - v takšni malo večji vrečki. Jo lahko vmešavaš v hladno tekočino. Moycaa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. mar 2009 16:11

Tudi sama sem bala želatine kot hudič križa, zdaj pa gre brez težav, samo navodila je treba dobro prebrati, saj v njih piše, koliko želatine za koliko tekočine.

 

Nedavno sem po dolgem času delala z želatino v prahu. Ker sem dala premalo vode, sem je malo kar dolila zraven, premešala, pustila še nekaj minut in potem vmešala v vročo jajčno kremo. Vse je izpadlo super, nobenih grudic, krema se je kasneje, ko sem dodala še smetano, lepo zgostila.

 

Če vmešaš želatino v hladno maso, jo je potrebno prej vedno segreti v malo tekočine, toliko, da se razpusti v enakomerno maso (lahko je voda, liker, vino, sok).

Če vmešaš želatino v vročo zmes, je predhodno ni treba segreti oziroma raztopiti v tekočini.

 

Pri želatini fix velja opozoriti le na to, da jo vmešamo, preden masi dodamo sladkor.

 

Mamamia

 

 

mamamia

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

10. mar 2009 16:32

z želatino fix imam strašno slabe izkušnje... ;) najbrž je preveč preprosto... drugače pa ko segrevaš želatino pazi, da ne zavre, ker potem ne prime več (oz. zelo slabo) pa ne smeš v premrzlo tekočino dodat, ker se lahko naredijo grudice ker želatina v trenutku prime in sploh je dobro potem ko dodaš želatino tekočino precedit. v tople oz. vroče stvari pa dodaš samo namočeno želatino. in načeloma je boljši rezultat z želatino v lističih, kot v prahu. zamenjava gre pa 1:1 v gramih nemški standard (te se dobi pri nas, ruff in dr oetker) za list želatine je 1,66 grama v paketku pa je 10 g mlete želatine se pravi 6 listov je 1 paket na splošno je sladica najboljša takrat, ko je želetine ravno dovolj, da želira, raje malenkost manj, kot več. če je želatine preveč je tako, kot da ješ gumo... kar se rado zgodi s kakšno "panna cota" v kakšni restavraciji... ker je lažje dozirat liste kot prah je ležje delat z listi, kot z prahom. zdaj pa rabim še nasvet glede tiste želatine fix... delal sem mousse iz bele čokolade in po receptu naj bi dodal stopljene listke v alkoholu v stopljeno čokolado in v to vmešal stepeno smetano. all clear, če bi imel želatino v listkih, ker sem imel samo tisto vražjo fix (to se zgodi, če pošlješ koga drugega v trgovino!) ;) sem jo dodal smetani, vendar je bil rezultat porazen, ker je bila smetana v trenutku grudičasta in sem delal po navodilih... ima kdo kakšne izkušnje s tem? ker koncept te želatine se sliši strašno fajn... vmešaš in je... cellnet

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. mar 2009 19:04

cellent, spet jaz. Z želatino fix imam dobre izkušnje, čeprav sem se je bala kot vraga. Edina umetnost je, da jo vmešaš čisto na koncu, ko si že vse drugo prej skupaj zmešal, razen sladkorja. Zaka tega dodaš po želatini, nimam pojma, a v navodilih piše, da se da sladkor na koncu in jaz se tega držim.

 

Sicer imam pa najraje želatino v listih, jo najbolje obvladam, čeprav mi panna cotta vedno pride krasna iz tiste v prahu (tako lepo se trese, ko malo preveč špeheca pri trebušni plesalki ...).

 

In je vedno raje dodam malo manj kot malo več, ker je hitro - preveč.

 

Mamamia

mamamia

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

10. mar 2009 20:54

ja mamamia, se te ne morem znebit ;) no glede fixa še vedno nisem prepričan... jaz sem smetano stepel do cca. 1/3, med stepanjem dodal fix želatino in potem stepal skoraj do konca in dodal na koncu še sladkor... in zadeva je bila grudičasta (ne neužitna, a vseeno ne čisto gladka kot bi mora biti)... skrtatka nisem imel ne še ene smetane in ne še ene želatine, zato smo šarloto pojedli. in nihče ni opazil razen mene. bom en dan malo potestiral in se malo poigral s tole želatino fix. poročam. še vedno mi je všeč koncept... in pri želati je res zlato pravilo, less is more! (manj je več) zadnjič sem jedel eno zelo potencialno sladico, črni gozdiček z jogurtovo kremo namesto smetane... zelo osvežilen okus, vendar je bila jogurtova krema kot guma. skrajno neprimerna tekstura za sladico. cellnet

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

10. mar 2009 21:51

Cellnet, kaj pa, če si smetano predolgo stepal?

Atina

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

10. mar 2009 21:54

no smetana in želatina fix tudi meni nista ratala :( kot pravi cellnet, vse je bilo več kot grudičasto ... tko da tega pa zdej res ne probavamo več ..

lp

Pitončica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti