Ang za predšol. otroke

alenka  

član od: 1.4.2004

sporočila: 30

tema odprta - 10. mar 2009 11:07 | ogledi: 2.278 | odgovori: 38

me zanima, če je kateri od vas dal v kakšen tečaj tujega jezika svojega predšolskega otroka, kam in kakšno izkušnjo ste kaj dobili,kako se je obneslo?

lp

alenka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. mar 2009 11:29

Tudi najslabše izveden tečaj ne more škodovati. Štiriletnik ima itak take možganske kapacitete, da si zapomni in nauči točno vse, kar ga zanima. Zanima ga pa, če mu je zabavno. Otroci se v takih tečajih učijo pesmic, skozi pesmice spoznavajo besede, razumejo majhne nekomplicirane situacije v stilu: What's your name? Do you like ice cream? How much does it cost?...ipd. Štiriletnik-petletnik se tako nauči naslednjega: - da obstaja več jezikov in da se ena te ista reč v različnih jezikih drugače imenuje in da je to okej, - da se tudi sam lahko izraža v različnih jezikih (kar je zlasti spodbudno za tiste otroke, ki imajo bolj tihe do nekomunikativne starše in so potem otroci v domu, kjer so ljudje bolj tiho, slabši v izražanju in sporazumevanju, če pa grejo na tečaj tujega jezika, pa vidijo, da tudi tisti bolj verbalni otroci na začetku "ne znajo" in da štartajo od nule in potem bolj tihi otroci malo popravijo svojo verbalno samozavesti). Potem pa v naslednjih letih otrok to predšolsko doto nekako predela. Če hodi tudi v osnovni šoli na tuj jezik, bo lažje potegnil predšolsko znanje iz sebe in če ima vsaj malo posluha, bo zelo hitro osvojil tudi bolj komplicirane stavčne zveze, pa tudi naglas otroci lažje ujamejo kot starejši. Skratka, jaz to v vsakem primeru priporočam. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. mar 2009 11:50

V Mariboru so pred 20 leti v vrtce uvedli učenje tujih jezikov, angleščino in nemščino. Naša otroka sta oba hodila k nemščini, dva krat tedensko po 45 minut, in je bilo učenje igra z zelo dobrim učinkom.

Vsekakor priporočam učenje tujega jezika že pred vstopom v šolo, otroci se jezika naučijo mimogrede. In če potem doma lahko gledajo še tv program v jeziku, ki se ga učijo, je učinek še večji.

 

Naša sta potem tudi skozi vso osnovno šolo posebej hodila k nemščini, sin je tudi opravil mednarodni izpit, danes celo študira prevajanje in tolmačenje iz nemščine, hčera pa tudi tekoče govori nemško.

 

Tako da jaz sem z vsemi štirimi za. Saj veš, kar se Janezek nauči, to Janezek zna. Pa še dobra popotnica za v šolo mu bi predznanje tujega jezika.

 

Kam v tečaj ti pa lahko kvečjemu za Mb povem.

 

Mamamia

 

mamamia

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

10. mar 2009 11:51

Nimam še otrok, zato ti z izkušnjami ne morem pomagati, se pa strinjam, da je vsako učenje tujih jezikov koristno in da je zgodnje učenje zelo učinkovito. Mislim, da velikih razlik med jezikovnimi šolami ne bi smelo biti. Sama bi izbrala glede na to, koliko otrok je v skupini. Manj ko jih je, več bodo odnesli, saj je v majhnih skupinah več individualne obravnave. Prijateljica uči nemščino v vrtcu, pa jih je malo preveč in jih težko vse obvlada. LP RadaJem

.deklica  

član od: 27.1.2009

sporočila: 107

10. mar 2009 11:56

Ne bi se ravno strinjala, da tudi najslabše izveden tečaj ne more škodovati. Kar nekaj agencij, ki nudijo tečaje za predšolske otroke, ima za svoje učitelje študente preko študentskega dela. Ne bom rekla, da je to slabo, problem je le v tem, da nekateri taki učitelji ne poznajo niti osnov pedagoškega dela in če že itak nimajo občutka za delo z otroki je vse skupaj trikrat nič. Otroku lahko priskutijo tako učenje tujega jezika kot veselje in zanimanje. Se pa definitivno strinjam, da je učenje tujega jezika v zgodnjih letih nadvse koristno, ker so ta mali res dojemljivi in je to doba, ko se jezika najlažje naučijo. .deklica

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

10. mar 2009 12:03

Res je, veliko jih dela preko študenta, kar pa ne pomeni nujno, da so slabi. Tudi taki, ki imajo opravljene pedagoške izpite, so lahko zanič, če nimajo občutka za poučevanje. Načeloma pa se (vsaj bolj uveljavljeni jezikovni centri) potrudijo, da najdejo primerne kandidate, saj imajo le-ti pred začetkom dela testiranja in izobraževanja. RadaJem

akim  

član od: 10.4.2007

sporočila: 141

10. mar 2009 12:10

Moj sin je začel z nemškim jezikom pri 6 letih (eno leto pred vstopom v osnovno šolo) v Pionirskem domu in zdaj hodi že enajsto leto. Letos bo delal izpit na Göthejevem inštitutu B2 (mislim, da je to znanje za maturo). Sem zelo zadovoljna, sin pa tudi, ker mu nikoli ni bilo težko obiskovati tečaja. Letos imajo tudi nemško govorečo lektorico (1/3 časa). Meni se postavlja samo vprašanje ali je smiselno, da se otrok uči angleščino, ki se jo bo učil od 4. razreda osnovne šole naprej. Če se uči kater drug jezik, obvlada en jezik več. Sončen dan še naprej akim

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

10. mar 2009 12:35

Če lahko pristavim še svojo izkušnjo. Ne kot mama, ampak kot bivši otrok, ki je še v vrtcu hodil na tečaj nemščine. Torej: imeli smo se super, ker smo imeli super učiteljico. Seveda po tečaju nihče od nas ni bil sposoben debatirati s tetemi v nemščini in večino smo tudi bliskovito hitro pozabili. AMPAK: ko smo se potem v osnovni šoli začeli tujega jezika bolj resno učiti, je bilo marsikaj že od prej spravljeno nekje globoko v možgančkih, ostal nam je občutek za jezik, tako da nam je bilo zanesljivo mnogo lažje, kot tistim, ki so začenjali iz nič. Se pravi, da to nikakor ni bila zgrešena investicija. Je pa seveda pametno otroka malo opazovati, kako se ima na tečaju: če mu je zoprno, če mu je dolgčas, če ne mara učiteljice in sošolcev, potem nima smisla, ker bo vse skupaj samo ena prisila, ki ne bo prinesla nič, kvečjemu odpor do učenja jezikov v prihodnje. Lep pozdrav, Sonja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

10. mar 2009 12:59

Zelo spodbujam zgodnje nenasilno učenje tujega jezika, opozorila bi le na eno stvar: tem otrokom je potem v osnovni šoli takooo dooolgčas... Jaz zanje sicer sestavljam dodatne naloge, da jih ne pobere, ko se z ostalimi šele učimo šteti... mislim pa, da večina učiteljev ni tako 'trapastih', da se posebej ukvarjajo še s tistimi, ki znajo 'preveč'. Samo v premislek.

tulka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

10. mar 2009 13:00

Predvidevam,da bi rada vpisala v tak tečaj svojega otroka. Če si iz Ljubjane mi napiši na ZS ,lahko ti pomagam. LP hedonist

Tanja05  

član od: 26.12.2003

sporočila: 392

10. mar 2009 15:24

Kot je že nekdo pred mano omenil, predlagam, da ga vpišeš v tečaj jezika, ki ni obvezen predmet v šoli. Se bo potem v šoli otrok manj dolgočasil, pa še dva tuja jezika bo obvladal.

Tanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti