"razpočeni" spomladanski zvitki :(

Gajuska  

član od: 5.11.2004

sporočila: 81

tema odprta - 8. mar 2009 17:14 | ogledi: 6.041 | odgovori: 13

Pozdravljeni!

Danes sem se lotila spomladanskih zvitkov in pridno vse pripravila točno po receptu.

Ko pa sem zvitke položila v olje in je malo zacvrčalo, pfff... so se takoj razpočili.:(

Nadev je kar lezel ven, tako da je nastal pravi poc. Kljub temu so bili za pojest, ampak nič kaj hrustljavi in zapečeni.

Sem bila prav žalostna, ker sem recept natančno preučila.

Za testo sem uporabila riževe liste - vsak kos testa namočila v mlačno vodo za 2 min, popivnala, zavila nadeva in zlepila z beljakom. Je pa res, da sem za en zvitek uporabila samo en list, saj je tako tudi pisalo.

Kaj je šlo narobe? Na pomoč!

G.

Gajuska

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. mar 2009 18:04

Hm, mogoče si preveč tesno ovila nadev? Poskusi malo bolj ohlapno različico!

Lp

cervus

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

8. mar 2009 18:44

se strinjam z elaphus. zdaj pa še vprašanje, kje si pa dobila riževe liste? se jih dobi tudi pri nas? kje? cellnet

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. mar 2009 19:12

Riževe liste dobiš v večjih marketih (Tuš, Mercator, Interspar, Leclerc), na policah s pripomočki za tuje kuhinje. Okrogli riževi listi so v taki rdeči vrečki, hitro najdeš, saj piše na njih wrappers. Mamamia

mamamia

Gajuska  

član od: 5.11.2004

sporočila: 81

8. mar 2009 19:13

Riževe liste sem iskala in iskala. In jih našla v supermarketu Planeta Tuš v Mb. Kaj pa, če bi ovila z dvema listoma? Gajuska

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. mar 2009 19:28

No, jaz sem jih nazadnje kupila v Tušu v Radvanju.

 

Gajuska, po moje si dala preveč nadeva. Ali pa si imela preveč razmočen list. Nikoli ga ne namakam v vodi, ampak dam riževe liste med dve vlažni kuhinjski krpi. Ko je vrhnji list vlažen, ga previdno ločim od spodnjega, nadevam, zvijem, zlepim pa ne z beljakom amapk z mešanico koruzne moke in vode. Še nikoli mi niso popokali ali da bi nadev lezel ven (razen na dveh ali treh, ko sem robove malo šlampasto zlepila, ampak list se ni pretrgal). TAko da po moje si ga polomila, ker si liste namakala, ne pa da bi jih samo navlažila s pomočjo krpe.

Na en list dam morda zvrhano jušno žlico nadeva, tako da se potem lepo ovije, kot ruladica, in ni potrebno uporabit dveh listov.

 

Mamamia

mamamia

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

8. mar 2009 20:48

mamamia, bom pogledal, upam, da najdem. mogoče še eno švercanje manj ;) se ti zadosti razmočijo samo z vlažno krpo? jaz jih sicer ne namakam 2 min, jih pa vedno na hitro namočim v topli vodi. vsakega sproti. zavijem pa kot sarmo. na koncu je zavitek zavit vsaj 3x. nadeva pa gre za dobro žlico. ne preveč. drugače so mi pa pri srcu tudi neocvrti vietnamski poletni zavitki, ki jih pripraviš podobno kot spomladanske, samo da jih ne ocvres, za nadev pa grejo riževi rezanci, zelišča (meta, bazilika in koriander, ki skupaj posnemajo okus tajske bazilike) pa surovi kalčki in malo spomladanske čebule ter za mesno verzijo tudi obarjeni škampi ali sipa. tudi s piščancem gre... skratka porabiš ostanke mesa. pečenega, kuhanega, na žaru... so velko bolj zdravi in z dobro pomako odlična alternativa, pa še raznese jih ne... enako dobro je enako kot zgoraj v solatnih listih. mjam... cellnet

lena70  

član od: 8.3.2008

sporočila: 61

9. mar 2009 8:43

lep pozdrav, jaz bi pa na tem mestu rada prosila za kakšen recept ali pa link za te spomladanske zvitke, saj bi jih rada poskusila narediti.Jih nisem še nikoli pa obožujem kitajsko kuhinjo. Hvala vnaprej vsem za trud in pozdravček lena70

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

9. mar 2009 8:59

Pred časom sem o tem sicer že napisal. Na youtube in podobnih straneh si lahko pogledate, kako vzhodnjaki delajo pomladanske zvitke. Nič ne komplicirajo, "plahte" vržejo v vodo pa je. Sam delam isto, pa res ni problemov. Se je pa že zgodilo, da je zavitek počil, to pa samo zato, kot so že predhodniki napisali, ker je bilo preveč nadeva. lp Vlado

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. mar 2009 10:55

Tiimijan in origano tudi  jaz za spomladanske zvitke izpustim, ker mi ti začimbi v kitajsko kuhinja nekako  ne sodita.

 

Sicer pa se mi riževi listi pod vlažno krpo ravno prav navlažijo. Niso preveč mokri, so pa dovolj prožni, da se lepo zavijajo. Delam podobno kot sarmo (hm, te še v življenju nisem delala, ampak vem, kako se zvija) - torej najprej spodnji rob čez nadev, pa pregib z leve in desne in potem samo zrolaš do konca in zalepiš.

 

Ja, vietnamske rolice so dobre, sploh v kakšni čili omaki, sama imam rada kombiancijo steklenih rezancev, mletega mesa, korenja in zelja, pa česen, čebula, ingver in mlada čebula, sojina omaka.

 

cellnet, tajsko  baziliko (pa kaffir lime leaves) imam vedno doma. Kupujem jo v Gradcu, v eni azijski trgovini, v kateri imajo vsa sveža zelišča in zelenjavo za tajsko, kitajsko in indijsko hrano (tudi snake beans, pa baby eggplant na primer, da o praženem česnu ne govorim), potem pa doma spravim v zamrzovalnik, da je vedno pri roki, ko se spomnim na kako tajsko jed.

 

mamamia

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti