Vrzote

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

tema odprta - 7. mar 2009 18:52 | ogledi: 14.166 | odgovori: 22

nekaj me zanima, moja primorska nona je delala čudovito mineštro iz vrzot. imam celo recept, vendar mi ni cisto jsno kaj so vrzote... povsod sem naletel na to, da je to ohrovt v glavah, vendar se spomnim, da to, kar je uporabljala moja nona in je celo zimo rastlo na vrtu nikakor ni nilo v glavah. bili so podolgovati temnozeleni listi, ki so po teksturi spominjali na zunanje liste ohrovta v glavah.

po raziskovanju na internetu sem odkril podobno ali celo isto zelenjavo pod imenom cavolo nero oz. angleško kale, ki je v prevodu zeleni ohrovt in po mojem ustreza tej zelenjavi, ki se je spomnem.

http://www.epicureansupplies.co.nz/wp-content/uploads/2007/05/ca

zdaj pa me zanima, če kdo to goji, če ji reče res vrzote in najpomembnejše, če se da kje kupiti? recimo na ljubljanski tržnici, bi bilo idealno...

cellnet

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

7. mar 2009 19:00

Mah, mi imamo pol vrta verzot, sicer so listi širši, zdaj si me pa spravil malo v dvom, zame verzote in ohrovt sta eno in isto...Jutri prilepim tudi jaz slikico, danes je tema, v temi ne vidim dobro.

No, in spet rabimo biologinje da nas podučijo...

Anamarija

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

7. mar 2009 19:11

Verzote so sigurno ohrovt in to, kar je na tvoji sliki, je ena od variant ohrovta. Kar naredi iz navadnega ohrovta mineštro, bo ravno tako dobra - ne bo pa taka kot nonina - none obvladajo posebno čarovnijo, da so njihove jedi najboljše na svetu ;)

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

7. mar 2009 19:30

Ben , ne vem kaka je razlika v okusu od ohrovta- po naše verzot, al pa od tistih dolgolistih verzot. No jaz naredim kot nardi naša nona. skuham verzote z ene štirimi krompirji, ki jih predhodno olupim in pustim cele.( voda je soljena) Ko je kuhano, precedim in na malo olivnega olja stisnem ene dva stroka česna in dam krompir in verzote gor, pa še malo prepražim. Pol dodam samo še malo popra in to je to. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

7. mar 2009 19:52

Verzota izhaja iz italijanske besede, če se ne motim, je to verza, v angleščini kale, v nemščini pa ti drugi del besede - kohl lepo nakazuje v katero družino spada. Poleg navadnega glavnatega ohrovta poznamo še, kot si ugotovil, cavolo nero, listni ohrovt, kodrolistni ohrovt (curly cale)in seveda brstični ohrovt. Sploh cavolo nero je izjemno popularen v Angliji, v zadnjih dveh letih je doživel pravi vzpon na krožnikih najboljših kuharjev, to pa med drugim pripisujem tudi temu, da je na Otoku v tem trenutku zelo popularen trend: local and frugal in ohrovt v milem vremenu uspeva tudi, ko druge zelenjave res ni.(Najbrž je še kakšna vrsta.) Po okusu so praktično identični, s to razliko, da je ohrovt v glavah mogoče malo nežnejšega okusa (čeprav tisti, ki počasi raste na mojem vrtu nima veliko zelo nežnih svetlih listov) zaradi srednjih svetlejših listov. fresh P.S. Sem verna pristaščica zgornjega recepta, kot sem zapisala pod receptom, z dodatkom malo olivnega olja in malo svežega parmezana. Bi postregla tudi najvišjim gostom. P.S.S. Se popravljam: cavolo nero je italijanska vrsta listnatega ohrovta. Sporočilo je spremenil(a) fresh dne 07. mar 2009 19:54:39 Sporočilo je spremenil(a) fresh dne 07. mar 2009 19:56:54

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. mar 2009 20:06

Na Krasu in še kje na Primorskem pravimo "vrzote" navadnemu ohrovtu. Sama delam "vrzotno mineštro" takole:

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11116

Tisto, kar pa ti opisuješ, je najverjetneje t.i. "raša" (to ime sem slišala v Dalmaciji, od koder sem si prinesla tusi seme. Je prav tako kapusnica, ne dela pa glav in se obirajo kar listi. Zelo okusna je kombinacija kuhane raše skupaj s krompirjem, zabeljene z olivnim oljem in začinjena s česnom (način priprave kot blitva s krompirjem). Tudi "rašo" imam slikano, samo malo, bom prilepila, pa boš povedal, če je to tisto, kar misliš.

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. mar 2009 20:11

Evo, Cellnet, tole je "raša" z Lastova, slikana letos avgusta (Lastovci tej rastlini rečejo tudi "zelje"). Sama imam pa na vrtu enako, le da je seme s Pelješca.

Je pa prav možno, da so v kakšnem kraju tudi tej reči rekli "vrzote". Saj vemo - vsaka vas ima svoj glas.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti