Skupna vlaganja stanovalcev v bloku

RTG  

član od: 12.3.2008

sporočila: 18

tema odprta - 19. feb 2009 19:48 | ogledi: 3.979 | odgovori: 25

Še ena nekulinarična tema.

Pred dvema letoma smo kupili stanovanje b manjšem bloku v katerem je dvajset stanovanj.V njem stanuje večina upokojencev le nekaj je mlajših ljudi.Še preden smo se vselili v stanovanje so se lastniki stanovanj dogovorili za prehod iz skupne kotlovnice pri ogrevanju za plinsko etažno ogrevanje.Pri tem nismo sodelovali ampak smo novico sprejeli kljub pomislekom pri finančni konstrukciji s strani upravitelja oz.izbiri najboljšega ponudnika.Cena se nam je zdela občutno previsoka.Ampak če so se tako odločili pa naj bo.

Sedaj po dveh letih odplačevanja kredita za napeljavo plina po stopnišču in montaži posebnih dimnikov in nakupu plinskih peči pa so na sestanku z upravljalcem in lastniki sprejeli sklep o toplotni izolaciji v kleti in na stropu stanovanj v četrtem nadstropju, češ da jih zebe in da porabijo občutno več plina za ogrevanje kot ostali stanovalci.Glede na to,da so se prej pri skupnem ogrevanju ogrevali tudi skupni prostori v kleti in da se je to ogrevanje s prehodom na plinsko etažno ogrevanje prenehalo in da upravitelj ni o možnih posledicah poučil stanovalce sem mnenja,da kot etažmi lastnik stanovanja nisem dolžna prispevati k morebitnim nastalim stroškom za izolacijo stanovanj v prtličju in na vrhu.

Ne razumite me napak;če bi šlo za streho,za fasado,za dvigalo ...se vsekakor strinjam da se ti stroški porazdelijo glede na lastniški delež,Da pa nekoga zebe ker je doma v prtličju pa se mi nekako ne zdi moja skrb.Ko so kupovali stanovanje so vedeli,da je to le takšno in tam kot je.Ko smo tudi mi nekoč stanovali v prtličju me o tem ni nihče spraševal,zato smo pri nakupu nekako vedeli kaj kupujemo in kaj lahko približno pričakujemo.

Če ima kdo kakršno koli podobmo ali enako izkušnjo ali pravni informacijo ,lepo prosim če jo lahko posreduje.

RTG

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. feb 2009 20:39

1. Verjamem, da si v tale zapis vložila vse podatke, za katere ti meniš, da so bistveni. Vendar pa to, kar si povedala, verjetno ne bo zadosti za to, da bi se lahko kdorkoli opredeljeval o tem, če je a) bila odločitev o spremembi instalacij pred leti najbolj tehnološko optimalna, b) bila korektno izvedena in c) če je bila zamisel sploh bazično korektna in pravična do vseh enot. Za to, da bi se to ugotovilo, bi moral izvedenec narediti revizijo elaborata instalacij in tudi pogledati gradbene knjige, kjer je zapisana izvedba. 2. Karkoli od tega, kar bi pokazale ugotovitve, dejstvo je, da živiš v večstanovanjski hiši in v taki hiši se je treba takoj navaditi, da nobeden nima čisto prav in da nihče ne more samo svojega furati. In da do neke mere vsi malo subvencioniramo ostale in dokler so ti stroški nižji od tega, kolikor bi nas stali stroški bivanja na primerljivi lokaciji in ali pa na neprimerljivi lokaciji, samo za stanovanjsko enoto bi plačali enak znesek - skratka, dokler je taka delna subvencija soseda znosna - do takrat jo pač vsak plačuje (bodisi v denarju, bodisi ti kako drugače) in se s tem pomiri. Tako, kot je napisano v 1 in2 se slejkoprej odloči pameten človek, ki pač za to, da v miru živi, da mu nekdo odnaša smeti ipd....in ne kliče servisev sam, temveč to počne vzdrževalec.....tudi kakšno pogoltne. Če pa hoče doseči svoj prav in "terati mat na konac", potem je pa na dobri poti, da skrega z enim sosedom, pa z drugim, pa si začnejo na vse možne in neverjetne načine nagajati, praskati avtomobile, metati smeti drug drugemu pred vrata.....in še je tega....skratka, človek s prevelikim egom in premalo pameti bo pa iz bloka naredil living hell..... Zdaj pa izvoli razmisliti, v katero grupo spadaš. Vendelina jr.

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

19. feb 2009 20:43

 V bistvu se na njihov račun grejete vsi tisti ki ste vmes.Vi bi morda lahko zaprli vse radiatorje, pa bi vam bilo morda topleje kot njim. Je pa res, da lahko vsak razmišlja s svojega zornega kota.

Aki

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

19. feb 2009 22:37

Poglej , za vsako investicijo v bloku se odločijo lastniki stanovanj in če je večina za, je pač sprejeta. Ker so kletni prostori skupni deli, se ponavadi take investicije financira iz rezervnega sklada. Edino kar lahko storiš je to, da toliko lastnikov nagovoriš, da so proti, da investicija pač ne bo sprejeta. Praviš, da so vedeli kakšna stanovanja so kupili tisti v pritličju in tisti v zgornjem nadstropju ? Mislim da si ti tudi vedela, da si kupila stanovanje v bloku in da moraš pač sprejemati odločitve večine lastnikov. LENČA http://www.moj-album.com/uredi/lencaa/144316

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

19. feb 2009 23:16

Kaj pa mislite o tem, da morajo ob prenovi dvigala tudi tisti v pritličju plačat prenovo? Meni se ne zdi ravno fer, da tisti v pritličju, ki niso dvigala še nikoli uporabili plačajo karkoli v zvezi z le tem. ycrna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

20. feb 2009 5:39

ycrna je napisal/a:
Kaj pa mislite o tem, da morajo ob prenovi dvigala tudi tisti v pritličju plačat prenovo? Meni se ne zdi ravno fer, da tisti v pritličju, ki niso dvigala še nikoli uporabili plačajo karkoli v zvezi z le tem. ycrna

aj no, a potem onih v pritličju tudi streha ne zanima..... Pa onih, ki se z liftom vozijo, ne zanima obnova (ali pa čiščenje) stopnic? Kupi lastno hišo, pa ne boš imela tako "pametnih" vprašanj.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

20. feb 2009 6:43

Skupno vlaganje je vedno in povsod problem. Tako v bloku pri vzdrževanju strehe, kleti, dvigala ... kot v naselju pri vzdrževanju infrastrukture, kjer ni državnih sredstev.

Vedno se nekdo čuti prizadetega; v resnici dobrin, za katere bi moral prispevati, ne uporablja veliko ali sploh ne in po neki logiki bi bilo pravično, da tudi prispeval ne bi.

Ampak: vse v skupnosti gre tako. Kajti, potem tisti, ki ne bi imeli otrok, ne bi prispevali sredstev za vrtce, otroške dodatke, šole,  tisti, ki nimajo avtomobilov bi se uprli državnemu financiranju cest, osvetljevanju ulic v mestu, če je naša v temi , tisti, ki ne koristijo kulturnih dobrin, ne bi dajali prispevka za kulturo....  Težko je potegniti ločnico in težko je vnaprej zatrditi, da neke storitve pa res nikoli ne bomo uporabljali (recimo, da v bloku dobimo prijateljico v 9. nadstropju h kateri je prav prijetno skočiti na kavico..).

Včasih je pač treba kaj prispevati, čeprav od tega nimamo konkretne koristi. Nekje drugje  nekdo drug prispeva za naše ugodje, pa še opazimo ne. Mislim, da bomo s tako zavestjo laže živeli in nas ne bo skelel vsak €, izdan v tej smeri.

Cila

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

20. feb 2009 7:46

rimljanka je napisal/a:

aj no, a potem onih v pritličju tudi streha ne zanima..... Pa onih, ki se z liftom vozijo, ne zanima obnova (ali pa čiščenje) stopnic? .

Jaz se strinjam, v bloku pač neke stvari padejo zraven. Meni je tudi spodnja soseda rekla, da odkar mi2 kuriva ima ona bolj hladno. Pri nama je občutno topleje, saj imava s 4 strani sosede (zgoraj, spodaj, pa še z dveh strani v isti etaži). Malo solidarnosti vseeno moramo pokazati... Začetnica

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

20. feb 2009 9:29

eno je govorit, drugo pa je ko se sami znajdete v taki situaciji. Rimljanka sem prepričana da si ti ena izmed tistih v "zgornjih štukih". Mene ne bo noben prepričal da bi se zakreditirala zato, da se bodo vsi ostali peljali z liftom, jaz pa nikoli. Že dovolj da plačujem vzdrževanje vsak mesec. Več pa od mene ne bo dobil noben. Za streho bom dala, za stopnice tudi, za luksuz pa ne. V veliko blokih ni lifta, tudi tu lahko brez živimo. ycrna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

20. feb 2009 9:35

ycrna je napisal/a:
eno je govorit, drugo pa je ko se sami znajdete v taki situaciji. Rimljanka sem prepričana da si ti ena izmed tistih v "zgornjih štukih". Mene ne bo noben prepričal da bi se zakreditirala zato, da se bodo vsi ostali peljali z liftom, jaz pa nikoli. Že dovolj da plačujem vzdrževanje vsak mesec. Več pa od mene ne bo dobil noben. Za streho bom dala, za stopnice tudi, za luksuz pa ne. V veliko blokih ni lifta, tudi tu lahko brez živimo. ycrna

 

Če je tebi luksuz lift v 15 nadstropnem bloku, lepo. Ker si najbrž edina, ki si takega mnenja. Ali kako? Mamice z otroki, starejši, pa oni na berglah,..........ah, daj no....................... Sploh pa, obstajajo predpisi, v kako visoke zgradbe gredo dvigala.

Morda pa nisem "ena tistih v zgprnjih štukih", pa tudi, če sem. Morda živim v hiši in samo znam zdravo razmišljat.

rimljanka - zasebno mnenje

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

20. feb 2009 9:35

Ycrna kaj pa ko boš ti v taki situaciji pa bo šlo iz rezervnega sklada? Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti