Posvojiva malega tigrčka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

19. feb 2009 7:48

Loni je napisal/a:

Odidejo, odidejo, pa ne samo mucki, le definicije besede "odidejo" so lahko različne. Sama si ne predstavljam, da bi imela na podeželju mačka zaprtega v hiši, takoj ko mu omogočiš tisto svobodo, ki pripada vsem živim bitjem na tem planetu, pa se lahko zgodi vse ali pa nič.

Loni Makaroni

Tole je pa še kako res. vse ostalo je mučenje živali.

rimljanka - zasebno mnenje

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

19. feb 2009 8:48

Ja, imejmo jih raje zunaj, po možnosti nekastrirane. Naj se množijo, naj jih zastrupi sosed, ki je jezen, da mu hodijo na vrt, naj jih povozi avto, in "rešujmo" vsake 3-4 leta nove, čisto take, kot so bili prejšnji, tigraste s takim in takim vzorčkom. RadaJem

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

19. feb 2009 9:03

Povprecna zivljenjska doba hisne macke je 15 let, zunanje macke pa 4 leta (tako vsaj pravijo modre knjige). Ker od svobode, ki kao pripada vsem zivim bitjem na planetu, tudi sama nimam kaj prida (ne bi tukaj usekala s kritiko globalnega kapitalizma, ampak gre nekako v to smer..:)))), pa ker mi ni do tega, da bi se vsak vecer posebej tresla, v katerem grmu mi povozena macka cisto pocasi crkuje (minuli vikend je bilo na Obali kot Armagedon, ob cesti sem nastela vsaj 6 trupel svobodnih, na zalost pa ne vec zivih bitij), so moje macke izkljucno notranje. Res je sicer, da zivim prakticno v centru LJ, mislim pa, da bi morala imeti haciendo v strasni vukojebini, da bi si upala spuscat svojo zivino na prosto. lp, proxima

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. feb 2009 9:16

Draga RadaJem, tvoj gnev me prav nič ne gane, sama žival nikoli ne obm imela zaprtih, če to ni potrebno, zato pa v Ljubljani tudi nobenega ljubljenčka nimam, jih imam pa doma na kmetih, kjer se sprehajao skupaj z "nebataljonskimi" kokošmi, eno kozo in semtertja kakim pobeglim zajčkom, no tudi naš bikec se j e že tako sprehajal. Me prav zanima, kako bi zgledala tipična slovenska kmetija, če bi imela vse svoje živali zaprte noter.

Naši "zgubljeni" psi so bili vsi kastrirani in prav nič potepuški, tudi tale zdaj ni, je vedno odvezan in ima vso svobodo, a se v 9ih letih še nikoli ni nikamor potepel.

Prijateljica v bloku ima dve sterilizirani muci, ki sta zunaj čisto izgubljeni. Za mestne ljubljenčke je pač logična posledica, da so na nek način obsojeni na bivanje znotraj štirih sten.

Pa še nekaj - potepuških mačk in psov navadno na podeželju ni, to je več ali manj urbani problem. In zame bi bilo zapiranje ljubljenčkov v hiše na kmetih resnično mučenje živali, kot je rekla Rimljanka. Da bi se naša dva mačkona sredi največjih rovt, kjer se mimo pripelje maksimalno en avto na dan, če se, pa še ta je poštarjev), sprehajala samo po bajti, omejeno sprehajala samo po hiši.

Torej ne gledati na vse samo z enega vidika, definitvno je razlika med mestom in podeželjem.

 

 

Loni Makaroni

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. feb 2009 9:17

Aja, proxima, lahko jih pripelješ k nam, ni treba iti tako daleč, mislim do vukojebine

Loni Makaroni

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

19. feb 2009 9:40

Osebno poznam primer, ko je nekdo nehote povozil lastno mačko na lastnem dvorišču. Vukojebina gor ali dol, nikoli ne veš. Našim sorodnikom so pa lovci ustrelili že vsaj tri pse. V idealnem svetu, kjer človek ne bi ogrožal živali, bi seveda tudi sama zagovarjala svobodo vseh bitij, v tem svetu pa gre bolj za izbiro manjšega zla. Mačke se zelo močno navežejo na prostor in če so v njem že od malega, jim je notri prav lepo. Nihče jih ne more zastrupiti, brcati, povoziti, pretepsti ali okužiti s FIV ali levkozo. Tudi nekontroliranega množenja ni. Tisti, ki imate zunanje mačke, imejte jih, saj vam nihče nič ne more. Držim pesti, da bodo preživeli zgoraj omenjeno povprečno dobo. Rada bi samo opozorila gospodično sharon, da če namerava imeti mačko več kot 5 let, bi bilo morda smiselno razmisliti o tem, kako jo obvarovati pred nevarnostmi. Tudi otroka ne spustite kar tako na cesto, čeprav bi si to morda želel, pa dvomim, da gledate na to kot na kratenje svobode. Radi bi ga zavarovali pred avtomobili in zlobneži, saj se sam ne zna. No, tudi mački se ne znajo. RadaJem

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. feb 2009 9:46

RadaJem, povozili so tudi lastne otroke... Tako daleč jaz ravno ne bi šla.

Loni Makaroni

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

19. feb 2009 9:53

Vidiš, zato pa pazimo na svoje otročičke in mucke. Držim pesti, da bo vse v redu s tvojimi živalcami in da jih ne bo nihče več "pospravil". LP RadaJem

Mac  

član od: 2.8.2006

sporočila: 199

19. feb 2009 10:11

Ob selitvi v novo hišo, sem tudi sama nekaj časa našega muca zadrževala v hiši, iz bojazni, da bi kam odtaval po pomoti. In čeprav si življenja brez te kepice ne morem predstavljati, pa vem, kaj živemu bitju pomeni svoboda. Čas, ko ni smel iz hiše je bil najhujši za naju oba. Ne živim sredi mesta in v bližini sicer ni prometne ceste, to je res, mogoče bi razmišljala drugače, če bi bilo obratno. Mislim, da si nihče ne predstavlja, da bi mačka spuščal na "svobodo", če živi sredi centra mesta, je pa drugače, če žival ni občutila zunanjega sveta - takrat verjetno ne ve, kaj bi lahko pogrešala. Moj tudi ni varen, se zavedam, vendar pa mu svobode, zaradi nekaj možnosti, da se mu lahko kaj zgodi, ne bom kratila. Preveč uživa v lovljenju muh, metuljev, prelepo mu je, ko poležava sredi vrta.... Mac

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. feb 2009 13:53

Konec koncev Sharon nič ne pomaga, če se še tule delimo na dva klana "za" in "proti" spuščanju mačk ven. Tega je zadosti že na drugih "živalskih" forumih. Če bo mucka posvojila s pomočjo društva Mačjelovka ali od začasnih skrbnikov, ki mucke oddajajo na naslovih, ki sem jih nalepila na začetku teme, bo itak podpisala posvojitveno pogodbo, ki v večini primerov posvojitelja zavezuje, da bo mački omogočil izključno notranje bivanje, veterinarsko oskrbo in visokokvalitetno prehrano. Taki so pač pogoji in pika.

Pravkar sem prišla od veterinapja, ker sem mojega posvojenčka, 5 mesecev starega mucka peljala cepit in se dogovorit za kastracijo, pa še močno se je začel praskati po ušeskih, tako, da sem domnevala, da so prisotne garje. Veterinar mucka ni mogel takoj cepiti, ker je ugotovil, da bo potrebno še enkrat odpraviti notranje zajedalce (da se mu ob cepivu ne bo potrebno "boriti" še z zmanjšamo odpornostjo zaradi tega), hkrati pa tudi garje. Kljub temu, da navzven umazanije v ušesih skoraj ni bilo videti, me je ob veterinarjevem čiščenju mačjih ušes kar osupnilo. Koliko"materiala" je bilo notri, noro. Potem mi je veterinar (ki sicer zdravi ogromno mačk, tudi tistih, ki jih polovijo in na varno spravijo Mačjelovke) povedal, da je večino prostoživačih mačk, ki jim garij nikoli niso odpravljali skoraj gluhih (sluhovodi se popolnoma ali skoraj popolnoma zamašijo) in so prav te mačke v večini žrtve avtomobilov! Skratka - svoboda je lahko usodna tudi zaradi takih reči, magari na domačem dvorišču.

Moj maček je ves čas notri, čeprav živimo na vasi. Zaenkrat osnovnii pogoji, da bi čutila, da je tudi zunaj varen, še niso izpolnjeni. Ven gre le z mano, na dvorišče, ko obešam perilo ali grem po drva, potem pa nazaj v hišo in na srečo nima nobene želje po raziskuvanju okolice (še). Dokler ne bo cepljen proti vsem nalezljivim boleznim in kastriran ga kaj več tudi ne mislim spuščati na svobodo. Moj argument je - žalostna smrt prejšnjega, nekastriranega, svobodno "pohajajočega" muca, ki nam je poginil po nekaj dneh zdravljenja, ki pa na žalost, proti hudemu mačjemu prehladu (in zelo verjetno levkozi) ni več pomagalo. Tako to gre... in še vedno imam slabo vest, da nisem naredila vsega kar bi lahko, da bi to preprečila.

mamaF - Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti