Sporazumna odpoved po 4-ih mesecih del.dobe

egotrip  

član od: 17.2.2009

sporočila: 6

tema odprta - 17. feb 2009 13:37 | ogledi: 5.378 | odgovori: 14

Pozdravljeni,

od 1.10.2008 sem zaposlena za nedoločen čas. Delodajalec me je danes obvestil, da zame v podjetju ni več prihodnosti in da sem tehnološki višek.

Od mene podjetje želi, da podpišem sporazumno odpoved in da kljub 3-mesečnemu odpvednemu roku zapustim podjetje konec marca. Za to so mi pripravljeni "šenkati" eno mesečno plačo.

Tu pa mi nekaj ne gre v račun. Če danes, 17.2 podpišem sporazumno odpoved imam pravico ostati v podjejtu do 17.5 (3-mesečni odpovedni rok), kar pomeni da imam pravico do dodatnih treh mesečnih plač.

Če pa podjetje zapustim z 31.3. potem dobim samo še marčevsko plačo in pa tisto "šenkano".

Prav tako sem izvedela, da če podpišem sporazumno odpoved, da se odpovem vsem "bonitetam" na zavodu, regresu, zavarovanju itd. Nadomestilo mi baje zaradi samo 4 mesečne delovne dobe sploh ne pripada. Kako je pa z zavarovanjem?

Prosim svetujte mi, če gre v tem primeru za po domače rečeno nateg.

V zadnjih tednih se je v medijih namreč veliko pisalo o tem, da naj ne podpisujemo sporazumnih odpovedi.

Kaj menite, bi bilo najbolje da se pustim odpustiti in se odpovem tisti šenkani dodatni plači?

Prosim za karkšnikoli nasvet. Za jutri sem sicer dogovorjena z odvetnikom, vendar povprašam še tu, če se je komu že kaj podobnega pripetilo.

Hvala v naprej za odgovor

egotrip

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. feb 2009 13:55

Prejšnji teden je bila na Odmevih gostja tudi  direktorica Zavoda za zaposlovanje Slovenije in tudi predstavnik sindikatov in Svetov delavcev.

Dejstvo je, da so vsi opozarjali: da naj delavci ne podpisujejo SPORAZUMNE odpovedi pogodbe, da naj ne podpisujejo aneksov k pogodbam, po katerih se jim plača zmanjša za 10%.

V isto oddajo so se s terena vključili tudi novinarji in sicer iz Gorenja, ki ima 12.000 zaposlenih. Njihova izvršna direktorica je v mikrofon povedala,glas pa se ji tresel, da so res pozvali delavce, da naj vzamejo odpravnine in sporazumno oddidejo iz podjetja. Na izrecno vprašanje, ali je res, da potem nimajo nobenih pravic na Zavodu ( nadomestilo, zdravstveno zavarovanje ) in da plačajo od take odpravine dohodnine, je morala direktorica, ki je podprta s številnimi strokovnjaki, pritrditi. Brez pravic in s plačilom dohodnine.

V istem času je bil na velenje.com objavljena ta ponudba, iz katere ne izhaja, da po sporazumnem prenahnju delavci nimajo pravic na zavodu in morajo plačati dohodnino.Bila sem ogorčena, da zavajajo delavce, menda  pa so jih na limanice ujeli do takrat že "nekaj deset".

Tak način prenehanja delovnega razmerja se imenuje tudi "mehki presežki" , ki so bili daljnega leta moja pogruntavščina in nihče ni verjel, da bo projekt držal vodo. Obdržal se je zelo dolgo.

Tu moram povedati še naslednje: poslovodstvo postavi pred kadrovske menežerje nalogo, da naj odpusti toliko in toliko delavcev. Kadroviki praviloma nimajo pravnega znanja, pa tudi upoštevajo ga kaj dosti ni.

Zato je toliko bolj pomembna poštenost: povedati delavcem vse, kar je pomembno, ničesar zamolčati, ker ljudje nikoli ne pozabijo.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da veliko ljudi lahkomiselno sprejme ponudbe delodajalcev, ki so včasih res prefrigane ( pri tej oz Gorenja ne vem, ali je bila zvijača, ali neznanje), in ne posmislijo kaj dosti na negotovo prihodnost. Prepričevanje ljudi, da naj razmislijo, ali je odločitev o sporazumu res prava, če imajo v ponudbi znesek " ki ga nikoli več ne bo nihče ponudil", je sizifovo delo. Neka gospa, ki sem jo trikrat prepričevala, da naj ne sprejme ponudbe, ker sem vedela, da bo hitro porabila denar in potem zaposlitve ne bo, je nekaj let po tem, ko je odšla z denarjem iz podjetja in se po pričakovanjih ni nikoli več zaposlila, splezala po štriku na drugi svet. Bojda ni imela več nobene rešitve.

Svetujem, da se vsi, ki ste v pred tem korakom,  obrnete na sindikalne pravnike, na odvetnike in dobro razmislite o svojem koraku.

F r i n a

egotrip  

član od: 17.2.2009

sporočila: 6

17. feb 2009 14:09

Frina, hvala za objavljeno. Osebno se zavedam , da gre tu bolj ali manj za nategovanje lahkomiselnih ljudi, vendar v tem mojem primeru ne vem kaj je bolje. Fora je v tem, da sem zaposlena samo dobre 4 mesece in je to moja prva zaposlitev. Na Zavodu mi nadomestilo prav iz tega naslova ne pripada. In zdaj me zanima, če raje dam sama odpoved in si tako pridobim 3 mesece in lahko v tem času iščem novo službo? Če sforsiram, da mi dajo sami odpoved, imam časa za iskanje le te le do 31.3. No, saj jo lahko iščem tudi kasneje, vendar bom imela izpad dohodka, nadomestila iz Zavoda pa nobenega. egotrip

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

17. feb 2009 14:21

Je pa tudi razlika, če delavec da sam "sporazumno" odpoved ali pa, če ti jo da delodajalec. Treba je pogledati pogodbo o zaposlitvi. Če ti da delodajalec odpoved kot tehnološki višek, ti je dolžan izplačati odpravnino.

Če delavec da sam odpoved, pa ni upravičen do ničesar...

egotrip  

član od: 17.2.2009

sporočila: 6

17. feb 2009 14:23

ampak odpravnina ti pripada samo v primeru, da si zaposlen najmanj eno leto ... egotrip

egotrip  

član od: 17.2.2009

sporočila: 6

17. feb 2009 14:23

jaz pa sem dobre 4 mesece egotrip

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

17. feb 2009 14:38

Tudi nadomestilo na zavodu za zaposlovanje ti pripada šele po 12 mesecih zaposlitve... matilda

Kobranka  

član od: 16.11.2006

sporočila: 1

17. feb 2009 14:50

Tudi socialne pomoči ne moreš uveljavljati, če daš sporazumno odpoved. Če podpišeš sporazumno odpoved, ti delovno razmerje poteče 31.03.. Dobiš še eno plačo. Če pa sporazuma ne podpišeš, ti lahko podjetje prekine delovno razmerje iz poslovnih razlogov po treh mesecih (konec maja). V katerem primeru si na boljšem? Pa si prepričana, da v kolikor ne podpišeš sporazuma, vseeno ostaneš brez zaposlitve? kobranka Kobranka

egotrip  

član od: 17.2.2009

sporočila: 6

17. feb 2009 14:52

Naj potem raje podpišem in vzamem tisto dodatno eno plačo, ki mi jo ponujajo, če mi že nič ostalega ne pripada? egotrip

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. feb 2009 14:52

http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/ZaBrezposelne/P

 

Zgoraj je koristen link in tudi sicer imajo spodobno internetno podporo.

Do 12 meseca ne prejemaš nadomestilal, pravice brezposelnih, iskalcev zaposlitve, pa so tudi še druge. Obveznost, ki ni zanemerljiva, je redno javnljanje na Zavodu, aktivno iskanje zaposlitve in dosegljivost najmanj 4 ure na naslovu, ki ga sporočiš Zavodu. Dopusta je le 18 dni.

Če pristaneš na sporazum, imaš na koncu 5 mesecev delovne dobe in 6 plač in nič regresa. Če ti morajo pogodbo odpovedati imaš 7 plač in pol, pravico do dopusta in regresa.

Zdravstveno zavarovanje kot občan lahko uvljavljaš le, če si prijavljen na zavodu za zaposlovanje, sicer ga nimaš.

 

Če uveljavljaš pravico do socialne pomoči, je tudi vezana na prijavo na zavodu, mislim pa, da imajo dobo čakanja. Če hraniš denar od plače in odpravnine na bančnem računu, da ga boš imela za slabe čase, se šteje, da imaš sredstva za preživljanje.

Odpravina po sprazumu so po moje obdavči, ker je to prostovljno od delodajalca, tiste po zakonu ali pogobi pa se ne obdavčijo.

 

Ne pozabi na prostovoljno zavarovanje, kjer je treba čakati 3 mesece, da dobiš pravice, če ga ob prenehanju dela prekineš.

Če še te kaj zanima, me lahko kontaktiraš preko Zasebnih sporočil.

 

Sicer pa je bil moj prispevek namenjen tudi drugim, predvsem kot opozorilo.

F r i n a

egotrip  

član od: 17.2.2009

sporočila: 6

17. feb 2009 14:54

V kolikor ne podpišem sporazuma, me tretirajo kot tehnološki višek in ne dobim tiste dodatne plače, ki mi jo ponujajo. Če podpišem, moram oditi z 31.3., dobim marčevsko plačo in še eno on top. (kot aprilsko recimo) egotrip

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti