Sporazumna odpoved po 4-ih mesecih del.dobe

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

17. feb 2009 15:07

frina je napisal/a:
Če pristaneš na sporazum, imaš na koncu 5 mesecev delovne dobe in 6 plač in nič regresa. Če ti morajo pogodbo odpovedati imaš 7 plač in pol, pravico do dopusta in regresa.

 

Če uveljavljaš pravico do socialne pomoči, je tudi vezana na prijavo na zavodu, mislim pa, da imajo dobo čakanja. Če hraniš denar od plače in odpravnine na bančnem računu, da ga boš imela za slabe čase, se šteje, da imaš sredstva za preživljanje.

F r i n a

Tukaj ti je Frina lepo ponazorila izkupiček v obeh primerih: torej, če podpišeš ali ne...

 

Frina, v tem drugem odstavku, imajo ljudje še vedno možnost, da si "višek" sredstev prenakažejo na račun, ki ni osebni. Centri namreč zahtevajo izpiske po osebnih računih...

 

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. feb 2009 16:31

Silva, naslednje leto lahko CSD dobi podatke o vseh računih pri bankah po tvoji davčni številki. V tej situaciji je to zelo verjetno.

Dejstvo, da se nekdo ne more prijaviti na zavod kot brezposelna oseba, ima še eno posledico: ne moreš plačevati za delovno bobo ( prostovoljno vključevanje v pokojninsko zavarovanje).

 

F r i n a

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

18. feb 2009 8:44

Podjetje te noče odpustiti, ker če dobiva 60€ za "ohranjanje delovnih mest", v tem času ne sme odpustiti delavcev. Drugač je, če delavec sam odide. Raje počakaj na odpoved.

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. feb 2009 11:46

Odpuvedni rok za delavce do 5 let delovne dobe je - 1 mesec. V pogodbi o zaposlitvi, kolektivni pogodbi dejavnosti in podjetniški kolektivni pogodbi je mogoče določiti ugodnejše pogoje za delavca.

Nimajo vsa podjetja aranžmaja z državo in tisti bodo pač odpušali. In brez iluzij, odpuščali bodo tudi tisti, ki danes prejemajo pomoč države, včeraj pa je bilo poslovanje podjetja ( beri: dobiček)  samo njihov in ga niso delili z delavci.

Še ena past je: če gre podjetju slabo, ker so odpovedana naročila in ti ponuja odpravnino ali odškodnino, je treba računati, da kmalu v podjetju mogoče ne bo denarja za plače ( nič ne pomaga sodna odredba), danes pa ti denar lahko izplačajo, čez 3 mesece pa je mogoče, da bodo imeli blokiran račun.

 

Pogoji za odpoved , tako iz razlogov, ki so na strani delodajalcev in razlogov, ki so na strani delavcev, so opredeljeni v :

 

Zakonu o delovnih razmerjih

Kolektivni pogodbi dejavnosti ( branžna KP ) , ki se med sabo razlikujejo,

Podjetniška kolektivna pogodba ( manjša podjetja je nimajo )

Pogodba o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem.

 

"Osebna" pogodba mora imeti tudi navedbo, katere KP veljajo za to razmerje.

Kolektivne pogodbe ( razen podjetniške ), je možno najti na internetu pri predpisih in na strani sindikatov.

Vsa vprašanja o pravicah iz brezposelnosti, tudi poslovalni čas Obmičnih služb , je na intrenetni strabi Zavoda RS za zaposlovanje.

 

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti