Slovenska tradicionalna hrana

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

15. feb 2009 19:21

 Pa je Vendy spet poskrbela za razburjenje z zanikanjem "tradicionalne" hrane...

Pravzaprav se z marsikatero njeno mislijo strinjam, predvsem s tem, da nas etnologi posiljujejo, da je to edina prava slovenska hrana... in v isti koš sodijo tudi vsi "tradicionalni" slovenski običaji tipa "kmečka ohcet", "kravji bal" ipd. Kot da smo bili Slovenci vedno samo neki neuki kmetje in pastirji... Pa tudi o kleju bi se res dalo kaj pripomnit.

 

Sicer pa imam kar rada "tradicionalno" slovensko hrano. Strinjam se, da bi bilo dobro vedeti, iz katerega konca si doma, ker ima vsaka pokrajina svoje značilnosti.

Vendini predlogi so odlična osnova za "sodobno" slovensko hrano, od "tradicionalne" pa bi jaz za večerjo stavila na ajdove žgance z mlekom - v dobi poveličevanja müslijev idr. žitaric se mi zdi to primerljiva, a dosti boljša reč... pa še v instant obliki se dobijo.

Naslednji večer pa regrat s krompirjem in ocvirki/zaseko - po mojem bo za belgijskega študenta kar zanimiva izkušnja, da si solato lahko nabere sam; pa tudi pogled na kakšen travnik, kjer se pasejo sodobni Slovenci je lahko prav zanimiv .

Nasja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. feb 2009 19:27

NasjaKot da smo bili Slovenci vedno samo neki neuki kmetje in pastirji...Nasja

Upam, da se zavedaš, kako žaljiv je tale zapis ............

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. feb 2009 19:39

rimljanka je napisal/a:

NasjaKot da smo bili Slovenci vedno samo neki neuki kmetje in pastirji...Nasja

Upam, da se zavedaš, kako žaljiv je tale zapis ............

Težko bi se strinjala z elementom žaljivosti. Žaljiv bi bil, če bi Nasja trdila, da smo bili Slovenci vedno samo neuki kmete in pastirji. Vendar pa tega NE TRDI. Ona se referira na eno etnološko prakso, za katero se včasih dozdeva, da poskuša ustvariti vtis, KOT DA SMO BILI Slovenci vedno samo neuki kmetje.....in-tako-dalje. Skratka, Nasja problematizira eno prakso, ki želi našo kulturo prikazati zgolj in samo kot sklop preprostega do prvinsko neukega, skratka, nekaj, kar je preprosto zato, ker ni imelo nobene izbire. Drugače je pa najbolj bridek opis Slovencev vsekakor uspel Cankarju in sicer v Hlapcih, ko Jerman Komarju razlaga, da študira zgodovino Slovencev in da je daj pri protireformaciji. In da so takrat polovico dobrih ljudi pregnali, druga polovica je pa zbežala..." kar je ostalo, je bila smrdljiva drhal. In mi smo vnuki svojih dedov." Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. feb 2009 20:18

In prej sem v žaru pisanja pozabila omeniti še nekaj, česar se mi odločno premalo zavedamo: Naša mesta pri tujcih prostorsko delujejo rahlo "severno", organizacija življenja jim pa deluje "šarmatno južno". Zlasti to, da se mnogo stvari dogaja zunaj - je človeku iz kakega Antwerpna, Bruggea itd totalni presežek. Ljubljana ima blazno ljubko "cafe culture" (tako temu rečejo na travelblog.org), ki je, zahvaljujoč antikadilskemu zakonu, celo leto tudi zunaj. V Bruslju, npr, ne moreš na nobenem pločniku (edini punkt, ki ima malo šarma je Grand Place, pa še ta na fotkah mnogo bolje deluje, kot v resnici) spiti kapučina in zraven gledati dogajanje ob reki - ker so mestni očetje v navalu težke nespameti zasuli mestni kanal/potok in se to nasutje vidi po celem mestu. Hočem reči, kava na prvem pomladnem sončku ob Ljubljanici je za večino severnjakov neprecenljiva stvar. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 15. feb 2009 20:19:03

jana2  

član od: 19.2.2007

sporočila: 48

15. feb 2009 20:55

Vendelina jr. je napisal/a:
(ne vem, če si predstavljaš, kakšen luksuz je v Bruslju priti na živilsko tržnico - je manjša od ljubljanske, cene so pa ohoho visoke, ker v tisti severni deželi bolj malo stvari zraste) Vendelina jr.
popravek...pred Bruseljskimi tržnicami se pa lahko vse slovenske skupaj na žalost skrijejo...na eni glavnih, ki se nahaja na Gare du midi, dobiš "ni da ni"...tako da tvoja trditev pa tu ne bo vzdržala vode...poleg te je pa še en kup manjših, bolj francoskih, ki so bolj domače in na nekaterih štantih imaš celo možnost nabavit t.i. "bio pridelke" fleur, kar se pa slovenske hrane tiče, pa nikar ne kompliciraj preveč. Karkoli boš pripravila, bo zagotovo boljše, kot vse kar kuhajo v Belgiji...ne glede na to, kar sem sama skuhala svojim belgijskim kolegom, so vse do zadnjega pomazali...izogibaj pa se steakom in pomfriju, ker tega pa imajo res sami dovolj lp,j. jana2

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

15. feb 2009 23:13

Kaj pa primorska kuhinja:

http://www.primorske.si/PN/Article_widePrva.aspx?pDes

Tu imaš malo morje zelo fajn in predvsem "jedljivih" receptov. Ali pa v Istrski kuhinji od A. Pucerja...

Drugače ja pa moja mama za ameriške obiske ta zadnjo rundo naredila gluhe štruklje in golaž, komentarji za dol past, kombinacija ene dobre mineštre in štrukljev navadno tudi dobro sede. Ko smo pa ravno pri Belgijcih, naša bruseljska žlahta prisega na pehtranovo potico, to je treba peči znova in znova.

Loni Makaroni

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

16. feb 2009 0:39

Vendelina jr. je napisal/a:
rimljanka je napisal/a:

NasjaKot da smo bili Slovenci vedno samo neki neuki kmetje in pastirji...Nasja

Upam, da se zavedaš, kako žaljiv je tale zapis ............

Težko bi se strinjala z elementom žaljivosti. Žaljiv bi bil, če bi Nasja trdila, da smo bili Slovenci vedno samo neuki kmete in pastirji. Vendar pa tega NE TRDI. Ona se referira na eno etnološko prakso, za katero se včasih dozdeva, da poskuša ustvariti vtis, KOT DA SMO BILI Slovenci vedno samo neuki kmetje.....in-tako-dalje. Skratka, Nasja problematizira eno prakso, ki želi našo kulturo prikazati zgolj in samo kot sklop preprostega do prvinsko neukega, skratka, nekaj, kar je preprosto zato, ker ni imelo nobene izbire. Vendelina jr.

 

Točno to. Če pogledamo kakšne stare kuharske knjige, npr. tisto od g. Hafnerja o prehrani na njihovi loški domačiji, pa različne samostanske jedilnike itd itd, vidimo, da so Slovenci od nekdaj dobro jedli. Etnologi pa razglabljajo o različnih vrstah žgancev in močnika, ki jih imam sicer čisto rada, ampak to ni vse. Moja poanta je ravno v tem, da nismo bili samo revni kmetje in pastirji, ampak tudi trdni in razgledani kmečki gospodarji, obrtniki, izobraženci, meščani, najbrž tudi nekaj plemičev itd., itd. In ni se tradicionalno jedlo samo na vodi zakuhanega močnika ali ričeta brez mesa, ampak tudi kako dobro pečenko, klobaso, mesno juho,  sladice ...

 

In da ne bom samo smetila po temi, še nekaj za fleur: kaj pa kranjska klobasa, zraven pa poleg gorčice mogoče še hren z jabolki?

Pa kakšen "filan" piščanec pri naših gostih tudi vedno vžge.

Nasja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

16. feb 2009 8:59

Fajna debata je tole, se pa bojim, da belgijski mladec ne bo mogel ponoči zatisniti očesa, če mu boš skuhala nekaj od tega ali pa več, kot ti večina svetuje. Če sem prav razumel, pride na večerjo zvečer pa ,kot vemo, ni ne vem kako dobro jesti težkih, mastnih in dražečih jedi. Tko da, naj te pri izbiri vodi predvsem ta misel. Tvoja prvotna ideja o močniku niti ni tako slaba, saj je ta jed, kot pravijo, lahka in se po njej kar dobro spi. Strinjam se s tistimi, ki so proti fast-foodu, to res ni slovenska tradicionalna kuhinja, strinjam pa se tudi, da je lahko povsem enostavna, vsakdanja hrana lahko za tujca impresivna in se nam je ni potrebno sramovati. Tržnice v Bruslju ne poznam zato ne morem dati svoje ocene se bom pa pozanimal pri eni od evro-poslank pa potemo tem poročal. LP hedonist

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

16. feb 2009 9:49

Hedonist, izmenjava navadno pomeni, da je za nekaj več časa kot samo za en večer praktično član tvoje družine. Torej bo imel možnost kaj več jedi podegustirati oziroma pomagati pri pripravi.

Loni Makaroni

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. feb 2009 10:05

Da ne bi tole slučajno izpadlo kot tekmovanje o tem, kako poznamo Bruselj....mene je dejstvo, da so specializirane tržnice (ribja, zelenjavna....) na različnih koncih mesta rahlo do pretežno logistično neprijetno presenetilo. Neke vrste ostanek starih časov, ko so se v eni ulici zbirali prodajalic enega artikla, v drugi ulici pa drugega. Mi je pač ljubši ta južnjaški način, kjer narediš obhod, kupiš tisto, kar nameravaš in še nekaj, česar sploh nisi nameraval, srečaš znance in potem se zavlečeš do prve mizice in dobiš fin kofetek, ne da bi to vse skupaj predstavljalo logistično zahteven projekt. Da grem nazaj na osnovno vprašanje, fleur, koliko časa boš pa imela gosta na izmenjavi? Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti