prehrana po operaciji-odstranitev mandeljnev in polipov iz noska,3letnika

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

13. jan 2015 18:02

[citat=--Sweetness Bakery--]

...dari, mandlje so mi odstranili lansko leto. ... je za odraslega to ena najhujših operacij...

 

Hvala za tvojo informacijo, zdaj sem povsem pomirjena, saj so mi mandlje odstranili že kot otroku.

Škoda, da nisi te modrosti posredovala že prej, vsaj meni, gotovo pa še marsikomu bi prihranila dosti tesnobe pred zahtevnimi posegi in večino težav po njih.

Ampak nikoli ni prepozno, se zanašam na to, da veš kaj govoriš in pišeš in sem vesela, da se mi tudi v prihodnje hujšega kot odstranitve mandljev ni bati.

Glede na to, da je odstranjevanje mandljev najhuje, kar si do sedaj doživela, bi bilo lepo, če ne bi še naprej opletala z diagnozami, s katerimi si tudi mene že pred časom zasula na zs.



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 13. 2015 20:06

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

13. jan 2015 18:03

Jaz pa sploh nisem imela angin.Ampak takrat so mami rekli,mandlje ven. Ja imela pa sem notranjo angino pred 19 leti,ki pa je bila huda in sem bila en teden v bolnici.

dari

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

14. jan 2015 1:04

Jaz se od operacije mandljev nekje pri devetih letih najbolj spomnim nekih velikih tablet z mentolovim okusom. Te naj bi lajšale bolečine v grlu, a kako je mene bolelo in peeeeklo!  Mama pa je prav pokroviteljsko vztrajala, da jih moram cele pojesti, ker je to zame dobro. Gres in mlečni riž, pa čežano zraven in kakšno prežganko sem jedla kar precej časa.

Katrca11

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

14. jan 2015 10:20

Moj sin je bil lani operaran žrelnico in mandlje. Že v bolnici je bilo izredno hudo, napram ostalim otrokom, ki so imeli enako operacijo. Jedel ni skoraj nič, samo pil je lahko pa še s tem sva se mučila. Pitje po slamici je bilo odsvetovano, moral je  piti po požirkih. Pa še to je komaj, res ga je hudo bolelo.

Ko sva prišla domov niti po tednu dni niso popustile bolečine, zdravnica pa nama ni hotela več predpisati Voltarena, češ, da se toliko dni ne sme jemati. Paracetamol pa je bil preblag. Poklicala sem v kliniko zdravnika, ki ga je operiral in rekel, da naj greva na urgenco po zdravila in naj jemlje Voltaren toliko časa, kolikor ga bo akutno bolelo. Tako sva bila še teden dni na Voltarenu  in  paracetamolu. Večinoma ni mogel nič jesti, najbolj mu je bil všeč mlačen čaj, juha, jogurt. Sladoleda ni hotel, čeprav ga ima zelo rad. Tretji teden je bilo bolje, počasi je začel s pasirano hrano in kruhovo sredinico. V vrtec je šel po dobremu mesecu. Shujšal je 4 kg. 

Očitno je ta operacija pri vsakemu drugače. Moj je imel velike mandlje, veliko žrelnico, pred operacijo je imel vse pordelo, vendar ne gnojno in je bil vseeno operiran, saj je lani prebolel 9 angin. Sedaj je večinoma zdrav, angin ni več. 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

14. jan 2015 11:53

Meni so žrelnico odstranili, ko sem bila stara 9 ali 10 let. Tega niso načrtovali, saj sem bila na operaciji za odstranitev polipa iz sinusa, za odstranitev žrelnice se je kirurg odločil na dan operacije. Za mandlje iz lastnih izkušenj ne morem govoriti, odstranitev žrelnice pa me ni pretirano bolela, je bilo podobno, kot boli grlo pri angini. Se pa spomnim, da smo jaz in še dve deklici, ki so jima odstranili mandlje dobivali isto hrano - jogurt, mlačno juho, sladoled, mlečni gres, spiti smo morali veliko mlačnega čaja. Jaz in ena od deklic, ki so ji odstranili mandlje nisva imeli večjih težav, druga deklica pa je imela kar probleme pri hrani, še najlažje je jedla jogurt. Ljudje smo različni, imamo različno toleranco bolečine in telesa se nam različno odzivajo. Po operaciji se je treba sproti prilagajati in je vse ok.

Tudi pri sebi vidim, da različno reagiram na posege, pa sem bila na operaciji za odstranitev polipov in cist iz sinusa že desetkrat, ker se mi zadeva na vsako leto ali dve ponovi. Moje počutje je vsakič malo drugačno, pa gre za isti poseg in istega kirurga.

Sandra_a

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

2. nov 2015 15:01

Pravijo, da je operacija mandljev pri odraslih težka in očitno to res drži.  Vsaj pri moji 22 letni hčerki. Že sama operacija je bila dolga, zepletlo se je s krvnim pritiskom, pa še na eni strani je dobila posebej veliko brazgotino...Bolečine zelo hude, veliko analgetikov, jedla ni nič, le pila mlačen čaj in juho. Shujšala 8 kg.  Po tednu dni, ko pričakuješ izboljšanje, edemi ( baje le pri 2% pacientov pride do komlikacij),  krvavitev, neznosne bolečine, ponovna hospitalizacija, infuzija, analgetiki, antibiotiki. Zdaj je doma, še vedno popolno pasirana hrana, bolečine, počitek, bolniška.....Danes je 13 dan in bo še trajalo. 

Pravi, da če bi vedela kako hudo bo, bi vztrajala z anginami. 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti