Pečena skuta

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

30. jan 2013 22:44

Vidim, da je govora o tisti dobroti, ki jo je pripravljala moja stara mama tako, kot sta to opisali elaphus in rimljanka. Pri nas smo temu rekli mlezovka. Kot majhna deklica tega nisem marala (ne vem, zakaj), potem pa mi je bilo to pregreto ali kakor koli že pečeno mlezivo vedno bolj všeč. Pri nas smo ga navadno jedli za večerjo, pripravili pa smo ga v latvici v pečici štedilnika na drva. Ko tole pišem, se mi , verjetno malo zaradi nostalgije, malo pa zato, ker tega nisem videla že zelo dolgo, kaj da bi še jedla. Je pa tudi res, da ne vem, kje bi to mlezivo dobila, saj so v naši vasi, kjer je okoli 200 prebivalcev, le še štiri .



Balenka

Sporočilo je spremenil(a) Balenka dne 30. 2013 22:45

Cinnamon Stick  

član od: 9.3.2011

sporočila: 371

30. jan 2013 23:06

Hvala rimljanka! Nisem pomislila, da bi vtipkala mlezivo, iskala sem samo pod pečena skuta.

Cinnamon Stick

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

31. jan 2013 8:30

Hjooooooo...to sem probal enkrat, pa mi nekak ne uspe. Kako pa se to natančno pripravi? Saj veste, ni dneva pri meni, da ne bi skute jedel. Sedaj kar dvojna doza za frištik. Čista TETA SKUTKA + pecivo za pregrešne sosede katero pa vsebuje MU skuto 10% maščobe. To je pri meni kot vir OHjev, ker je testo zraven...Uživam pa veliko bolj kot če bi imel kosmiče, pa ravno tako vzdržim do kosila :D. 
Cinnamon, povej kaj več okoli tega, bitte schön :D

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

31. jan 2013 8:48

 

To ni skuta, če že, bi se bolj reklo 'zapečeno mleko (prvo)'.  In če mleko ni pravo, tudi ne bo ratalo, ker mora biti v njem zadosti kolostruma, da se lepo strdi.

trac

zoyaa  

član od: 1.8.2011

sporočila: 88

31. jan 2013 9:09

pri nas pa ostanek mleziva, ki ga teliček ne uspe spiti vedno zamrznemo kakšen liter (nikoli ne veš kdaj gre pri telitvi kaj narobe), nekaj pa ga vedno spravimo do popoldne oz naslednjega dne...imamo eno mukico, ki nam je že dvakrat zapored pripravila dvojno presenečenje :) najprej eden, ki ga je imela sama, najbrž takoj ko smo zapustili hlev, ne glede na to koliko smo hodili gledat, da bi ji pri telitvi pomagali...ko smo teleta napojili, kravo pomolzli in šli spat, pa nam je naredila še eno presenečenje...še enega telička oz teličko...našli smo jo šele zjutraj (prvega je imela okrog dveh ponoči), živo in zdravo, vendar laačnoo :) zato hvala bogu da smo prvo mleko shranili, saj bi v nasprotnem primeru ubogo bitje bilo lačno, še več, najbrž niti nebi preživelo, saj je prvo mleko obvezno za telička

zoyaa*

Cinnamon Stick  

član od: 9.3.2011

sporočila: 371

31. jan 2013 10:43

MBrando, z veseljem bi povedala več okoli tega, ko bi le kaj vedela :) Te "skute" ne delamo doma, dobimo jo od sosede. So pa že druge uporabnice vse povedale, mislim da sploh ni kaj dodati. Ti pa priporočam, da se malo pozanimaš po okoliških kmetijah kje pečejo to skuto/mleko; grem stavit, da bi postala tvoja stalnica (no, odvisno od pogostosti telitev) ko si že tak skutaholik.

Cinnamon Stick

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti